Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Kwoky (27.11.2023 23:41): to je ještě docela fajn diskuze, podívej se někdy na https://pctuning.cz/ do diskuzí k GPU recenzím, novinkám, apod. To jsou opravdu výživné diskuze. :)

Když to shrnu do pár vět: kdo má AMD je loser, Nvidia je vždy lepší volba a proto je pochopitelně náležitě dražší. Pak tam přijde jeden týpek co kope za AMD a řekne: Radeony se prodávají jako housky v krámě a je oheň na střeše.
Dotáhli to tak daleko, že už se dokonce ozval i jeden z majitelů výkonné moderní Nvidia GPU zdali jsou normální, že kydají na AMD všude kde to jde (a důvod se najde vždy), a že si nejspíš přejí aby GPU stály 1000 USD. :)
To byl vážně hezký moment, ne že by to pomohlo zmírnit diskuze, Nvidia je lepší a basta, protože má a) DLSS3 b) Frame Generation c) lepší drivery d) lepší spotřebu e) vše ostatní je lepší a pokud je náhodou konkurence v něčem lepší tak je to jen o pár procent max. (spočítáno na prstech jedné ruky) a málem bych zapomněl na ten absolutně nejdůležitější argument ze všech výše jmenovaných: Ray Tracing je budoucnost a tady Nvidia drtí (ačkoliv to reálně platí jen u pár titulů), speciálně pak v kombinaci s DLSS3 konkurenci. Všichni ví, že Cyberpunk 2077 je prostě výkladní skříň fa. Nvidia, ušitá Nvidia kartám na míru a kdo nehraje s RT je blbec. A kdo chce stále vysoký výkon v rasterizaci je blb. A kdo vypíná RT je blbec na entou. Jako by mě to cca 2 týdny zpět neříkal v office další majitel RTX 4070, rozuměj: já mu RT tiše záviděl, zdůrazňoval vizuální dopad na TW3 +CP77 a on se na trochu nechápavě díval co blbnu, že mu RT tak skvělé nepřijde. :)

Zkrátka diskuze se nesou v duchu: RTX 4070 je prostě lepší než RX 7800 XT a basta! Rasterizace je nanic! Následuj RT/FG/DDSS3, 16 GB VRAM a 256 bit sběrnice je nanic a kdo ji má je ... , vem si Nvidia GPU. :)

Sečteno a podrženo na games.cz se jedná o velmi slušnou diskuzi k tématu.
Ta základní logika zůstává. PC hraní vraždí výrobci karet. A činí tak s vágním slibem AI softwarových řešení. Čím více lidí to teď "vzdá", tím spíše nakonec k narovnání cen karet dojde.
Díky pánové, jsem na to hodně zvědavej. Zvažoval jsem i ROG, ale jsem nějak vnitřně přesvědčenej, že u podobného zařízení jde hlavně o softwarovou optimalizaci a Valve se dle toho co jsem četl stará dobře. Navic myslím, že budu ze své obří knihovny hrát i věci, kterým bych na desktopu šanci nedal.
Některý lidi si prostě nemůžou pomoct...

btw: dneska mě dorazil steamdeck oled objednanej 16.11. při launchi. Tak jsem na víkend natěšenej. Novej kus hardwaru vždycky potěší a člověk nemusí řešit hovna, že za jeho posranej život může někdo jinej :)
Gordik zase jede bomby jak vidim. By tu jeho cenotvorbu mel jit vysvetlit lidickam do PRE a doufam, ze jim tam zacne hazet i tou cenou na burze, aby se capli za nos :o)
co jsem zaznamenal, tak cena silové klesla, ale zase stoupla (resp. se vrátila) cena za všechnu tu distribuci (u mě to dělá 40 % z ceny) + možná končící fixace

ale tak určitě to je taky faktor, jak co žere. Já to musím řešit hlavně v souvislosti s mým víceúčelovým zařízením jménem projektor, které plní funkci zábavovou, osvětlovací a i ohřevnou a stojí mě dost možná půlku z toho, co platím celkově :D
Mám základní desku. Nejnovější BIOS na webu je verze 2.3. Ale já mám verzi 2.4. A vrtá mi hlavou, co to je za blbost :) odkaz
@Gordon (23.11.2023 17:06): hmm zajimave, ja dnes volal prave ohledne smlouvy ktera me konci a ptal sem se kolik je cena za megawatt hodinu a nyni me rekla ze cena bude 4500kc od 1.ledna a nyni sem to mel dva roky za 1500Kc na 1MWH
@Paul (23.11.2023 15:49): to musi byt neco pri dnesni cene elektriny, pritom Cesko produkuje nejvic elektriny v EU a ma ji nejdrazzsi- diky Fialovemu mancaftu. Muammar daval elektrinu zdarma a oni ho odklidili z cesty
@Cobot (23.11.2023 14:36): U vermintide 2 nemám problém hrát na ultra 4k, ale když přidali DLSS, tak jsem vypl vyhlazovací nastavení a naopak zapnul DLSS na quality, výsledkem je stejné, nebo možná trochu lepší vyhlazování a ještě víc fps. Největším neduhem u DLSS je ghosting pro vzdálené objekty, nebo objekty, co se pohybují vůči hernímu prostoru, ale za cenu trocha fps to podle mě má větší cenu, než tradiční vyhlazovací metody.

Elektřinu neřeším, od toho mám fps lock.
neco pro OLED monitor zajemce co se tyce burn-in... jeste ze sem nesel do QOLED Samsung G9 nebo Dell Alienware, ktery totalne propadly. Koupil sem WOLED Corsair Xeneon Flex s LG displejem a vysledky jsou paradni :)))) minimalni sance na burn-in, resume: WOLED technologie s LG značkou a nemusite mit strach s vypalovani (aspon ne tolik). Sice mate mensi brightness ale pro hrace co hraji ve tme je to zbytecne nejake HDR a super brightness, naopak ve tme to nici oci akorat https://www.youtube.com/watch?v=Fa7V_OOu6B8
@7c (23.11.2023 13:30): :)

A ještě by mě zajímalo. Já beru DLSS pouze jako úlevu pro moji kartu. Tak to zatím vnímám. Ok po tyhle diskuzi to asi přehodnotim. Nicméně jak to máte když vám grafika bez problémů stíhá v nativu a hra má podporu uoscalingu. Zapínáte ho nebo si řeknete, že když stíhá, tak proč to zapínat?
@Cobot (23.11.2023 12:46): Dalo by se říci, že vše, co vidíš na monitoru je "fejkovej obraz" :) Pak už je možné se hádat, jestli je víc "fejk" obrázek ve stejném rozlišení na 32" nebo 24" monitoru nebo jestli je správnější 96 DPI nebo 104 DPI... A nebo taky, že kdokoliv hraje na nereferenčním - nedejbože navíc nekalibrovaném - monitoru se vlastně dívá na něco, co neodpovídá představě autorů... Potom je nějaký "filler" frame jen malá kapka v moři.

Pořád asi lepší, než filmoví fanoušci, kteří se hádají, která digitální verze filmu je ta správnější, která analogová verze je ta opravdová a jestli je lepší originál nebo DC po letech - a pak tohle všechno samozřejmě protřepat a zamíchat :)

Zlaté hry, kdy se v praxi maximálně řeší ReShade a navíc se u toho komorně hádá jen několik lidí.
@Paul (23.11.2023 12:00): jako je fakt, že je to asi jen můj zastaralej úhel pohledu. Prostě mi přijde nepřirozený koukat na "fejkovej" obraz. Roky se řešil jen počet polygonů. Je ale samozřejmě pravda, že pokud bude vypadat stejně jako ten "opravdovej", tak je fakt, že je to skutečně jedno.

Já jsem navíc slepej a většinou ty rozmazané efekty kvůli upscalingu co jsou občas na videích, kde se grafika rozebírá dopodrobna v reálu ani nevidím.

Super je kompatibilita se starejma kartama. Jak tu píšete prodloužení životnosti starých karet je super. Jen je škoda, že jsou zase dva standardy FSR a DLSS a opět se opakuje scénář, kdy AMD nezvladá svůj standard, který je navíc funkční i na nvidi tlačit víc a nenazrana nvidia na tom klasicky snaží rejzovat viz dlss 3.

btw má nějakej vývoj jak v propagačních materiálech k 40xx slibovala nvidia, že se bude dát vylepšit grafika starých her prakticky na "jedno kliknutí"? Uz nějakou hru někdo takhle vylepšil?
@Jab (23.11.2023 12:08): Ale taky připlácet nemusíš, když tyhle AI featury fungují i na starém hardwaru (což jsou u AMD všechny, u Nvidie nefunguje frame generation). Zásadně to zvětšilo životnost starých karet - jen díky FSR jsem na RX 480 vydržel tak dlouho, to až Starfield té kartě definitivně zlomil vaz a jako první hra na ní není hratelný.

Nvidia se pokusila DLSS3 prodat jako důvod pro nákup nové generace karet přesně jak píšeš, a je to epický fail - ale to je argument proti jejich marketingu, ne proti AI vylepšování obrazu. Které je prostě budoucnost, protože je mnohem víc cost-effective při stejném zlepšení vizuálu než vylepšování hardwaru klasickým fyzickým způsobem.
@Paul (23.11.2023 12:00): V pohodě. Však říkám. Snižuji ti konkurenci při nákupu hardwaru, neb tohle nejsou pro mě dostatečné argumenty, proč si příplácet za hardware (když "zlepšení" je o AI).
@Cobot (23.11.2023 11:55): @Jab (23.11.2023 10:37): já tedy považuju DLSS za naprosto špičkovou invenci. Umožňuje skok ve vizuálním zpracování, který by bez nich nebyl v hratelném frameratu možný. Kdo viděl realtime běžet Matrix demo nebo Cyberpunk s PT, tak to imho chápe. V budoucnu bude native rozlišení mnohem méně důležitý - nejde o množství pixelů, ale o výslednej vizuál jako celek.
Btw, tyhle upscale/rekonstrukční technologie se používaly už dávno i v PS4 generaci na AMD hardwaru (checkerboarding). nVidia řešení tomu ale zásadně zlepšilo kvalitu a výkon.
@Jab (23.11.2023 10:37): jo taky mi přijde postavený na palici, že se vlastně hledají technologie jak zobrazit imitaci renderovanyhio obrazu a bere se to jako klad. Nedávno mi jeden pubiš říkal, že je frame gen super a prej proč ne.

Ale sám nevím jestli je ti proto, že na to ten výkon za rozumnou cenu opravdu není a nebo se výrobcům nám ho za rozumnou cenu nechce dávat. Sám to vyhodnotit neumím. Nicméně ty nepříliš velké výkonové rozdíly v jednotlivých generacích mi jsou trochu záhadou. Jedinej opravdové skok byl u 4090. Ale je zase fakt že zobrazované scény jsou o dost komplexnější.
@Cobot (23.11.2023 09:53): Já si i plánoval dohrát BG3 na XSX. Nakonec to ale dohraji v pohodě ve 4K i na notebooku ještě s Nvidií 1070. Nějakou záhadou to vlastně jde. S každým patchem lépe. Proč to Larianu nepřiznat... Dobrá práce!

Tak na XSX dám jen Phantom Liberty tenhle rok. Plus na něm hraji Forzu Horizon 5, chvíli Red Dead Redemption 2 a Guardians of the Galaxy asi do půlky hry. A pár dalších. Takhle na pár her ročně je to další důvod, proč se držet s útratou za hardware při zemi.

Jak ale píšeš... Osobně bych to dále kombinoval. Na nové hry konzole. Na staré PC. Nelíbí se mi ceny karet, malý mezigenerační pokrok v reálném výkonu. A hlavně to, že ten mají stále doladit softwarová řešení s využitím AI atp. Stále kupuji hardware. Přijde mi zvrácené, že se zejména nvidia snaží prodat, že skutečný "selling point" je až softwarový AI upscale atp. Tak ať pak neprodávají karty. Ať mi to přijde jako hardwarový základ pro využití AI.
Nějak mi uniká, proč by to mělo být buď PC nebo konzole. Je nějaký důvod nemít oboje? Spousta lidí tady to tak má. A 10k za Series X je super cena. Aktuálně je I PS5 s dvouma DS za 12k. Buďme rádi, že to dotujou. Hardware je dneska skutečně dostupný.

Jedinou disproporci vidím ve 4k obsahu a vykonu / cenách GK. Tam se to prostě nepotkává a trend, že by se to v blízké budoucnosti potkalo podle mě není.
tady se krásně točíte v kruhu celý ty roky, to je hezký :-)

ještě bych mohl napsat třeba ať se vykašlete na ultra nový hry, protože každej z nás nehrál 1000 super her, a nemusíte řešit nový hardwary

a máme to komplet :-)