V zásadě se dá říci, že ceny HW jsou relativně v pohodě, až na ty grafiky (což jak víme je alfou a omegou hráče na PC) ale zcela určitě se shodneme na tom, že v určitém čase je na trhu technologie (rozuměj HW) jenž je nadčasový, a v určité době se nákup HW nevyplatí z důvodů špatného kurzu koruny (současná situace).
Např. v devadesátkách (okolo roku 2000) jsem zakoupil Intel Celeron 433 FCPGA za ne úplně ideální peníze, tzn. v době kdy byl bohužel kurz koruny nižší. To mi nákup zbytečně prodražilo, a aby toho nebylo málo, tak AMD vydalo v relativně krátké době Intel Killer CPU = levný ale velmi výkonný AMD Duron 600/650 jenž strčil dražší Celeron CPUs a dokonce i některé Pentium III CPUs od konkurence (ve hrách) do kapsy!
Věřte nebo ne ale v Age of Empires II, kdy na obrazovce byly desítky jednotek současně, to byl sakra rozdíl a nejen tam, prakticky v každé tehdejší hře. Mohl jsem počkat, a za stejné peníze (respektive nižší) dostal o pár měsíců později výkon o jakém jsem v daném čase a situaci mohl leda tak snít.
Tedy zmínit větu: čekání je pro hlupáky není tak úplně pravda!
Za nadčasový HW bych třeba zmínil Nvidia GTX 1000 GPUs (Pascal), nebo AMD Radeon RX 5000 GPUs (NAVI), nebo Intel Core i5/i7 2000 (Sandy Bridge), AMD Phenom II X4/X6 (Deneb), apod.
@
Gordon: mají vyjít Super verze RTX 4070/4070Ti/4080. Za stejné peníze (pravděpodobně) dostaneš vyšší výkon (= více VRAM, vyšší paměťová sběrnice, atd.). A ruku na srdce: Nvidia mohla vydat rovnou neosekané verze ale proč by to dělala že, když na trhu dlouho nebyla konkurence od AMD, tzn. RX 7700 XT/ RX 7800 XT?