@
AlieN (01.02.2024 23:55): Víceméně jsou k ničemu, pokud opravdu nejedeš e-sport.
Tam pak mají smysl. Lineární pro FPS kvůli rychlosti. Tactile pro RTS, MOBA atp. Vyrozuměl jsem, že u takových her chtějí hráči často to tactile potvrzení, že mačkají switche v daném setu úkonů správně.
Clicky spínače jsou pak vysloveně pro psaní. Pomáhá to ideálně redukovat chyby, neb máš zase pocitovou i zvukovou odezvu, že byl klik zaznamenán jednou a správně.
Oblíbenosti mezi casual publikem dosáhly mechanické klávesnice z jediného důvodu. Jsou prostě příjemné. Proti membráně mají lepší pocit odezvy, roli určitě hraje i nějaký pocit "luxusu" z klikavých zvuků. Což se dá nadto přizpůsobit osobnímu vkusu výběrem spínačů, kláves i klávesnice.
Je to ale celkově rabbit hole. Vyšší cena mechanických klávesnic měla být vykompenzována jejich delší výdrží. Což asi cca platí. Problém je ale v tom, že dnes mnoho uživatelů pravidelně switche dokupují a mění za jiné, které jim zase o fous lépe znějí či jim příjemněji mačkají.
A téměř každý výrobce produkuje upgrady svých switchů jednou za rok max dva. O těch Akko jsem pár let zpět neslyšel a teď už jsou na třetí generaci. A to ještě vydali ty lubrikované Pro. Což je něco jako Nvidie Super refreshe. :) Vědí prostě, jak tahat ty peníze ze zákazníků.
Čili v posledku nepotřebuješ mechanickou klávesnici. Stejně jako stačí myš za dvě stovky a není potřeba jiná za patnáct stovek nebo i tři čtyři tisíce. Ale uživatelsky si za tu vyšší cenu určitě polepšíš.
@
Gordon (02.02.2024 05:11): To bych asi nedělal. To bych se nedoplatil za zbylé v bílé barvě. :) Však na stole mám ten monitor Neo G7, XSX, Notebook, Edifier R1700BT reprobedny... Dokonce i pokud bych měnil myš, tak na Deathadder V3. A ta je taky jen v černé.