@
NikoCZ (07.02.2024 19:04): moje prvotní myšlenka vycházela z faktu, že typický PC hráč na počítači i pracuje, a řada z těchto lidí dost možná dělá i na Home Office (nejčastěji v IT). V takovém případě obvykle preferuješ monitor s min. 1440p rozlišením, lépe 4k rozlišením kvůli ploše, na kterou toho v práci umístíš nepoměrně více než na 1080p monitoru.
Dnešní PC hráči jsou statisticky (nebo si to přinejmenším myslím) z velké části starší generace hráčů mezi 35-50 lety, vydělávají slušné peníze, baví je hraní her (na žánru nezáleží) a chtějí si dopřát patřičnou kvalitu, protože pamatují doby kdy hráli hry na AMD K5 166 při 15-20 fps na starém 14" CRT monitoru v 800*600 s mizernými 70Hz (a hezky si tak užili parádně blikající obrazovky). Firmy to ví, a nabídka se těmto hráčům v PC segmentu přizpůsobuje.
Když se tedy s dovolením ohlédnu jen na vlastní domácnost jako vzorek, třeba že statisticky nereprezentuje svět ani ČR, dokonce ani Moravu, a už vůbec ne Ostravu.
V roce 2018 jsem vyměnil 23" FHD IPS 8 bit monitor za 32" 1440p AMVA 10 bit monitor (AOC Q3277PQU), možná jako jeden z prvních na DH vůbec. Tehdy jsem měl GTX 1060 6GB. V roce 2019 jsem se konečně rozhoupal, rozbil prasátko a zakoupil současnou sestavu s RX 5700 XT 8GB, originálně s RTX 2070 Super - vrácená pro vadnou VRAM a šanci tak dostalo AMD, i přes spokojenost s Nvidia (GTX 960 2GB, GTX 1060 6GB).
V covidu, v roce 2021 jsem manželce na HO koupil 28" 4K 10 bit IPS monitor (AOC U28P2A), na práci ideál (samozřejmě chce to zvětšit písmo). Odehrál jsem na něm většinu herního času s Xbox One S.
Minulý rok jsem dětem na školu a na hry postupně zakoupil 2x 27" 1440p 8bit IPS s USB C power delivery (AOC Q27V5C/BK). K jednomu má kluk připojený můj starý Intel Core i5-2400 PC s GTX 1650 Super (chtělo by to ideálně nový notebook ale nejsem milionář) a druhý aktuálně obsluhuje PS5 na hraní, a starší notebook na školu. Raději jsem dětem dopřál kvalitní monitory s dobrým barevným podáním. Samozřejmě mohl jsem ušetřil a koupit jim jen Full HD monitory. Při úvaze zdali koupit klukovi na stůl FHD monitor, přeci jenom GTX 1650 Super není úplně ta pravá karta na 1440p, jsem dospěl k závěru že ne, jelikož ty levnější FHD monitory mají méně funkcí a horší barevné podání.