@
Rapier (09.02.2024 12:06): Drivery používám nejnovější a problémy s Windows instalátorem naštěstí nemám. Ta spotřeba byla před rokem ještě o pár Wattů horší, ale moc to u nižším modelů nezměnilo. Ale nejvíce jsem to tehdy vnímal u recenzí vyšlých 7900 XT a XTX, kde s prvními drivery byla multi-monitor spotřeba i 100 W, a to i jakkoliv velký fanda AMD musí vnímat jako obrovský problém.
Žádné problémy s drivery jsem nezaznamenal - všechno jede, nic nepadá. Instalace na první pokus, to u Nvidie nebývalo pravidlem.
U Nvidie jsem neměl rád ten bloatware ve formě GeForce Experience a dalších, takže jsem používal NVClean Install, abych měl co nejčistší hardware. U AMD jsem si na Adrenalin zvykl, je to sice klon, ale neseká se tolik a ono bohatě stačí, když nebudete nutit uživatele se do takového softwaru přihlašovat mailem, heslem a ještě ho každých pár týdnů odhlašovat, aby se musel znovu přihlásit.
U TLOU Part 1 jsem si vyzkoušel upscaling FRS a taky to fungovalo, i na této střední kartě jsem hrál upscalované QHD→4K na cca 60 FPS, nativní 4K jelo tak na 40 FPS (High nastavení)
No a celkově se mi víc zamlouvá jejich chování k zákazníkům:
1) Zmiňované přihlašování do GeForce Experience
2) Nvidia udělá GSync - dobrá technologie, ale potřebuje separátní čip, monitor dostane nálepku a dvojnásobnou cenu. A AMD přijde na to, že to jde s drobným kompromisem i zadarmo, ale poskytne to všem, nejenom svým grafikám.
3) Nvidia udělá zajímavý nástroj na potlačení hluku a tvrdí, že je pouze pro RTX karty. Ono se ale ukáže, že funguje i na GTX 10x0 (měl jsem jej zprovozněný na GTX 1070), možná i na starších. Tak jsem neviděl důvod k tomu lhaní, že to funguje pouze na RTX, aby je lépe prodávali - stačilo říct - ano, funguje to na GTX, ale sebere vám to 50 % výkonu, zatímco na RTX například jen 2 %...
Bylo by toho víc, ale nechci pokračovat. Vlastně většina těch věcí je nebo vypadá tak, že Nvidia něco vymyslí a AMD to okopíruje a vylepší (neznám detaily, kdy na čem kdo pracuje). Taky by se našly argumenty na opačnou stranu a nechci dělat nekonečné vlákno, kdo je lepší. Třeba Broadcast od Nvidie mě zaujal, tak uvidím, zda si ho někdy vyzkouším, od AMD jsem zatím kopii neviděl. Já jsem rád za to, že obě firmy si aktuálně konkurují a že to není one man show - dříve mi one man show nevadila, protože mi přišly víc fér ceny.
Jen chci říct, že si myslím, že toho AMD udělalo dost a dřív jsem na jejich karty koukal jako na vhodné nástroje pro farmu na rostlinky, protože s nadsázkou byly lepšími generátory tepla než herními stroji a povedený driver bylo sprosté slovo. AMD má dnes celkem povedené karty, drivery a podle mě se lépe chová k zákazníkům, Nvidia má zase trochu lépe zvládlou efektivitu a pár modelů taky dává smysl. Takže to je na preferencích, jen si obecně myslím, že dnes se u AMD sežene víc muziky za míň peněz a není to s takovými ALE jako dřív.
A pokud by někoho zajímal můj bod zlomu, tak byl asi v této situaci - já si u prvních RTX 2000 říkal - jo, to je OK, je vyšší cena, aby se to RTX trochu zasponzorovalo, zaplatil vývoj a pak to bude lepší... Stejně to bude mít mouchy, počkám na další řadu. Koukal jsem na oznámení RTX3000 - 3070 stále jen s 8 GB paměti, kterou jsem měl v 1070? A 3080 měly jen 10 GB??? (v době vydání ano, pak přišli s 12) Čekal jsem víc. Ale v den vydání jsem byl připraven kupovat 3060 Ti za startovní cenu 9k, pokud si to dobře pamatuji. Koupili to scalpeři a od té doby byly i v obchodech za 11,5k nejmíň. Od scalpera bych to v životě nekoupil, to bych se do země propadl, ale chápu, někteří toto neřeší. A proto to tu tak fungovalo, jsme trh a pokud si nechceme stoupnout do fronty a chceme se přehazovat, tak fajn, jen jsme nakrmili pár obchodů a překupníků. A pak oznámili 3060 s 12 GB VRAM, tak v ten okamžik jsem se smál a začal přemýšlet, jestli jim ty modelové řady začala vymýšlet AI nebo dítě. Do toho pak nefungující nebo či moc fungující LHR, za mě to bylo v tu dobu velký špatný. Plus EVGA oznámila konec spolupráce s Nvidií kvůli neshodám, a když firma, co si vybudovala historii díky kartám, z toho couvne, tak jsem to bral taky jako signál.