Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Herní výzva 2024

Vše o letošním ročníku najdete na www.hernivyzva.cz. Před položením dotazu si projděte náš FAQ dokument.
@Kunick (24.09.2019 20:28): Spokojený velmi. Trvalo to hodně dlouho, dohrál jsem asi až na dvacátý pokus :D Občas ta hra kope do koulí, ale je to velmi dobrý zážitek :) Komentář snad během příštích pár dnů
Dnes jsem doklepl konečně Rimworld v rámci kategorie Herní kutil. Tak tady máte moji výslednou základnu i s lodí, která mě úspěšně odvezla z té propadené planety.

Dnes snad ještě dorazíme severský Trine 3 a budou mi chybět už jen dvě kategorie.
@Garret (23.09.2019 19:43): Ne, ne, walking simulator to není. Soubojů je tam dost. A pokud nebudeš hrát za mága, tak je hra ze začátku docela těžká. Jinak kromě toho co jsem už zmínil má hra, oproti Skyrimu, jiný levelovací systém. Za rozličnou aktivitu (třeba i umíchání lektvaru nebo navštívení nové lokace) získáváš XP a za každý jimi dosažený level si navýšíš zdraví/manu/staminu, získáš jeden memory point (ty uplatňuješ v meditačním módu, zadarmo do vývojových stromů) a několik bodů do bojových a několik bodů do nebojových skillů. Ty zlepšuješ knihami, které hlavně kupuješ a slouží hlavně jako pasivní boost. Jinak hra je už v základu lehce omódována a existují na ni další kompatibilní módy. Bojový systém zůstal nezměněn, maximálně se objevily nové skilly a kouzla.
@Paul (23.09.2019 14:23): jakoby nestačilo, že se přidávají nevydané/zrušené hry, ještě bys tady chtěl přidávat plnohodnotné modifikace, které mají i vlastní page na Steamu? pf, jak by to tady vypadalo? ;-)

@Eru (23.09.2019 17:13): příběh jsem pochopil už z trailerů a o ten mi nejde :-) spíše mě zajímalo, jaxe to hraje. z videí na youtube jsem to pobral jako walking simulator RPG se zaměřením na kecání a texty, s trochou soubojů.
@Garret (23.09.2019 13:46): Dlouhý a depresivní. Jsem completionist (jde to nějak přeložit?) a tímto stylem mi hra zabrala 130 hodin. Pořádně chytla až po nějakých 40-50 hodinách. Depresivní je situací a poměry v herním světě. Příběh také není moc optimistický, je o periodeckém vymírání civilizací (něco jako Mass Effect). A konec nebyl žádný happy end. Kromě příběhu stojí hra na exploraci.
Sakra, nechcete už ten Enderal konečně přidat? Ani by na něj Eru nemohl napsat koment, kdyby chtěl :(
Včera těsně před půlnocí jsem dohrál Enderal a dokončil tak herní výzvu.

V průběhu plnění mě napadlo, že bych si ji mohl seskládat pouze z her, které jsem dlouho odkládal, ale nakonec se mi jich tam vešlo osm (mimo hry v kategoriích 1 a 5). Nejdéle odkládanou hrou pro mě byl F.E.A.R. a kdyby nebylo výzvy, tak bych si ji asi nikdy nezahrál. Dokonce tam mám i dvě hry, které jsem kdysi ukončil ragequitem (9 a 10). Medal of Honor, kvůli nutnosti se nechat vést za ručičku. A Haunted Halls, což bylo mé první setkání s hidden object žánrem. Ze všech desíti se mi nejvíce líbil ELEX. Také jsem výzvou zjistil, že střílečky už mě neberou tak jako dřív.
@Kejtee (22.09.2019 20:16): jestli to dobře chápu, tak hratelnost je v tom, že pomocí barvy odhaluješ existující "zdi". To mi uplně kreativní nepřijde.

Nicméně to zní super a chci si to zahrát :D
Poradil by mi někdo prosím, jak zjistím, odkaz na můj komentář, abych ho mohl vložit do profilu svojí výzvy. Díky moc.
@Gordon (18.09.2019 18:59): Tak laťka je hodně nízko, stačí ti nějaký editor postavy. Takže netřeba řešit každou strategii, nakolik ti přijde ještě kreativní :)

Jinak takové ty věci jako Poly Bridge, nebo Bridge Constructor Portal a When Ski Lifts Go Wrong z toho bundlu jsou naopak ideál, musíte vymýšlet a stavět úplně vlastní řešení. Pokud by tu byl ještě nadšený programátor, tak doporučím velmi kreativní Human Resource Machine a 7 Billion Humans.
@Steve (18.09.2019 13:27): Portal Knights je zase báječná hra notně inspirovaná Minecraftem, kluci to už doma hrají průběžně mnoho měsíců a pořád je to baví. Navíc je od jisté doby i v češtině. :c)
Pokud máte problémy s Kutilskou kategorií, vyšel zrovna docela dobrý Humble bundle. Většinu jsem nehrál, ale vypadá to velmi kutilsky :)
@Drekt (18.09.2019 09:31): Tak v rámci HC varianty se v popisu přímo zminujou tycoony a budovatelsky strategie, takze si rima, ze TWoM by mohlo do zakladu stacit. Zatim tam ma Ultimate Chicken Horse, ale radsi bych si tam dal neco, cemu sem venoval mesic nez par veceru :)
@Drolin (18.09.2019 09:51): Děkuji - To druhé zní zajímavě, navíc muzika 80-90. let je moje krevní skupina, takže by to nemusel být problém. Zkusím na to mrknout a udělat nějakou pořádnou eurodance tepačku i s videem :)
Zdravím vespolek. Byl jsem přemluven do herní výzvy, chybí mi kategorie Kutil. Jako člověk, co hraje veskrze retro hry z 90. let/počátku milénia a to hlavně adventury, arkády, 3D akce, RPG absolutně nevím co s tím? Na tycoony, budovací strategie jsem zaprvé blbej a zadruhé mě to šíleně nebaví už od dob první Civlizace, Transport Tycoon či Sim City. Dal by se to Kutila použít nějaký z dílů Heroes of Might and Magic, které jsem letos dohrával - když tam stavím města? Případně nějaký jiný tip? Nechci to odpískat kvůli jedné kategorii...
@Jumas (13.09.2019 10:35): Ale jo, akorát že Psyxe už taky trochu znám a jak zmínil emulátor, tak jsem tušil, že půjde o nějakou stařinku a nespletl jsem se. Takže ano, pokud by šlo o nějaké současné konzole, tak bych se asi taky cukal, ale u těch starých her trvat na hraní na originální platformě je podle mě nesmysl.
@Tulareanus (13.09.2019 11:25): No, většina nejspíš jo, ale GTA V na PS3/X360 a GTA V pro PS4/XONE/PC se liší docela podstatně. Začínaje úplně jinou grafikou, přes docela dost změn jak v singlu, tak i v onlinu (změny jsou spíš v detailech, ale někdy jsou podstatné), konče GTA Online, kdy PS3/X360 verze dostaly poslední update asi tak před 3-4 lety. Jinak mezi XONE/PS4/PC verzí by rozdíly být žádné neměly.
@Crash (13.09.2019 08:06): Já myslel, že je GOTY jasně daná. Prostě jen ty verze, které vyhrály. Třeba PC verze GTA (kromě asi GTA IV) vyšly většinou rok, dva po konzolových, tam bych to neuznával. Je to i napsané, které verze přesně vyhrály. Těch her je fakt mraky, takže v tom nevidím problém. Ale ty jsi šéf.
@Psyx (12.09.2019 12:11): Draw the Way je do kutila určitě použitelné. Co se týká GOTY tak pokud je port nebo emulovaná verze v podstatě stejná s tím originálem, tak v tom nevidím problém. Pokud je verze, kterou chceš hrát výrazněji odlišná od verze, která získal GOTY ocenění, tak bych doporučoval vybrat něco jiného.
@Jumas (12.09.2019 22:19): chytré s tím mínusem, nenapadlo mě se dívat na další parametry... jen jsem střelmo trefil tu stranku (po stovkách a pak pulit)

Obecně ten měsíc byl jen nastřel, ale máš pravdu že je to málo her. Líbí se mi jak jsi zdůvodnil to flashovku na Games a zní to logicky. Nechápu proč mě tahle kategorie nenapadla už předloni při výročí...

edit: případně, a to by bylo asi taky zajímavé - stanovit datum na přidání konzolí - jednak jsou to novější hry, jednat je to snažší pro konzolisty. Mohla by to být třeba easy varianta :)
@Kunick (12.09.2019 22:12): Tak to není až tak složité, stačí dát na stránce výzvy v dané kategorii odkaz. A jako dobrý, sice budou všichni hrát Mafii, ale nápad se mi líbí. Ještě jsem se však nekoukal, jaké klenoty tam jsou :)

EDIT: Hm tak jsem na to koukal a plno z toho jsem hrál, protože se zpočátku logicky přidávaly hodně známé hry. Kdyby to měla být kategorie, tak bych dal hranici 10.6.2008, protože je to v podstatě začátek DH, díky zmínce na Games a bylo by na výběr mez 149 hrami. Od 1.5. do 1.6. je to jen 65 her, a to je podle mě málo i na Hardcore. Základ bych dal třeba do 30.6., kde už je téměř 800 her. Jo a řazení lze jednoduše otočit, když u "razeni=-datum" umažeš mínus.
@Jumas (12.09.2019 21:35): jako je škoda, že tu nejdou snadno (jde to přes poslední přidané, kliknout na víc a proklikat se dozadu) hry seřadit podle přidání - navrhnul bych hru ktera byla na DH přidána během prvního měsíce/pulroku
@Starletka (12.09.2019 20:32): Už to bylo a nee, nechce se mi hrát další onlinovka :) Celkově si myslím, že na opakování kategorií je ještě brzy a jsem rád, že už není každoroční hra z nejlepší stovky.