Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@M.a.t.t. (15.12.2021 19:05): Ty tvoje fakta :) To je krasne, ze stal nejvic, ale vypada nejhur :) Zabery na lode, stanici, vesmir? :) Wtf? Takovej hnus se jen tak nevidi. Digi alieni vypadaj hur jak ve trojce a to je teda co rict, protoze tam ten solista nebyl taky nic extra. Jinak co jsem jen projel v rychlosti, tak prvni AvP se Cam libil. Nekde jsem to zahlid v tom co postoval Paul.

V celem filmu je s primhourenim ocka jedina solidni scena a to ta pod vodou. Pak ten lidskej alien, to uz je totalni tragedie. Prekrasny motylek..... jezisi.... jen si to vybavuju, je mi nevolno.

Cela posadka Aurigy uplne mimo. Banda trapnejch dementu. Poslapani vseho co delalo vetrelce vetrelcem.

Pamatuju ty hlasky lidi v kine po konci. Sprska sprostejch slov :) Dokonce se tam snad piskalo, ale to si uz nejsem jistej :D
@M.a.t.t. (15.12.2021 19:05): Nejdražší nejen z kvadrilogie - i AvP bylo levnější. Ale vydělalo výrazně víc, proto taky vzniklo AvP 2 a ne Alien 5. Že je AvP kvalitativně mrdka nic neznamená když jde o velké prachy.

Btw Blomkamp krom svých velkých filmů ve velkém točil krátké sci-fi filmy a ty jsou výborné, dporučuji najít.
Z celovečeráků mě Eliseum i Chappie hodně bavily, ale letošní Demonic už byl opravdu hrozný, to vzniklo jen proto že se během pandemie fakt moc nudil a chtěl si jen tak zablbnout s kamerou v lesích za barákem.
@Charllize (15.12.2021 17:56): To je to, že my ti píšeme viac-menej fakty vychádzajúce zo známych informácií (podľa ktorých tú sériu skutočne zabil aj kvalitatívne AvP), kým ty sa tu oháňaš subjektívnymi dojmami, že štvorka ti príde ako lacnejší film (len pre tvoju informáciu, je to najdrahší film z celej kvadrológie) :)

@Bragi (15.12.2021 18:24):  Ja som teda veľmi rád, že tú šancu nikdy nedostal a zrejme už ani nedostane. Blomkamp bol svojho času nehorázne preceňovaný tvorca, ktorý sa výraznejšie predviedol jediným filmom a od tej chvíle mala jeho kariéra iba klesajúcu tendenciu.
Ona i Winona se nechala slyšet, že vlastně vůbec nechápala, co tam dělala.

Ale i když mám Winonu moc rád, kleptomanky je potřeba brát s rezervou :-)

souhlasím tady s těmi, co píšou, že je čtyřka nejslabší, ale přesto skvělá.

A baví mě, jak každý z těch dílů dělal jinej skvělej režisér. To už pak u AvP přestalo platit.
@Charllize (15.12.2021 17:56): Štvorka nebola až taká zlá. Hoci je pravda, že z pôvodnej kvadrilógie je najslabšia.

Škoda, že Neill Blomkamp nedostal šancu natočiť svoju verziu pokračovania. Chcel nadviazať na Votrelcov od Camerona a zvyšné dva filmy ignorovať. Ale nakoniec dostal prednosť Scottov Covenant.
Klidne bych si dal 24 hodin v kuse Promethea a Covenanta, nez si dat znovu V4 vsraceni! Vlastne bych si dal film, kde by David 3 hodiny piskal na fletnu a koukal na obrazek Waltera! Tak moc nesnasim V4 :)

AvP bych sem moc netahal, protoze to byl nasledek Vsraceni :) A jelikoz to uz neberu jako Alien filmy, tak ten prvni AvP je vlastne i koukatelnej, jako takovej sranda film :)

AvP2 pak uz byla jen strasna blbost...
@Paul (15.12.2021 17:15): Hmm, to se mi nezdá, klidně by mohli koexistovat. Režisérů co by to vzali by se jiste našlo dost. Taky jsem kdysi četl ze Sigourney se do toho už moc nehrnula, ale kdo vi.
Na čtyřce je vidět ze už to nebylo úplně ono, i mi přišlo ze jde o levnější film který je trosku mimo, i když atariho odpor úplně nesdílím, zas tak hrozny to nebylo.
@Charllize (15.12.2021 16:48): pokud něco zabilo Alien 5, tak to bylo AvP, a ne Resurrection:

Joss Whedon had written an Earth-set script for Alien 5, but Sigourney Weaver was not interested in this setting and sought to return the story to the planetoid from the first film. Weaver has remained open to a role in a fifth installment on the condition that she likes the story.[50] Before 20th Century Fox greenlit Alien vs. Predator, James Cameron had been collaborating on the plot for a fifth Alien film with another writer. Learning of Fox's plans for a crossover, he ceased work on his concept. Before he saw the film, Cameron had stated that it would "kill the validity of the franchise", and that "it was Frankenstein Meets Werewolf"—like "Universal just taking their assets and starting to play them off against each other". Although he later admitted to liking Alien vs. Predator, Cameron ruled out any future involvement with the series.
Já si taky myslím, že Resurrection je spíše nepovedený fan fiction, než plnohodnotné pokračování. Prometheus nebyl špatný, ale ten poslední film ani netoužím moc vidět.
Pořád ale lepší, než ty dva Aliens vs Predator filmy, ten druhý byl opravdu odpad.
Ale to ze čtyřka zarizla serii prakticky definitivně je pravda ne? Zase jste se soustředily jen na půlku toho co atari píše, na tu půlku která se vám hodí :) Typická DH !
@Zx Atari 500 (15.12.2021 15:54): To už sa chytáš ako topiaci slamky :D

Finančné výsledky štvorky neboli vôbec zlé, dokonca sa plánovali pokračovania. Spokojný bol aj samotný Giger a povedal by som, že s odstupom ten diel viacerí vnímajú pozitívnejšie ako svojho času kritická obec.
@Paul (15.12.2021 13:02): Čtyřka je skvělá, stejně jako předchozí tři díly. Kvalita série sice klesala, ale začínala tak vysoko, že i čtyřka je pořád na pět hvězdiček. Promethea mám hodně rád. Je sice necitlivě prostříhaný a příliš zahleděný do sebe, ale námětem mi dost sedl. Jen mu bohužel strašlivě škodí, že lidi šli na nového Aliena a Ridley Scott si natočil Blade Runnera s vetřelcama.
@Drolin (15.12.2021 13:44): Ani omylem. Čtyřka přesně věděla, co chce být a dělala to dobře. Vypni mozek, udělej si popkorn, otevči halváče s kamarádama a bav se. Beru to jako umědomělou satiru na celou sérii.

Covenant je nechtěná tragikomedie kdysi slavnéno, dnes starého a dementního otyloně :D
@Zx Atari 500 (15.12.2021 13:00): Já mám dvojku taky rád, spolu s T2 jí považuju za nejlepší sequel vůbec. Mám rád všechny 4 filmy stejně (10/10), v jejich director's cut verzích. Je mi líto že ti taková super věc přijde trapná :)

Ten černej smysl pro humor je supr. A jinak jsem rád že každej díl má úplně jinou atmosféru.

Jen škoda že AvP a pak ty pozdější Ridloviny jsou už...shit (ikdyž Prometheus měl dobrej vizuál)
Je mi z vas smutno, z Aliena se udelaj vesmirne Babovresky, pripadne Sex with Alien and the City a jeste tomu tleskate! :) Roztomila Winona....omg... :D

Paule pust si dvojku, at si pripomenes jak ma vypadat hlaskovani a nebejt trapny :) Jak ma vypadat posadka, a nebejt trapna. Jak ma ten film vypadat, a nebejt trapnej... atd, atd... :D

Ne, ne tady nikdy neustoupim. Trojku jsem moc nemusel, ale postupem casu jsem ji prijmul a nakonec ji mam i rad, protoze je to porad alien.
4 je sraaaaaaaaackaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Alien 4 naní vyloženě žádný zázrak, jako první dva díly, ale nepřijde mi jako úplný odpad. :-)
Johner: Hey, Ripley. I heard you, like, ran into these things before?
Ripley: That's right.
Johner: Wow, man. So, like, what did you do?
Ripley: I died.

*dead*

A Perlman, Wincott, cool nigga s dredama a přidělanejma pistolema, roztomilá winona...super film. Trošku předobraz Firefly, taky od Whedona :)
Vtipný je, že Whedon ten film sám strašně hejtí, protože Jeunet ten jeho scénář zpracoval úplně jinak než si představoval. Ale mě ta jeho komiksově-úchylná estetika sedla.
@Zx Atari 500 (15.12.2021 05:01): Nebude to tým, že každý má skrátka iný vkus a žiaden názor sa nedá považovať za objektívny? :)

Samozrejme, že štvorka nie je klasickým Alienom (čo je však logické, nakoľko každý diel priniesol istú zmenu - prvý diel je klasický horor, dvojka akčný film, trojka je psychologickejšia a depresívnejšia a štvorka sa pre zmenu uberá komiksovejším štýlom), ale scenáristicky nie je vôbec zlá. Jej najvýraznejším problémom je podľa mňa osoba režiséra, ktorý to uchopil naozaj svojsky, ale aspoň nie nudne. Nakoniec, ani ten záverečný hybrid nepôsobí na papieri ako zlý nápad, ale to vizuálne spracovanie sa naozaj nepodarilo :)
@Zx Atari 500 (15.12.2021 00:39): Me se to po prvnim shlednuti moc nelibilo, ale ocenil jsem to az po dalsim shlednuti. Je tam skvelej casting vedlejsich postav - hlavne skvely ulisny duo Brad Dourif - David St. James a predevsim v kontextu toho, jaky sracky zacaly z univerza AvP padat v novem mileniu je to podle me z dnesniho pohledu regulerne dobry film, kterej se to snazil pomerne odvazne posunout zase nekam dal.

Spis me mrzi, ze se kariera JP Jeuneta v poslednich letech uplne zastavila. Po skvelym The City of Lost Children a Alien 4 to kulminovalo Amelii, coz byl tehda obrovsky fenomen, ale od te doby se uplne zasekl, jakoby se Amelii umelecky vycerpal.
@Zx Atari 500 (15.12.2021 05:01): já nechápu jak to někdo může tak hejtovat a ještě tvrdit, že ty vtípky nefungujou. Ten film je brakovej komiks, ale naprosto super. A se skvělym castem. Jediný co bych vytkl je ten hybrid na konci.
Ja fakt nechapu, co se vam muze libit na filmu, kde je vsechno spatne :) Je to blby, trapny, dej uplne k nicemu. Navic to vypada hur nez jednicka. Ja u toho fakt trpim. To uz bych radeji chtel videt, jak aby to natocil Troška, místo toho žabožrouta :D Navic to poslalo Aliena do kopru. Taky aby ne..... takovej paskvil :)
Predevcirem jsem si nedal pokoj a znovu se podival na Vetrelce 4, kdyz to v noci bezelo v tv.... z 1* to slo na odpad. Porad je to sra.ka, a postupem casu, se z toho stava jeste vetsi sra.ka :) Kdyz si vzpomenu, jak jsem byl na celej natesenej na premiere v kine.... porad to boli i po tech letech :)
@AlieN (10.12.2021 19:54): O tom jsem právě moc dobré ohlasy (v mém okruhu na GR) neslyšel.

@AlieN (10.12.2021 19:43): Jj, Rurouni Kenshin manga je otřesná (jasně, že to je pro děti, ale i tak), OVA je proti tomu slušné WTF (pro ty, co četli mangu) - v pozitivním slova smyslu. Takže věřím, že hraná verze může být dobrá. Což mi připomíná, že Blade of the Immortal je taky solidní "/facelalm" na úrovni G. R. R. Martina - druhá polovina hlavně.

@AlieN (10.12.2021 19:49): Nemyslím "brak" jako žánr, ale literární odpad. Neříkám, že úplný Eragon, ale vzpomněl jsem si na něj. Pro hardcore masochisty doporučuji přečíst Eldest, když už jsem zmínil Eragona (literární ekvivalent sebemrskačství).


@Bragi (10.12.2021 20:50): Dík. Koupeno tak uvidím :)

Vlastně - pro podobné zoufalce jako já mám nějaké tipy (až jen nežebrám :)
1) Red Rising trilogie (Pierce Brown) - není to extra originální, ale čtivý mix (válečné) sf.
2) Raven's Mark (Ed McDonald) - 'dark' fantasy - celkem ok četba, takový britský Miroslav Žamboch :)
3) Darkborn Trilogy (Alison Sinclair) - (steampunk?) fantasy, hlavně zajímavý svět/nápad, není to až tak výjimečné, ale dobré čtení - trochu to ve mně evokovalo svět Thief série, ale to bude hlavně to tmou...

Pak (což není tip, protože jsem nečetl) mám v plánu Teixcalaan (Arkady Martine).
@7c (10.12.2021 19:42): Nová trilógia The Covenant of Steel od Anthonyho Ryana. Zatiaľ vyšli 2 diely, The Pariah a The Martyr. Je to v podobnom duchu ako Pieseň krvi, dobre sa to číta. Ale momentálne dostupné iba v angličtine.
@7c (10.12.2021 19:42): Další nachystanou na čtení mám trilogii Problém tří těles, to si velice rychle získalo hodně kultovní status, tak jsem dost zvědavý... ale taky skeptický, poslední co jsem ze sf četl (poslední dobou jedu spíš autobiografie, eh) byla série Hyperion, taky kult jak svině, ale mě to zklamalo. Přišlo mi to hlavně jako vykrádačka všeho možného ze zlaté éry jako Duna a Nadace. Hmm, Nadace sérii mám teď vlastně taky rozečtenou.
@7c (10.12.2021 19:42): Altered Carbon je skvělý cyberpunk, ale jen první série. Naštěstí je i solidně uzavřená, takže tu další jde v klidu ignorovat. A že předlohu má slabší jsem také slyšel...
Ale pozor na to - ten seriál brak rozhodně JE. A přiznaný, v tom je jeho síla - chytré myšlenky a zajímavé nápady tam jsou, ale hlavně je to pořád neurvalá zábava se spoustou brutálního násilí, nahoty a drsných postav jak se na správný brak sluší.

Zato co píšeš o Expanse mě překvapuje, tam jsem naopak slyšel že předloha je povedená - chystám se na ni, ale až potom co skončí šestá řada seriálu (která dnes začala). A tenhle seriál je boží, dokonalý, fantastický a miluju ho, všem bych to pouštěl povinně že takhle má dospělé sci-fi vypadat :))
Ale která hraná verze anime/mangy byla extra povedená a velmi ji všem doporučuju je Rurouni Kenshin.
Velice dobrý stylizovaná samurajský epos s fantasticky natočenou akcí. Ta filmová série je už letos ukončená pátým dílem.
@AlieN (10.12.2021 19:16): Zajímavé, takže AC je dobrý seriál? Předloha je totiž strašný brak. Obecně nejsem nějak optimista v současné sf - Expanse je také hrozná. Popravdě mě jejich přečtení odradilo od sledování :(

A to píšu jako cultivator/reincarnator/wuxia/isekai "enjoyer". O tom, že čtu fantasy, kde je 90% obsahu odpad a některé věci téměř způsobují mentální trauma, ani nemluvě.

Vlastně z těch normálních sf mi v nedávné době přišly dobré jen The Murderbot Diaries (ale i to spíš "lowkey" zábavné, než něco super, navíc dost drahé). A asi jediný sf/fantasy autor, který mě zaujal v posledních letech je Tamsyn Muir :(

Takže po delší odmlce - nějaké tipy na dobrou sf/fantasy sérii 1990+ (kterou neznám)? Asi snesu i YA žánr, když je nejhůř (doba je zlá, četl jsem i Mercy Thompson - a popravdě patří mezi tu čtivější část) a vlastně i webnovely.
@Naginata (10.12.2021 19:33): Anime jsem viděl obojí, a obojí se mi líbilo (to staré snad i víc, ale možná ze mě mluví nostalgie). Hraná verze je zprzněná spatlanina takže těžko říct z čeho vychází víc - mám dojem že plánovali v tom příběhu pokračovat, ale ten film byl tak špatný že už se dalších dílů naštěstí nedočkal.
@Naginata (10.12.2021 19:23): Meh... jediný shonen který mě bavil a byl jsem schopný se podívat na celý a ne jen pár dílů byl FMA.

A ten už Netflix jako live action natočil a je to hrozná sračka :D
@Naginata (10.12.2021 17:45): Velká škoda - po hraném seriálu jsem měl chuť na víc s touhle partou, a tak jsem sjel i anime, které už jsem si prakticky nepamatoval. A ještě víc teď doceňuji jak hezky ho v hraném seriálu zpracovali, dodali těm původně dost plochým postavám hloubku, a těch pár příběhů na které se z originálu tady soustředili nejvíc rozvedli do mnohem zajímavější a výraznější podoby.

A těch různých příběhů je v anime spousta, takže mohli klidně pokračovat ještě několik řad... a dát tam i ty vesmírné bitky, které jediné mi v hrané verzi chyběly (co mi v ní naopak nechybělo vůbec je to dítě, to je hrozně pitomá postava).

Ale vlastně mě to nepřekvapuje - je to Netflix, a tenhle seriál se nebál mít dost ostré hrany. Takže jako s Altered Carbon... a pak je vlastně lepší ho zrušit rovnou, než nejdřív v další řadě úplně vykastrovat a rušit až pak jako to AC.