Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Naginata (31.07.2023 22:46): Vzhledem k tvý poslední větě bych na tebe vůbec neměl reagovat, ale plácáš úplný nesmysly. Četl jsi vod něj vůbec něco? Tak si přečti Hold Katalánsku. Aktuální téma.

@Naginata (31.07.2023 21:47): Jinak Barbie i Ken jsou kladný postavy, Gerwig a Baumbach nepíšou proti mužům, což by opět mohlo napadnout jen někoho, kdo nemá nejmenší ponětí o tom, kdo tito lidé jsou.
@Shoggot (31.07.2023 22:24): No tak jsem to řekl špatně, on se považoval za socialistu, ale pak jsi uvědomil jeho negativní stránky a byl k tomu více kritický. Já jsi ale jinak myslím, že netotalitní socialismus je oxymoron.

@SilentWolf (31.07.2023 22:21): Teď jsem si všiml, že jsem omylem napsal po první sérii a myslel jsem druhou, po třetí sérii Misfits ale odejdou skoro všechny původní postavy, takže to fakt nechci dále vidět.
@Cathan (29.07.2023 07:52): No opravdu si nejsem jistý, jestli tohle bylo jejich úmyslem, podle mne jde spíše o další příklad Poe zákona, kde nejde rozeznat radikální názory od satiry. Nemá nad tým ale smysl dále mluvit, když jsem to ale dále neviděl, musím ale uznat, že film měl ale fakt geniální marketing, protože pro běžného člověka to vypadá na standardiní rodinný film a celé rivalství s Oppenheimerem tomu taky dost pomohlo.

@SilentWolf (29.07.2023 13:31): No nejhorší případ je něco jako Game of Thrones, Attack on Titan, Battlestar Galactica anebo Lost, které začnou slibně a dlouhé roky to pečlivě sleduješ a pak mají nahovno zakončení, nebo Westworld a True Detective, kde byla prý dobrá jen první série. Mnoho hraných a anime seriálů má problém, že začnou zajímavě a vědí diváka udržet při napětí, ale pak nevědí, jak děj zakončit. Filmy v tomhle nemají až takový problém.
U The Simpsons opravdu nemá smysl sledovat více než prvních 11-12 sérií.
Před pár měsíci jsem například zkoukl Misfits, ale zkončil jsem po první sérii, protože pak prý jde kvalitou dolů a nejlepší postava odejde. 

Já jsem kdysi byl dost na binge watching a sledoval mnoho částí najednou, ale teď věci sleduji už pomaleji, už mne to asi tak nevzrušuje.

@Shoggot (31.07.2023 14:10): Chtěl jsem ti odpovědět, ale Dan víceméně řekl, co jsem chtěl říct, jen protože se za socialistu označoval, tak neznamená, že by sympatizoval s dnešními západními socialisty, kteří se určitě liší od jeho ideálů. Já jsem na tyhle debaty o definicích a slovíčkaření opravdu alergický, protože vůbec nikam nevedou. Severní Korea se nazývá Demokratickou Republikou ale ve skutečnosti to není moc demokracie.

@Dan9K (31.07.2023 17:18): O Lennonovi se říká, že bil svou první ženu, tak nevím.
@Dan9K (31.07.2023 17:18): Stopro Na dně v Paříži. A hlavně všechny jeho články co vyšly v Tribune, v češtině už dokonce vyšly sborníky myslím. Tam je skvělé, jak nahlas přemýšlí nad některými věcmi, které například později využije jako dějové body pro 1984. Ty jeho články jsou pure Orwell.

@Dan9K (31.07.2023 17:18): Tady buďme rádi za koncept smrti autora, ještě bychom se mohli hádat jako lidé o tom, koho by dnes volil Caligula...
@Shoggot (31.07.2023 16:06): co bys doporučil krom těch tří věcí, co jsem četl? (1984, Farma zvířat, Válečný deník). Přišlo mi, že ty jeho dřívější díla není nic "pořádného", ale rozhodně bych to měl napravit, když ho považuji za svého oblíbeného autora. Umřel hrozně brzo.



@AlieN (31.07.2023 16:17): a taky otázka, co by si teda myslel dneska. Tuhle otázku si nejvíc kladu v souvislosti s Lennonem. Co by si dnes myslel, co by dnes dělal?
Na první pohled se nabízí, že by to byl ten nejvíc woke člověk na planetě, ale kdoví, třeba by úplně otočil. :-)
Orwell byl socialista v první půlce minulého století. Takže dnes v Evropě by byl leda tak centrista.
@Dan9K (31.07.2023 15:42): Chápu, rozumím ti. Já od Orwella četl všechno, včetně všech článků a deníkových zápisů.

Máš pravdu, že termíny se mění, nicméně si myslím, že Orwell sedí na všechny myslitelné významny, dokonce i ten "náš". Osobně mám nejradši jeho touhu zakázat kožichy a šperky, protože vytváří třídní nerovnost a zachování přídělové ekonomiky i po válce :)) to by myslím, že dav "Orwell byl proti socialismu" rozdýchával těžko :))
@Gordon (31.07.2023 15:10):  "Orwell byl protitotalitářský socialista, jakých bylo a je všude haldy."  To samý jsem psal já od začátku. Jediný náš spor je v tom, že Shoggot používá nějaký základní termín a já jsem jen poukázal na to, že by bylo dobré ten termín upřesnit, aby nevznikly žádné pochybnosti, načež Shoggot v podstatě napsal, že nasrat na blby, který to potřebujou upřesňovat.
Ale já myslím, že je to v pořádku upřesnit, aby právě nevznikly zmatky.


@Shoggot (31.07.2023 15:12): já vím, že tohle je pro tebe klíčové téma a nebudu vůbec rozporovat, že tomu rozumíš mnohem víc. Jen mi prostě na tom nesedí ta neměnnost definice. Jako kdyby šlo o jednoznačnou vědní disciplínu. Proto jsem zmínil tu Michailidu, tam sice šlo vyloženě o komunismus, teď jen o socialismus, ale ten spor je podle mě podobný. Na jedné straně někdo, kdo vnímá ten pojem v jeho prapůvodní podobě a na druhé straně ti, kteří ten pojem vnímají v tom, kam to nakonec vedlo a co s tím souviselo a jaká byla třeba reálná praxe.
Však ještě horší věci se děly a dějí s pojmem liberalismus, kdy to před padesáti lety znamenalo zcela něco jiného, než dnes.

Jen taková odbočka, u Orwella je to asi jasnější, neb byl spisovatelem, ale teď jsem se zabýval dost Šostakovičem, a tam mi přijde hodně vtipné, jak všichni "vědci" měli jasno, jak to ten Dmitrij s tím komunismem a Stalinem měl (přisluhovač režimu), pak napsal paměti (mimochodem, pokuds náhodou nečet, extrémně doporučuju), kde vše jasně popsal a hned se zase našlo X zpochybňovačů, kteří to odmítli a kteří věděli mnohem líp než sám Šostakovič, co si Šostakovič myslí a myslel a vlastně až do dneška se tak trochu vedou spory o tom, jak to měl, přestože to dokonale popsal.

Tak jsem holt už opatrný na ty jasné soudy, co si kdo myslel, když už je dávno mrtvej a nemůže se bránit :-)
@Dan9K (31.07.2023 15:02): Proč? Já chápu o co ti jde.

Ještě jednou: pokud někdo chápe slova až tak diametrálně odlišně, nemá diskuze smysl. To platí o lidech, kteří když si pod slovem socialismus představí ihned "náš socialismus" a durdí se kvůli tomu, že Orwell rozhodně nebyl socialista. To je prostě opravdu nedostatkem vzdělání, ne žádnými jinými geografickými významy.

Však ve sporu s tebou nejsem a ani se k tobě nevyjadřuji pohrdavě. Naopak, historický problém je tvůj a neberu ti ho, ze všech uznávaných seriózních definic na světě ať už v politologii nebo literatuře, včetně sebeoznačení, byl Orwell socialista, to je můj point. Že s tím má někdo problém, durdí se kvůli tomu nebo dokonce bude říkat, že snad byl na konci života opakem, pramení jen z nedostatku vzdělání nebo osobnostního selhání.
@Shoggot (31.07.2023 14:49): hele a seš schopen napsat byť jen jeden příspěvek, kde bys nevložil nějaké pohrdání někým?

Tvůj poslední odstavec nechápu.

Je to úplně stejný problém jako s Michailidu evidentně.

S těmi výrazy jsou historické problémy a dělat, že nejsou, je spíš znakem nízkého IQ (abych tě napodobil v tvém stylu diskuse)
@Dan9K (31.07.2023 14:43): No on se tak ale označoval sám.

No, to je ten problém těch lidí. Orwell byl socialista. Co si pod tím někdo, kdo horko těžko prošel základní školou, představí, to už je tak nějak putna. Ani v Česku mezi lidmi s trojciferným IQ není slovo "socialismus" rovné s "totalita". Orwell byl protitotalitářský socialista, jakých bylo a je všude haldy.

Myslet si můžeš co chceš, v tom ti nikdo nezabrání. Je pravda, že pokud někdo vnímá slova takhle diametrálně odlišně, je diskuze zbytečná.
@Shoggot (31.07.2023 14:36): má, když u nás řekneš socialista, je to ten náš socialismus. A pak to přináší zmatek. Orwell se stavěl zásadně proti totalitám, takže když se tam nedá to democratic, má to úplně jiné konotace.
To je ten problém s nálepkováním. Někdo je komplexní osobnost a pak se to smázne nějakou nálepkou, která dělá akorát problémy.

To, že napíšeš, že byl Orwell socialista a levičák 90 % lidí nasměruje někam úplně blbě, protože to maj spojený bůhví s čím.

Jakákoliv podobná nálepka, kterou by kdokoliv dal mně, naprosto nevystihne podstatu věci toho, co si myslím.
@Dan9K (31.07.2023 14:24): Ne, nemá. To je jen problém nedostatku vzdělání. Orwell byl socialista a levičák do konce života. Nemáme jediný důkaz o čemkoli jiném, ať už z jeho života nebo jeho tvorby.
@Shoggot (31.07.2023 14:10): ono jestli nejde o to, že ten výraz u nás má trochu jiné konotace, než v Británii a zvlášť, když se odstraní to slovíčko democratic...

Tak se pak možná najde spousta lidí, kterým to nesedí a maj potřebu v tom šťourat.

Četl jsem od něj tři knihy, krom těch dvou povinných a dokonalých ještě Válečný deník. A z ničeho jsem neměl nikdy pocit, že by mi na tom spisovateli cokoliv "nesedělo".

A ono je koukám taky trochu problematické rozdělení sociální demokracie a demokratického socialismu...
@Shoggot (31.07.2023 14:10): Když voni lidi furt zaměňujou stalinismus (nebo náš bývalej so-called komunismus) za socialismus, takže pak vidíš Vávru s Orwellem na tričku. Jé, kdyby si ho radši přečetli, no.
Když už se tu řeší úpadek torrentů tak pozoruju že právě po pádu rarbg nemám ani přehled, co vychází ve světě kultury. Nové seriály mě naprosto mijejí. Silo jsem stěží zaregistroval. Bylo něco uklidňujícího na tom každý den projít releasy toho dne. Jak zjistím co za béčkove horrory vychází, to už vůbec nevím.
@Naginata (28.07.2023 23:44): "Every line of serious work that I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic socialism, as I understand it."

Zcela konzistentní. Doporučuju Orwella víc načíst. Nikdy, v žádném bodě, se od socialismu neodvrátil. Vzhledem k "What it certainly does not amount to, however, is an abandonment of the socialist cause" ve vlastním odkaze, který posíláš, by stačilo možná dokonce číst vlastní odkazy.
Hm, jestli budu někdy dělat žebříček nejbláznivějších filmů, které jsem kdy viděl, Občan pes bude docela vysoko :) 

@Dunemaster (29.07.2023 20:29): Netflix a Disney+ s tím, že tam jakože koukám na seriály, ale stihnu tak jeden díl měsíčně, když se zadaří :))
@Dunemaster (29.07.2023 21:04): plánuji předplatit si Paramount + kvůli novým Star Trek serialum;)

Spíš než VOD ale teď řeším, které oblíbené filmy si (ještě) pořídit na dvd, Blu-Ray a uhd/4k Blu-Ray, protože vod je fajn na jedno podávání, ale když se k něčemu chci vrátit, chci to mít (a taky plánuji do budoucna Blu-Ray přehrávač pro region A).
@Dunemaster (29.07.2023 20:29)
Myslím, že už jsme to řešili;)

(Jsem v Rakousku a) mám Netflix (ale v poslední době na to kouká manželka), Disney + (nové Disneyovky jsem viděl, dokoukal jsem Pixarovky, na MCU nemám čas, platím to teď kvůli dětem), Amazon Prime Video (zaplatil jsem si to nejdřív kvůli Černobylu, potom kvůli Picardovi, viděl jsem vše, co mě zajímalo a bylo zdarma, občas si něco vypujcim). Pak jsem měl rok Doc Alliance, Aerovod/Kviff.tv a občas si dám měsíc Voya přes VPN. Teď jsem chtěl vidět dokument o Filovi Síla, tak jsem si zaplatil české hbomax (v Rakousku není), resp zaplatila mi toségraz Česka, nechtelo mi to brát PayPal ani kartu. Pár cz filmů jsem přes VPN viděl na prima play. Nezkusil jsem zatím edisonline.cz

Jinak jsem přes VPN koukal na polské nebo francouzské vod služby, ale vždy jsem si zaplatil jen konkrétní film, ne paušál.


Ani s vpn se nedostanu na cz netflix, Prime videa jiných zemí a děsně mi to leze na nervy. Něco je jen jako region locked vod a nikdy to nevyšlo na dvd a tak si to ani nemůžu nechat poslat.
@Paul (29.07.2023 13:35): Ja teď začal třetí sérii a furt dobrý. Je to takové raw a po staru a jsem hrozně zvědavý díky tomu jak dlouho se ten seriál táhnul, jak se v něm začne projevovat vzrůstající woke korektnost nebo ne. Upřímně to ani pro mně není úplná špička jelikož tu Irsko anglánskou náturu zas tak moc nemusím ale mám tenhle žánr rad od nepaměti takže mi to furt sedí dobře. Říká se ze třeba poslední série je nic moc už, tak uvidim.