@
ripper (11.02.2023 10:06): Ja by som dodal momentálne len toľko, že čo sa týka farieb, tak to nie je o individuálnych preferenciach, ale kultúrnych/spoločenských, navyše v kontexte, ako sa na internete používajú. Najjednoduchší príklad je, že zelená = niečo dobré, funkčné (resp. zaberá funkciu "áno") a naopak červená = niečo zlé, nesprávne, nefunkčné (zaberá funkciu "nie"). Podobne sú na tom aj ostatné farby, napr. fialová je používaná za chladnú alebo vážnu (bankový sektor, poistenie, mentálne zdravie) a nie je využívaná stupnicovo na hodnotenie, ak nerátame model preberaný v hrách od World of Warcraft hodnotiacich vzácnosť predmetov. Na hodnotenie sa zvykne používať a aj som za to, aby sa používal postupný, hoci v našom prípade logicky skokový (nemáme toľko intervalov)
gradient zo zelenej cez oranžovú do červenej. Tu nám nesedí v podstate len čierna, ktorá je ale zároveň ľahko pochopiteľná "absenciou farby" ako najslabšia.
TLDR: Teoreticky by mohlo riešiť psychologický efekt žltej farby to, že by sa nahradila inou, "pozitívnejšou" farbou gradientu napr. veľmi slabo zelenou a ostatné farby by sa posunuli "o jedno".