@
Tainaru (05.07.2023 19:30): tak právě všechno je to laciný trik :-) je to úplně stejně laciné, jako když dám romantické zreverbované piánko pod scénu, kdy se postava smutně dívá z okna jak prší :-)
tyhle věci budou spíše ve hrách 2000+, protože předtím bylo omezení technologií. Je to období, které už nemám tak dobře zmapované, takže nabídnu spíš exkurz do těch starších. Ikonické jsou určitě právě věci z Final Fantasy typu
Liberi Fatali nebo
One Winged Angel . Mraky toho jde najít v HOMAM 4 a HOMAM 5. Nejtypičtěji asi hudba z menu v pětce, kde vyloženě jedou svoje
Dies Irae , které teda vychází z toho prapůvodního středověkého
Dies Irae. Musím zmínit první herní soundtrack se skutečným orchestrem a sborem, a sice Outcast, což sice není RPG, ale v podstatě se tak hraje :-), kde je nejvíce sborů v krásné
Havens of Adelpha , ale to je posluchačsky náročná skladba a tam třeba nedokážu úplně jasně říct, jestli je to latina. Oni většinou zpívaj možná jen na vokál, což je asi věc, která je taková nekonfliktní, ale pak tam určitě nějaký text jedou, akorát tomu vůbec nerozumím. Ale působí to na mě přesně jako latina, mám pocit, že tam na konci slyším nějaký Pie Jesu a hned první slovo je requiem :-) Jednodušší na poslech je
Main Title, kde to asi latina je, ale moc jim není rusákům rozumět :-) V Wowku toho jde najít taky spousta, co mám celkem rád. Akorát tam maj strašný samply, zvlášť ty nejstarší věci se už nedaj moc poslouchat, ty smyčce jsou hrozný :-)
A ještě si dám příklad jeden z ne RPG a sice úžasný soundtrack z Black Moon Chronicles, kratičká skladba
Lux Perpetua, kde i ze samotném názvu je jasná latina :-) Ale tam to dává dost smysl, protože jakoby středověk.
Asi taky dává smysl, když je to středověké fantasy, tam dát latinu, to se tím pojí celkem samo. Asi, když je to něco z budoucnosti a fouknou tam latinu, tak je to lacinější :-)
Z těch novejších samozřejmě třeba ten třetí Zaklínač. Tos asi měl na mysli, tam přesně jsou ty severské prvky zase :-) ale to mi přijde dobrý :-)
ale já mám právě nejradši herní hudbu, která nejede tuhle absolutní inspiraci něčím jiným. Miluju právě herní hudbu 90s, protože prostě nic takový předtím nikdy nebylo. A moc ani potom. Ale vzniklo to asi úplnou náhodou a omylem.
jinak ticho je fajn, ale přesně, koukněte se na 20 filmů od Bergmana a pak budete nadšený z hudby a tyhle nápady na hry bez hudby opustíte :D