@
Hitsuran (28.07.2023 20:05): Ta problematika je trochu složitější:
1) Ona BG3 ani tak nebude navazovat na BG2 jako spíše na oficiální dobrodružství pro DnD5e Murder in Baldur's Gate a Baldur's Gate: Descent into Avernus, které se odehrávají cca 100 let po konci BG2.
2) Pak je otázka, co znamená "BG2"? Máme tu tři různá odvyprávění, ze kterých BG3 může vycházet:
a) Hra od BioWare
b) Knihy
c) Příručky pro DnD, které prý napsal přímo hlavní designer BG1, BG2 a Neverwinter Nights. Konkrétně Heroes of Baldur's Gate a Minsc and Boo's Journal of Villainy.
Osobně jsem přesvědčena, že c) je správně. V těchto příručkách je osud některých postav trochu jiný, než jak to vypadalo ve hře. Můžete být tedy překvapeni, že potkáte někoho, o kom jste byli přesvědčeni, že děj herního Baldur's Gate nemohli přežít. Konkrétní nebudu, nechci spoilerovat. Fanoušci hry tak můžou prskat, že ve hře to přece bylo jinak, ale DnD je zejména Pen and paper RPG hra, která prochází řadou proměn. BG1 a BG2 byly vytvořeny na základě druhé edice DnD, dneska máme pátou edici, kde řada mechanismů, kosmologie, sféry atd. zkrátka fungují jinak. Musí se tedy přepisovat, aby to dávalo smysl v rámci konkrétní edice, což má za následek, že se přepisuje děj příběhů z předchozích edic (+ marketing, oživení starých postav táhne, co si budem). Tohle se děje v DnD každou změnou edice, musí se to přijmout jako fakt.
No a s pochopením tohoto se konečně můžeme bavit o otázce "na jaký konec BG2 bude BG3 navazovat?" Pokud to hodně zjednoduším, tak na ten, kdy hlavní postava odmítla stát se bohem, ale jak nám ukazuje dobrodružství Murder in Baldur's Gate, i tady to bylo trochu jinak. Raději dám do spoileru, ale jedná se již o 10 let starou příručku, tvůrci určitě počítají s tím, že řada hráčů její děj zná a pokud bude pro příběh BG3 důležitý, určitě tam bude nějaká rekapitulace.
Stejně jako v ToB, Amelyssan byla Bhaalspawnem poražena. Bhaalspawn pověsil na hřebík dobrodružný život a stal se vévodou v Baldurově Bráně. Díky svému původu stárnul velmi pomalu, takže jako postarší pán působil v baldurské politice více než 100 let. A teď přichází ten plot twist. Všichni věřili, že plán Bhaala na znovuzrození selhal, ale nebyla to pravda. Ukázalo se totiž, že náš Bhaalspawn není jeho posledním dítětem. Stále žije Viekang, dítě Bhaala, které si můžete pamatovat ze hry jako chlapíka, co se vždy teleportoval na náhodné místo, když se vyděsil. Byl tam s ním quest, kdy jsme ho mohli zachránit z Amkethranu, takže přežil Amelyssaninu čistku zplozenců. Viekang jednoho krásného dne přišel za naším Bhaalspawnem a napadl jej. Není jasné, kdo duel vyhrál a vlastně je to jedno. Jakmile zbyl jen poslední Bhaalův potomek, rozprskl se do krvavé kaše, veškerá esence Bhaala se uvolnila a znovuzrodil se bůh zabíjení.