Drolin - dobrý koment, jen si oprav překlepy: "A tím se dostáváme k obtížnosti, která je i >> najnižší << stupeň ze začátku velmi vysoká (pokud si navolíte špatně sestavenou partu). Postupně ale >> klasá << "
JA 2 je dost těžká i bez modu, který ji vykopne mezi ultra-hardcore kategorii.

Takže napoprvé čistou. A nebo před tím ještě skočit na JA 1.
Já bych řekl, že na první hraní asi ani ne (pouze všechny oficiální patche). Mód v1.13 hru podle mě trochu víc komplikuje a tedy vžití se do hry je pak složitější.

PS: Pro začátek je dobré občas nahlédnout sem: http://cs-xxx.7x.cz/jagged-alience-2
Tady bych zkusil kouknout do JA2:UB a v editoru nastavit pro všechny mapy jako minimální počet vojáků na mapě těch 60... Jestli to jde nějak docílit i v JA2, to netuším. Nicméně by to možná šlo s módem/patchem JA2 v1.13 a nějakou úpravou xml souborů...
Ted hraju po dlouhe dobe JA2, sice je to stale navykove a furt me to neskutecne bavi, ale cekal sem na nejtezzsi obtiznost aspon vic jednotek ve mestech... treba Almu ktera je vojenska zakladna sem prosel za chvilku. Mnohem vic tezkych souboju s vice vojaky sem zazil nahodne pri jizdach hummerem a zmrzlinovym autem. BTW: jak muzu najit co nejvic jednotek v jednom sektoru? cetl sem ze jich muze byt i 60, ja narazil na max. 26 a to byla jen haluz... vetsinou jich je tak 16.
Prvni dil a datadisk Deadly games jsou super, jen maji mozna trochu tezkopadny ovladani, ale da se na to zvyknout. Je to povinnost pro vsechny HC fans dvojky, kterych je hodne. Minimalne si muzou zahrat za Mikea a dalsi zajimavy charaktery, ktery v dvojce nejsou (Reuban, Spitz a muj oblibenec Spike).
JA je ve víkendové akci na GoGu... Bohužel se to týká jen 1 + datadisk a 2 bez datadisků.
Já už tomu moc nevěřím a jestli to nakonec stejně vyjde, tak to bude kravina. Buď to bude neskutečně tupě zjednodušený jako většina moderních her nebo se to nebude dát hrát.
Chápu-li to dobře, WF se pořídit vyplatí?
Či si ty mapy můžu nacpat i do vanilly s 1.13?
Javor: Mod pro 1.13 WF máš i na ofiko 1.13 wiki (nějakou tu menší chybku prý ale občas hodí). Vlastní zkušenosti s ním ale nemám, jelikož jsem čekal, zda se verze ještě nějak pohne. Zatím jsem si dříve pouze hazíval do 1.13 mapy z WF, ale to je při existenci tohoto modu zřejmě zbytečná praxe.
Takže bych řekl, že poslední "single click installer" je vcelku bídný. Jediné pozitivum je EDB. Jinak je nestabilní, vyskytují se podivné artefakty, blbne zobrazení osvětlení, nefungují světlice a 100 AP system je spíš otrava (ale to nekritizuji, protože jde změnit na libovolný systém - docela ok bylo 50 AP).

A agresivita nepřátel je až stupidní - v Almě jsem vylezl na střechu, ozval se jeden hlasitý (tj. bez tlumení) nepřátelský výstřel a potom už jsem se nemohl s žoldáky ze střechy hnout, protože celá mapa se hromadně seběhla šplhala o závod na střechu přímo před hlavně - a za 5 minut bylo hotovo (cca 3 mrtví nepřátelé za jedno kolo - plus 3 další v nepřátelském) - jak střílet bažanty :-/ I výřad tam byl, ani nebylo nutné těla odtahovat... Bída.

Čili už chápu, proč je na JA2 1.13 wiki ke stažení ta verze, co tam je. Jen škoda toho EBD, no.
7c: Novým inventářem myslím přímo ten "new inventory". To musíš znát, už je to docela staré. Je to i na oficiálním webu jako 2112 update (ovšem ten přemazává exáč, takže so long EDB).
7c: K tomu už jsem se také dopracoval, ale díky :-). Stejně je ale jedinou možností pro získání aktuálních buildů použití SVN... Do toho se ale pouštět nebudu, já bych určitě něco pokazil :)
NateLogan: Aktuální "single click installer" je myslím tady(resp. aktuální - těžko použít tenhle výraz pro tyhle jednotlivé buildy... pokud se chceš pohybovat na ostří 1.13, tak přes SVN :) - každopádně se tenhle zdál být ok, když jsem ho zkoušel).

Hamster: Jaký nový inventář? K jakým změnám došlo v NIV od 2085?

Btw byl jsem v Grummu (hádám, že se pohybuji na Coolness cca 8+ nebo možná už 9) a vážně mě místy přecházel humor :-) Oproti předchozím městům to byl asi takový pocit, jako když jedete po dálnici 200, pohoda a klid a najednou se před vámi objeví betonová zeď XD Důl ve dne nebyl opravdu žádný med, město asi bude lepší odložit na noc.
7c: EDB je genialita, ale s 2085 ho nemůžeš mít v kombinaci s new inventory, což bych nepřekousl, takže taková byla má motivace řešit další verze. :)

Natelogan: Že jsi vynechal i ten druhý minipatch je osudová chyba, jelikož obsahuje nový systém inventáře, ale na to už bodej, protože v dalších verzích je zakomponovaný. Jak totiž právě napsal 7c, oficiální web i s 2085 je v současnosti asi tak hodnotný, jako koruny na tržišti v Číně.

Jaký build je nejvyšší ti fakt nepovím, protože je to pár měsíců, co jsem to instaloval posledně, takže jak už jsem napsal v mém minulém příspěvku - "Nejlepší je se v aktuálním stavu zorientovat přes Bear's Pit, nebo prostým googlením"

Já to dělal stejně (a stálo mi to za to).
Který build je tedy poslední? Na ofiko download stránkách je 2085 + nějaké mini pacthe s vyšším buildem (jeden z nich multiplayer), ale ty jsem raději vynechal.
Hamster: Nečekal jsem, že je ve verzích takový bordel - a "oficiální" web 1.13 (aka 1.13 wiki) je na 2 věci. Zjistil jsem to po obsazení Drassenu (před bitvou o důl) a vzhledem k tomu, že už tak jsem to ten večer rozehrával po druhé, tak jsem tehdy neměl náladu hrát tu samou sekvenci potřetí. Zpětně to taky nechápu :-) Jinak hlavním lákadlem pro mě byl EDB :-)
7c: Aha, tak to se omlouvám. Nečekal bych, že v takovém případě zapneš 2085. :D

NateLogan: Ano, ale záleží na verzi. V 2085 releasu ho nehledej. Nejlepší je se v aktuálním stavu zorientovat přes Bear's Pit, nebo prostým googlením (už jen proto, aby to bylo vůbec funkční). Zlepšení v novějších verzích je samozřejmě více.
Jj, už jsem ji zkoušel, ale počítám s ní až na novou hru, kvůli té nekompatibilitě savů.
Zkus v novějších verzích ten 100AP systém. Ta difernciace využití různých typů zbraní je tam imo posunuta ještě o stupeň dál a stojí to za to (V 2085 jsem popravdě oželel "zápory" třeba FN Fal, pokud jsem se měl rozhodnout mezí ní a karabinovou verzí. Tady však jsou ty rozdíly balancovanější).
No, já přiznávám se často řeším mapy jen s jednou postavou - ale hádám, že to bude nižší obtížností (protože nejzábavnější jsou ty situace, které vyžadují týmovou spolupráci). Každopádně ta změna zbraní je v 1.13 úžasná - pistole jsou opravdu užitečné (226R/UCP/Five-seveN/G11 PDW - a ze začátku i jiné, protože Glaser dělá zázraky), hlavně v nočních misích. Sniperky jsou konečně sniperky (parádní), přechod mezi karabinami a útočnými puškami taktéž, nemluvě o vylepšeném způsobu počítání zásahů.

Jen mě štve, že jsem rozehrál tu "oficiální" release 2085 - protože savy jsou nekompatibilní s tou aktuální.
7c: Těch hodně dobrých tam moc fakt není, ale nebývá pro mě problém dohánět ten trénink počtem (což se v boji už uplatňuje hůře).

Glaserová munice dává takové rány pouze na místa bez zbroje. Jakákoliv ochrana jejich účinek zásadně redukuje a v druhé polovině hry jsou již naprosto nepoužitelné (stejně, jako jsou na nic proti broukům), takže na to, jak je drahá, mi to ve vyváženosti jako takový overkill nepříjde.

Krom toho, co jsem posledně hrál nějakou vyšší, nereleasovou verzi, tak tam byla AET vyřazena a ta už tedy úplně nejvyváženější není. I když dostkrát mě, napěchována v pistolích, zachránila, to je také pravda... :)
Hamster: Je fakt, že je to dobrá postava (koneckonců jen za ten Drassen se jí svedl Marksmanship o 5 až 10 bodů). Nicméně o to nejde - dobrých postav je tam hodně, ale dobrých trenérů až tak moc ne (Konrad, Buns, Ira?)...

Jinak bych zrušil (nebo alespoň umírnil) Glaser munici (za prvé WTF a za druhé je trochu extrémně silná - headshoty za 100 až +150+? - s helmou zpravidla ne na první pokus, ale i tak) - i když je zase fajn nosit po čase i pistoli, pravda. Skoro se bojím, jak to bude s AET...
BTW taky si pamatuji, jak jsem při prvním hraní dobýval Almu (nebo jak že se to město napravo dole jmenuje) zhruba 10h se spoustou Save/Load... jó to byly časy :)
7c: Také jsem dříve nechával Iru pouze na trénování, ale až když jsem jí na doporučení zkusil dlouhodobě zapojit do bojů, tak jsem zjistil, že je jeden z největších machrů ve hře (což je celkem příjemný bonus k tomu, jak mám rád její dabing).

Jo a tahle megabitka v Drassenu je asi mou nejoblíbenější částí hry. :) Na těžkou obtížnost, kdy je většina z nich veteránů (s občasnými regulary a eliťáky) je to už celkem S/L masochismus, ale jinak jsem to už párkrát rozehrál jen abych si užil tuhle bitvu a zkusil při ní různé kombinace z AIM.
Ira je fajn postava - od začátku do konce se věnuje trénování milice - nic víc a nic míň :-) Lezení nepřátel na střechu beru spíš jako bonus - alespoň sami přijdou přímo před hlaveň. Jinak ale btw 2 žoldáky proti cca 80 nepřátelům za zábavu nějak moc nepovažuji (je to na dlouho).
7c: Tohle je na JA2 nejlepší, malá skupinka vs celá armáda. Navíc Ira je machr, učí se šíleně rychle a na konci hry z ní je schopný medik, který umí dobře sniperovat, opravovat zbraně, trénovat milici a odpalovat trhaviny :-D. Jinak s posledním komunitním patchem jsou tyhle boje řádově těžší, jelikož nepřátelé také umí lézt na střechy :)
WTF? Drassen 'Counter Attack'

Jeden z výdobytků pravěké verze 2085 :) Aneb STRATEGIC_EVENT_SEND_TROOPS_TO_DRASSEN = TRUE jako výchozí situace.

Druhý den hry, Drassen Mine, mí jediní dva žoldáci (Igor usnul na cestě z bažin, hajzl, tak jsem ho nechal spát někde v lese) - a jeden z nich je Ira - byli docela překvapení. Aneb s pistolí proti karabinám a cca 50ti násobné přesile XD Ještě že tu jsou ty střechy (a možnost obírat mrtvoly) - chvíli už to vypadalo, že dojde na nože.
(teda vseobecne pokud jsi zautocil na dve mista na mape soucasne tak se vzdycky vybralo pro boj nejdriv jedno a pak druhy)
Teď mě napadá, že jsem to nikdy nezkoušel - jde vést ve stejnou chvíli dva útoky naráz?
Myslím že jeden z těch patchů i přidavá DM multiplaer. Měl sjem možnost ho jednou testovat a funguje to :-)
Paul: Bez toho ani krok - http://ja2v113.pbwiki.com/

Nainstaluj tu verzi 2085 (obsah máš ve features) a pak si na to přihoď jako spouštěcí soubor ten "JA2 v1.13 Build 1.0.0.2112 EN" co je úplně nahoře (nový systém inventáře).
Má někdo nějaký tipy na módy, patche atd? Mám hru čerstvě koupenou z gog.com (tudíž ofic. patche by tam měli bejt), tak jen jestli do ní mám něco přihrát nebo si dát jen čistou vanilla verzi : ).
Le_Chuck: QuickSave tu sice máme, ale lze zvolit při vytváření nové hry možnost "Iron-Man"...a najednou během boje nelze ukládat vůbec. S touhle volnou je pak návštěva pekla jako dovolená u moře :)