*** EDIT MEMPHIS ***

"Tak tohle už trochu přeháníte pánové, pokračování těchto provokací a nadávek je jasná cesta k banu - nikdo tu o to nestojí."

*** /EDIT MEMPHIS ***
ugra: Každé hodnocení je zkreslené a každému sedne něco jiného. Myslím, že nebude o nic méně hodnotné, než od někoho, kdo tento styl nemusí.
Jinak 85 je také pěkné, ode mě to dostal Gothic 3 a i když je z Gothiců nejslabší a už to není ten Gothic, tak jsem se u něj bavil více než u spousty jiných her.

Jinak ta poslední kapitola je více akční, jo? No já to nehrál, tak nevím, jak na tom může být s ostatními. Ale co dialogy. Také tam je hromada menších podpříběhů jako v Gothicu 2, kde ti každý vypráví své story a jak na to reagoval, že třeba už má strach chodit do toho lesa. Nebo že ho štve město, tak se usídlil v horách, kde si uloví, co pořebuje apod.? V G2 jsem to měl strašně rád a dotvářelo to atmosféru.

Jinak další devadesátka, hm. Ta hra mě celkem láká.

Prckunsky: Copak chudáčku? Ses ještě nezastřelil, jsem myslel, že jsem tě už zabil tou svojí ignorancí. Asi to budu muset udělat svými nejsilnějšími zbraněmi, což jsou mé pracky :-D (sory, ale do tebe si musím vždy a všude rýpnout, prostě jsi přesně typ (ne)člověka, na kterého si rád zasedávám :-D)
pivo: můžu ti říct, že po chvilce hraní mi bylo jasný, že víc jak 90 to nedostane (bo 95 % ode mě dostal G2 a ten je prostě lepší). Dlouho to na tu 90ku vypadalo, ale jsem ted v poslední kapitole a ta je opravdu nejslabší, na můj vkus je tam až příliš mnoho zabíjení a tuhejch potvor. Takže to spíš vypadá na 85, ale rozhodnu se až to dohraju :)

(každopádně na 80 a níž to nevypadá, to by mě muselo něco vyloženě nasrat)

/edit Nutno říct, že jsem fanoušek série gothic, takže moje hodnocení může bejt zkreslené. Má to prostě svůj specifickej styl, kterej ne každýmu sedne.
Od tebe by to bylo spíše pohlazení :-D

Hmm, další hodnocení a hra si stále drží devadesátku. By mě zajímalo jestli to ugra nebo někdo srazí.
Karasman: Dík za vysvětlení i s přiloženým obrázkem, i když Pooky ani zdaleka nejsem :-D
montana: tak si ho aspoň narvi na hlavu a vyfoť se nám, ať se pokocháme... :D
To se nedivim, otrokyni by chtěl každej, zvlášt když představuje velmi užitečný živý štít :)
Přináším další screen, kde tentokrát můžete vidět bitku proti třem elite šmejdům - dva jsem si vzal na starost já, třetího v dálce mlátí moje otrokyně :)
Ugra: Nevím, ale možná by byl rozdíl detailů na nějakém screenu lépe viditelný.

Jab: Neříkej, že dáváš na hodnocení? Důležitá je kvalita recenze a i kdyby se to líbilo milionům hráčů a všude to dostávalo desítky, tak z recenze můžeš vyčíst, že ta hra stejně není pro tebe.

pipboy: dalo by se říct
ugraugra: "Každopádně Risen vypadá daleko lépe v pohybu, ty screeny to nedokážou pořádně zachytit." No, na rovinu Risen zrovna svou grafikou neuchvátí (nejinak na tom ale byl i Gothic 3). Na druhou stranu tahle parta alespoň vždy věděla, jak udělat stylové róby pro mága (už od prvního dílu Gothica - hlavně lepší róba ohně). Každopádně zatím asi nejlepší screen, co jsem ze hry viděl. A první, po kterém mám chuť tomu dát alespoň šanci. :-)
falagar - má ocas :) Každopádně Risen vypadá daleko lépe v pohybu, ty screeny to nedokážou pořádně zachytit. To zmrazování je prostě parádní :)
Tak Risen jsem hral tak hodinku a dostal jsem se o neco dal nez konci demo. A na co jsem prisel? Graficky temer shodne (Risen lepsi efekty, Gothic ostrejsi textury), bojovy system hovori pro Risen, optimalizace u Risen stejne dobra jako u demo (narozdil od Gothica, kde bylo demo ok, ale plna..).Ve vysledku, ac se to nezda, jsou to dve docela vyrazne odlisne hry.;)
Hra za frost mága je značně adrenalinová záležitost, stačí zakouzlit o setinku později a jste mrtví. Ale když to stihnete... krása :)
Klasika u Tiscali, hlavně aby si jd mohl k recenzi fláknou dodatek o první na cz netu.
ugraugra: Dohrál to. Malinko problém mám ale s tím, že recenzent je zároveň admin největší české stránky o sérii Gothic (a teď i o Risenu). Recenze tím pádem může být i potencionálně lepší, ale hodnocení pak mám tendenci nevěřit.
pivo: taky jsem nechtěl ukazovat grafiku, ale ukazoval jsem rozdíly v nastavení detailů. Jinak bych samozřejmě vytípal daleko hezčí momentky.

Ta recenze je plná gramatickejch chyb (fuj :D) a zdá se mi, že autor se dostal akorát tak na začátek 3. kapitoly (už podle těch screenů). Nerad čtu recenze od lidí, co hru nedohráli...
Jinak trochu do minulosti, co jsem napsal o grafice, tak měním názor: grafika Risenu je dobrá, to jak jsem ji předtím ponižoval, bylo jen kvůli toho, že Ugra vybral špatný screen.
Risen mě začíná celkem lákat, škoda jen, že nevím, jestli se k němu dostanu :-(

Jinak tyhle menší spoilery mi nevadí, spíše naopak, mě to trochu nabudilo ;-) Jako spoiler beru třeba nějaký klíčový okamžik nebo samotný konec hry, který člověk může jen tušit a těší se, jestli to tak opravdu dopadne nebo se to zvrtne jiným směrem.

Tohle jsou takové "podspoilery", kterých ve hře bude více a některé z nich mě na hraní nabudí.
Je to spoiler právě kvůli tomu na co se ptáš - kdo je v té bitce :) Jestli to chceš vědět, tak tam bojujem proti ješterákům, což je jakási dávná civilizace, která kdysi ovládala celej svět, myslelo se že vyhynuli, ale ted se po objevení ruin zase objevili. Mno takže je jdem zase zadupat do země :)
Fajné brnění, jinak kdo v té bitce je a proč? A to je spoiler, ten obrázek? :-)
marwel: Jak dlouho jsi ten risen hrál a jak je na tom u tebe gothic 3. Nějak, kdybys to porovnal, pokud teda můžeš, protože nevím, jestli jsi to zkoušel hodinu nebo pět minut.
Ugra: Jak mi to prislo, tak jsem to instnul, vyzkousel, ale dal hraju Gothic 3.;)
Ugra: Vsázím se rád, ale v tomhle radši ne. Vím, že Gothic se odklání čím dál více od série a už to není, co bylo, takže čtvrtý díl může být nejen jiný, ale vzhledem, že tomu studiu extra moc nevěřím, tak může být i špatný.

Přesto bych nebyl pesimista a dával mu i nějaké šance.
Arcania bude průšvih, klidně bych se vsadil.

Jinak jak jste daleko v Risen? Já se plahočim ve druhý kapitole a sbírám ty pošahaný disky pro Mendozu, mám 3 z 5. To východní pobřeží je docela hard se všema těma ghoulama a ograma...

A ted si dám pauzu, jdu koukat na Ano, šéfe :)
Netvrdim, ze to tak zustane a ani hru nehodnotim, jen jsem upozornil na veci, ktere mi na te hre z videa nesedi. Prose Gothic serie je na hony vzdalena akcnim rpg a tak by to podle me melo take zustat. Ale ono nam to vlastne muze byt docela jedno kdyz tu mame Risen.:)
Můj názor je, že podle toho videa moc hodnotit hru nejde. Kdy to má vůbec vyjít?? Jinak grafika se mi též nelíbí, ale marwele: Myslíš, že takhle zůstane do konečné podoby?

Vůbec nevím, jaký nový Gothic bude, ale ještě bych ho nehodnotil.
hrdina v Gothicu 4 aspon nevypada jak Lister kdyz malem vypadne z vlaku , drzi se za dvere ze vsech sil a jeho hlava ryje o betonove nastupiste, mozna ztroskotal ale nemuseli davat tak najevo ze si na nem za dobu jeho nevedomi pochutnavali ti ptaci
edit: argumentuju ale nepodivam se ani na video xD omg ten world of gothic vypada jak poradny shit
edit: ale pokud vymakaji ten efekt toho fireballu (2:25) bude to libovka za maga
upozornit bych chtel na auto zamerovani, ktere bude pry vyvazeno tak, ze pokud ho pouzijes, dava ti to polovicni damage nez kdyz ho nepouzijes (!) + rychlost strelby (!). Souboje s mecem vykradene ze Zaklinace (!), grafika mi zrovna nesedne a vadi mi jak porad beha s vytazenym stitem a zbrani (!) to jen takovy mensi OT.;)
Gothic 4 zatím moc nesleduju, ale jestli ho změnili k akčnímu, tak to nemusí být pohroma. Holt to jen "nebude" Gothic série a první dva díly jsou klasika - ty překonat nejdou a jestli je někdo z mého pohledu překoná slibuju, že pro ty lidi udělám vše, co budou chtít, klidně vystuduju i nejprestižnější univerzitu na světě (ani nevím co to je zač a je mi to fuk :-D).

Ke trojce: Nebylo to špatné a mě konkrétně to kvůli starých známých postav celkem bavilo, ale už to holt "nebyla" Gothic série, jak bych si představoval. Taková jiná hra ze stejného světa. Ale nějak to na mě atmosfericky nechtělo zapůsobit velkolepějším dojmem než jeho fotřík s dědušem.

K Risen: Důvod by měli, ale zároveň neměli.
Duvod by byl, kdyby Spellbound jeli v zajetych kolejich, ale oni Gothica hodi vic do akcna, tak Pirane v klidku mohli kutit sveho Gothica. Za sebe jeste nemuzu rict jestli mi to vyhovuje. Ted jedu Gothic 3 (konecne jsem se do toho jakz takz zahral, ale souboje s vice protivniky jsou vazne nemozny a ta optimalizace je otresna) a zatim si tolik nestezuji.
Garret: Pokud nepočítám jednu dost neplánovaně rozmáznutou texturu tam, kam normální smrtelník zpravidla nevkročí (spodní okraj skály za zapadlým koutem lesa :D), tak jsem na žádný bug nenarazil.
A že to je "kopie", to vůbec nevadí, vždyť kolik lidí bylo nadšených z Gothicu 2, který je jenom "vylepšením" jedničky...
garret: Musíš si uvědomit, že samotnej inkvizitor Mendoza je tak nařvanej mág, že by dokázal zabít všechny povstalce z Monastery sám. Ti co sou tam drženi proti svý vůli jsou většinou obyčejní lidé, učedníci, co sotva drží hůl v ruce :) Takže povstání je možné, ale nejsou na to lidi :)