Ty zcela jistě víš "jak pořádně" jí někteří hráli;).

Nicméně slyšet tohle zrovna od tebe, je opravdu úsměvné.
Isair: Ona už je odpadová od té doby, co se tu někteří nejmenovaní snažili protlačit svou pravdu, aniž by hru pořádně hráli, ehm... Ohrané? Možná, ale dost podstatné.
Tahle diskuze už začíná být dosti odpadová (resp. už nějakou tu dobu je), fanatičtí fanoušci se místo nějakých pořádných argumentů (čest výjimkám) zmůžou pouze na laciné "Tohle není Gothic", "Nemáte rádi volnost", "Nedokážete si to užít", "Nemáte fantazii", pročež myslím, že nemá cenu v této už takhle trapné diskuzi pokračovat.
Jab: ,,90% postav říká dokola to samé"
Když se jim nevěnuješ a tvoje postavení vůči nim je pouze ,,outlander", je to logické. Tady totiž nefungují BlackIslovské rovnice typu Charisma = X vět v dialogu navíc + Y podle splnění questu (což většinou bývá věta typu ,,Děkuji, tady máš odměnu"). Přehnané? Ano, ale když tě tak čtu...
Všechny ty alternativy jsou po čase stejná bída. :) To s těmi nelineárními dialogy se ale povedlo. 90% postav říká dokola to samé. 10% má občas i nějaké téma, které se hodí k hraní. Výběr možnosti v dialozích (kde by se ukazovala ta "nelinearita") je minimální.
Tulareanus: Datadisky jsou lepší. Tribunal se blíží normální RPG. Questy jsou na menší ploše, postavy zajímavější a každý z těch pár dungeonů tam má nějaký "příběh".
Bloodmoon je zase takový lepší Morrowind. Otevřený svět, ale s jasnější dějovou linií (ostrov je holt menší) a určitě zajímavějším prostředím. Aj ty potvory na každém kroku tam dávají větší smysl (odlehlost od civilizace). Ten "otevřený svět" mi tady prostě dával větší smysl. :)
Say: Hamster kdysá, blahé paměti, někomu napsal, že se pokouší stírat "imitací veverky". Na tebe a ty tvé výkřiky to sedne přesně.
Vyzente nekdo ty misionare omezenych svetu. Nam proste tu svoji pravdu nevpravite. Morrowind je pro nas kouzelny prave tim, ze v nem muzete byt do znacne miry kymkoliv, ze v nem muzete prozivat svuj druhy zivot (a tomu odpovida i herni doba, za me kolem jednoho tisice hodin) a ze v nem nachazite malickosti, ktere objevi malokdo. Koridory mohou byt dokonale, ale u tak nebyvale sladenych slozitych systemu jako ma Morrowind, dokazeme chyby odpustit, protoze v porovnani s celkem jsou nepodstatne. U otevrenych svetu tvori znacnou cast nasich hodnoceni to, co jsme do herniho zazitku sami vlozili a co nam bylo umozneno vlozit. Morrowind je o moznostech a alternativach (i jeho dialogy).
pipboy: Pochop. Nelineární svět = nelineární dialogy. Už si prosímtě uvědom, že tohle není jednoduchá klikací FPS. Pláčeš u špatného hrobu.
Garion> Co bych proboha delal se stovkou odpovedi? Dulezitych postav se ptam na relevantni veci, bezvyznamnych civilistu se ptam na relevantni vseobecne informace z okoli. Seznam eliminovan. Radost.

Taky by me zajimalo, proc porad omilas, ze se u toho musi vic premyslet - jako by to snad bylo dukazem toho, ze je ten system nejak lepsi. Ziskavam nejakou vyhodu s tim, ze musim vic premyslet? Ne. Buzerace. U rozhovoru premyslim obvkyle nad tim, co rict chci, ne naopak.
Stejne tak "kdo u hry stravil vic nez nekolik hodin, si i na to zvyknul a necinilo mu to zadne problemy" - a co jako? Dostalo se mu snad za to nejakych vyhod proti jinym systemum, u kterych si zvykat nemusi? Ne. (Respektive to, ze se muzu kohokoli zeptat na cokoli, coz ovsem z praktickeho hlediska nic moc neznamena.) Musel si nekolik hodin zvykat? Ano.
Kdosi tu mluvil o nějakém módu, který automaticky zvedá reputaci u NPC při pozdravení. O jakém je přesněji řeč?
Jab: Ale tak tá história-lore sveta vyžaduje tú fantáziu, to, že sa v hre trebárs dočítaš ako sa stalo to, čomu teraz čelíš, (bohužiaľ?) vyžaduje to prepojenie v mysli a tak je to pri veľa veciach predsa, nielen v hrách. Navyše mne príde občas fajn, že hra odo mňa vyžaduje aj niečo viac (čiže vytvára ilúziu, že tá hra je z časti podľa mojich predstáv) a nielen takmer pasívne mačkanie špecifického cyklu kláves ala akčné hry a Gotíík. :D
K ancestral tombs, sú to prevažne dwemerské ruiny, dwemeri boli obyvatelia Vvardenfellu, zrazu zmizli, finito, tak po nich ostali ich obydlia. Predsalen nie sú to žiadne "supertajné laboratória", len obyčajné obydlia. :) Ale uznávam, že je trochu smiešne, že hra sa snaží navodiť taký ten "wow" dojem u NPC a hráča pri ich spomenutí, ako keby zrazu tie ruiny prišli z inej galaxie. Hrobky sú skrátka hrobky. Daedry tam boli dlhodobo uctievané, skôr ma prekvapuje ako sú tie ruiny zachované, na druhej strane je logické, že tam človek stretáva grave robberov a iné pochybné existencie. Je jasné, že by mohlo byť rôznorodejšie prostredie a aj dungeony a spol. To by bolo +, ale takto mi to veru nevadilo a zároveň, hodiť vedľa seba les, púšť a zasnežené hory mi ten zážitok zas tak veľmi neposunie, záleží teda hlavne na spracovaní. Morrowind je na dlhé (žálúdočné) trávenie.

Čo sa týka prechádzania dungeonov a bojov: e to pre ľudí asi po čase stereotypné, na druhej strane, keby neexistovali uberenchanty na zbrane s constant effectom, tak koho by bavilo, prebíjať sa neskôr v hre tým už po xtý raz? btw: Tribunal tú laťku trochu zvyšuje a Bloodmoon rapídne, čiže aj keď si hráč prinesie nádobíčko z Vvardenfellu, tak už to nebude ako nôž na maslo. A inak ak sa to zdá niekomu easy, vždy je tam možnosť zvýšenia obtiažnosti.
Kurňa to je zase konsistentní argumentace. Jednou si přiznáme, že Morrowind potřebuje hráčovu fantasii, abychom o chvíli později zdůraznili, jak má ten svět úžasně propracovanou historii.

...Blaf to sice úplně není, ale člověk musí číst knihy ve hře a "zajímat se" i čtením na netu - UESP(s prominutí i tak by to bylo cca houbeles proti BG a Forgotten Realms). Jenže pak odejtete z té knihovny ve Vivecu a je to zase ta samá bída. Jako já chápu že každý dungeon nemusí mít historii, ale s prominutím... Když už se teda pyšníte, že za každým stromem není NPC s questem, tak proč nekritizujete, že je Morrowind doslova poset Ancestral tombs, Dedric Ruins atp.?
USER47: Právě že v TESIII aplikovali fungující leveling naposled. Fallout 3 a zmrvený SPECIAL budiž důkazem.
Say: Není to obtížný, ani když nevíš. Však stačí najít co největší soulgem, kterejch se tam povaluje hromada, a do toho chytit nějakou silnější potvoru, kterejch je tam taky jak máku. I volnej svět musí mít v těhle věcech omezení, zaprvý proto, že takovýhle overkill možnosti nedávají smysl (každej trochu schopnej mág z cechu by si mohl v klidu takovouhle zbraň vyrobit, přeletět si bariéru a zabít Dagoth-Ura), zadruhý proto, že je to pořád ještě hra.

Bethesda má s vybalancováním problémy dlouhodobě, mimojiné i kvůli tomu "nechutně dobrýmu" levelovacímu systému. Ale v Morru to ze všech jejich her, který jsem měl tu čest poznat, bije do očí nejvíc.
USER47: No promiň ale ten systém - najdi dungeon/příslušné místo v něm se probij skrz průměráky k někomu vytuněnýmu je vlastní skoro všem rpg. Tak proč ti to vadí zrovna u Morrowindu a jinde ne?? Navíc 99% questů takhle fádních není, zvlášť když nějaký dungeon vypadá jako opuštěný dům uprostřed rušného města, nebo tajná svatyně pod lidnatým kantonem....Nezajímavé questy? To si děláš srandu, dohrál jsem všechny a při zpětném pohledu je z nich 30% excelentních, 45% hodně kvalitních, 20% průmerných a až zbylých 5% se dá označit za odpad.
Co můžeš dělat v Gothicu, když zrovna neplníš questy? Opékat masíčko na pánvi. Sorry to si raději budu číst ABC for Barbarians o třech stranách..Já v Morrowindu co dělat měl - objevovat místa, sbírat unikátní předměty, míchat lektvary a prodávat je... takže nevím o jaké chybějící herní náplni to mluvíš :-?

Žádná zapamatovatelná místa..jejej Azuřina socha, nebo její jeskyně s ozdobným portálem... poblíž Balmory první dwermer ruin, ke které vedl železný most bráněný tím šílencem.. Co planiny Grazelands, prašný důl na ebonit uprostřed zeleného okolí Caldery...já už Morrowind víc jak 4 roky nehrál a ta místa si pamatuju dodnes..
USER47: ,,...a hra vám dovolí i takový zvěrstva, jako vytvoření zbraně, s níž dáte každýho nepřítele na jednu ránu"
Pokud nevíš, kde hledat tak leda náhodou. A to jsou, mimo jiné, ,,nabídky" volného světa. Nebo bys chtěl levelscaling i na předměty?
Morrowind má ten svět opravdu dobře vymyšlenej. Bohužel je mu to celkem k prdu, když vývojáři do toho zajímavýho světa nebyli schopni dát aspoň trochu kvalitní gameplay. 99% questů, jakkoli zní jejich zadání zajímavě, končí tím, že najdete inkriminovanej dungeon (stejnej jako všechny ostatní), probijete se přes hromadu slabejch protivníků na konec, kde čeká silnější varianta stejnýho protivníka coby boss. Toho zabijete a vrátíte se zpátky, mise splněna. Pokud zrovna neděláte questy a chcete prozkoumávat ten úžasnej svět, zjistíte, že tam vlastně není moc co dělat. Maximálně tak sbírat kytičky a číst si o chlípný argonianský pokojský. Na co mi je komplexní svět, když veškerá herní náplň chybí? Design dungeonů na hovno, žádná aspoň trochu zapamatovatelná postava, žádnej aspoň trochu zapamatovatelnej quest. A to už vůbec nemluvím o tom naprosto příšerným vybalancování hry, kdy se už po pár hodinách stanete nesmrtelným borcem a hra vám dovolí i takový zvěrstva, jako vytvoření zbraně, s níž dáte každýho nepřítele na jednu ránu.
Jj, v tom je asi ten problém. Protože morrowind je jeden z těch nenápaditých a nudných světů, když už o něm začnu přemýšlet, tak ho začnu překopávat celý. A to už rovnou můžu ležet na posteli a nemusím u toho ještě křivit záda u PC.

Takže ještě jednou nějaký vtipálek prohlásí, že si to neumím užít, anžto mi chybí představivost a já ho vyzvu na souboj v šermu plesnivými hady!
Bodkin: Lide s kreativnim povolanim musi pouzivat fantazii porad, mozna taky v tom bude "problem" :)
Fantasii jsem využíval v mládí, když jsem běhal s klackem(dřevěným) po lese a bušil do stromů. Taktéž ji naplno využívám u čtení knih. Proč bych ji měl ještě užívat u hry, tudíž média, které by tě mělo plně zpracovat?

Stále si myslím, že je to neumětelnost autorů, přetvořená ve smysl, než prvotní nápad.

Ono, nic se jde dělat i jinde a mnohem zábavněji.

Připadne mi, že je to hra pro lidi co nemají vlastní život a tak se musí procházet a fantazírovat v cizí fantasii. Což je tak trochu smutné. :-(

Ale i tak ho třeba jednou dohraju. Ale bude to na silu a bolet to bude nás oba.
Tul: Jistě, já tě chápu (a vesměs i souhlasím) a nechci se neustále dokola opakovat, ale přesto, když hra není (jak říkáš) zaměřená právě na ty dialogy, vzhledem k jejich množství dokáže hráče v klidu odradit (zkrátka si dokáži ve stejné hře představit lepší), na rozdíl od spousty jiných her, kde také (opravdu) o dialogy nejde (a jsou taktéž imo špatné), nicméně jich tam třebas alespoň tolik není.

Stejné přirovnání bych hodil k P:T vs souboje, které jsou taky úplně na hovno, jenže ve hře jich je minimum, čili hráče nezatěžují (a tudíž jde jejich chyby lehčeji přehlédnout) ... takže asi tak.

Morrowind je v podstate o tom, čo je v dnešných hrách a RPG okrajové - o lore, histórii, živote (berte s rezervou, viem, že tie postavy tam nijak nežijú v zmysle, že idú do práce a večer domov a podobne), jednoducho navštívime nejaké to miesto s históriou a žijúcimi legendami/bohmi, občas splníme nejaké tie questy a pozrieme sa na zápolenie gíld, rás, skupín, rodov etc...celkovo je to riešené dosť staticky, povedal by som, že je to čosi ako first-person document, hráč si to postupne prechádza a "listuje" tou hrou. Hutný príbeh tu nie je, ani hlboké charaktery postáv, ale to neznamená, že keď mi zahrá hudba Jeremyho Soula k tomu, ako sa prvý raz dostanem do červenej piesočnej búrky na úpätí red mountain a potom ma napadnú prví corpus-whatever sráči, že ma to nechá emocionálne chladným. A to nielen prvý raz, to extrémne pomalé tempo (hra je teda skôr veľmi popisnou "lyrizovanou" knihou a nie nejakým akčným filmom so spádom ala mass effect) vytvára v zásade oveľa hutnejší dojem pre trpezlivého hráča, lebo má čas sa v ňom usadiť viac, než nejaká planéta/herná scéna, ktorou hráč prefrčí. Morrowind nie je o iných postavách, nie je to epický príbeh, ale s prižmúrením oka za výraz - lyrický výlet do krajiny, ktorá tu bola oveľa skôr než som si vytvoril svoju postavu a zároveň tá krajina so záverečnými titulkami nekončí.

Sorry, ak sa opakujem, ale občas mi to pripadá a vadí, že hráči si vytvoria svoju vlastnú šablónu "ako má vypadať správne RPG" a potom radi hrajú tú istú šablónu dookola (viz. Bioware, Piranha Bytes, Square Enix...etc...). Morrowind je iný, tak ako je iná kniha od G.G. Marqueza a kniha od Dana Browna. Live with it. :D
Say: Pivo ho dohrál, nevšiml-li sis.

Což nijak nepodporuje tvé zcestné (a mimochodem už krapet ohrané) tvrzení.
pipboy, Pivo: Takze by ti nevadilo, pokud bys mel u kazdeho NPC na vyber 100 vet, ktere mu rict, ale bylo by to pres klasicke dialogove menu s (ocislovanymi) moznostmi, tedy proste ne 100 klicovych vyrazu, ale 100 vet? O tom jedinem to je. Dialogovy system sam o sobe je naprosto v poradku, jen je zpracovan trochu jinak nez v jinych hrach, to, jak byl system pouzit, je druha vec (a jak uz jsem zminoval, ten, kdo u hry stravil vic nez nekolik hodin, si i na to zvyknul a necinilo mu to zadne problemy).

V jinych hrach podobny system byl a nikomu nevadil. Prijde mi lepsi mit u kazdeho obyvatele nejake moznosti, jak ho prokecnout, nez (jako ve spouste jinych RPG) mit u prosteho obyvatele sotva jednu moznost, kterou nasleduje vzdy stejna odpoved a odchod. Nerikam, ze u takovehoto nastaveni dialogu neni treba premyslet, minimalne trochu urcite ano (take oproti spouste jinych her, ve kterych se proste klika bez rozmyslu na moznosti, i kdyz i to tady jde, jen je to narocnejsi -> lide to delaji mene radi a tak na to nadavaji, protoze u rozhovoru nepremysli).
A hlavně nevidím důvod, proč nevytýkat v Morrowindu dialogy , ať už patří k jakémukoliv stylu. A to pak především proto, že tu nejsou "jen tak mimochodem".

Čili tvrzení "o dialogy tu přeci nejde" si už laskavě strčte někam;).
Garion: Teoreticky se to samozřejmě dá říct úplně o všem. Ale tady jsem spíše narážel na nesmyslné přidání práce hráči za účelem usnadnění si vývojářské práce. Nevím, proč vybírat ty exklusivní témata, které tu ještě nebyly mezi stovkou jiných, které se už mnohokrát opakovaly. Nějaké přerozdělení by bylo prostě lepší.

U předdefinovaných povolání si ušetří práci vývojáři i hráči, ale vesměs už tahle vlastnost tak trochu dělí žánry. Někdo rád akční hry s RPG prvky jako je Diablo, jiný zase trochu komplexnější RPG ve stylu Morrowind, Gothic apod.

Kubulus: Tyhle diskuze jsou často o neustálém se opakování, ale i ty ses mnohokrát takhle zúčastnil (bloodlines), takže bych nechal diskuzi diskuzí :-)
Takhle, k cemu jsem se vyjadroval ja, tj. dialogum (ale verim ze by to sl vztahnout na radu dalsich veci) - klasicke reseni dialogu ala napiklad gothic povazuju za nejen jine ale i pro hrace jednoznacne uzivatelsky privetivejsi (autori si pravda s takovyma dialogama musi dat trochu vic prace pokud to ma za neco stat). Hlavne tady ale nepadlo nic zasadne pozitivniho o moznostech dialogovyho systemu v TES3, co by snad tenhle system nemoh delat taky a to bez otravnych hovadin typu seznam plny zbytecnych vyrazu. A v podstate vsechno co vidim je obhajovani vylozene debilniho mechanismu na zaklade toho, ze je pouzity v jinak asi kvalitni hre. Cili jednoducha otazka - jak by bylo TES3 horsi, kdyby pouzivalo klasicky dialogovy strom?

(jen pro uplnost v reakci na kubuluse, dal jsem tomu 55% nemam problem s tim to tady hnojit :))
Někteří uživatelé by se měli vrátit pár příspěvku nazpět a začít si pomalu a jistě pročítat, co oni / ostatní napsali. Možná jim to pomůže uvědomit si pár 'skutečností' a zarazí se protažení už tak zcela patetické diskuze o pěkných pár stránek.
RNDr. Gunár Pavel: Pokud tě to uklidní, tak příliš nemusím ani ten Gothic;) (a vlastně v něm většina mých výtek realizována též nebyla).
Morrowind mě uchvátil vším co uvedl Scar dialogy sem nák extra neřešil spíš sem chtěl vědět víc o tom světě jeho historii atd. pamatuju furt na extremisty plánující vraždu císaře, rasisty apod.
Navíc ponurá atmosféra a celkově design Morrowindu zbožnuju protože de v ruku v ruce se situací v jaký se nachází nechut Dunmerů k Imperiálům apod.
+ hra vás nevede za ručičku takže je nudný opravdu přemejšlet a kolikrát se zamyslet nad textem deníku.
Je toho hodně co bych mohl vyjmenovat. :)

ano, tohle byl rozhodujcí úder. Teď přejdeme do útoku a následně rozneseme ty neznabohy na kopitech. Protože Morrowind je něco úžasného a vyjímečného a my to víme a je nás mnoho, a je nemožný aby se tolik lidí mýlilo. (stejně je bohužel nemožný aby se úplně mýlilo to hafo lidí co to kritzujou, takže stejně máme asi každý svou pravdu:-D)
(hlavně nikdo tenhle příspěvek neberte nijak úražlivě, v textu se hrozně špatně dělá intonace.)
Tulareáne, ještě že tě my Morrowindeři máme :) Asi bych to tu celé uzavřel vykradením zoufalého výkřiku "LEAVE BRITNEY ALOOONE!!"

Změním ho ale sebejistý a pádný LEAVE MORROWIND ON THE TOP! Protože tam skutečně patří. Pivo, Pipboy, Isaire, vaše argumenty jsou zajímavé a byly by dokonce i platné, kdyby se opravdu týkaly Morrowindu..vždyť vesměs chcete po Morrowindu to, co je realizovatelné tak v Gothicu, což je úplně jiný typ RPG...
Ani vizuálne, ľudia sú zvyknutí, že za každým stromom je questgiver/questitem/niečo na zabitie. O to viac je to vtipné.
jo tak jsem se asi zmýlil. Jenom mi to tak přišlo, ptože upřímě pochybuju že by člověk kterej by něco věděl o historii Tamrielu mohl napsat že ten svět je prázdnej. Vizuálně možná jo, ale celej ten svět je propracovanej úžasně (mám tím na mysli právě onu politiku, historii atd.,..).
Nejsem ani v jednom z táborů. Shodli bychom se leda na tom, že začátek Gothic 2 byl fakt uhozený. :)
tak to vypada že lidi co hráli Morrowind se dělí na dva tábory. Na ty co to úchvátilo, nebyli líní si něco přečíst, pronikly do světa TESu, vědí něco o historii, válkách velkých domů, kolonizaci Vvardenfellu atd... a na ty co byli uvrhnuti do neznámého světa světa který je začal postupně nudit, protože o něm zhola nic nevěděli, a tak rychle Morrowind zatratily protože jim hnedka na začátku nějakej trumbera neřekl: "Řítí se na nás armáda hrozných draků, jen ty nás můžeš zachránit."(Gothic mám jinak rád:-)
jo a věřim že ty dialogy můžou znechutit.
Pivo: To muzes rict skoro o vsem, treba ze RPG prvky jsou pridani zbytecne prace pro hrace, kdyz by mohli vyvojari udelat tri preddefinovana povolani na zacatku hry a jejich vyvoj by byl pevne dany. Nekdo by rekl "cool, to presne chci, chci mlatit a rasit vsechno okolo a nejaky RPG prvky jsou mi ukradeny" a druhy zase "co to ma jako bejt, ja chci davat bodiky do ochlupeni chodidel pro tissi chuzi".
"Mozna kdyby ses nad tim pri hrani trochu zamyslel, (spravne) bys zjistil, ze ta obecna temata jsou o nicem vzdy a ze se mas ptat prave na ta unikatni temata, ktera dana postava ma, takze se jedna o projeti sloupecku a zjisteni, ktera temata neznas, zeptas se jen na ne a ve vysledku je to uplne stejne jako v normalnim RPG, kde mas proste na vyber moznosti."

To mi tak trochu přijde jako přidání zbytečné práce pro hráče, aby si tu práci mohli vývojáři trochu ulehčit. Chápu, že přerozdělení dialogů mezi nespočet postav je docela náročné, ale proto mám radši menší propracovanější světy, kde každá postava má tak trochu svůj charakter a vlastní problémy, či názory na stejnou věc.

"Imo je zbytočné všetky hry posudzovať z rovnakého uhlu/hľadiska a pri RPG to platí dvojnásobne, TES je dungeon-style nie, žiadny kecací VtMB alebo BG, dialógy tu vo väčšine prípadov nie sú nijakými skutočnými dialógami, ale majú čiste informačnú (lore/questy) úlohu."

To mi přijde tak trochu jako taková výmluva, či úskok do strany, aby se ty záporné stránky hry nejevily tak záporně.

"Je to na druhej strane z určitého hľadiska logické, že obyvateľ ti vie porozprávať klasické základné fakty o svojom svete, než aby ti rozprával svoje dojemné osobné veci (cudzincovi!) ako to býva v prípade mnohých RPG."

Nevím, že by třeba v tebou kritizovaném (často i neprávem vykládáním nepravdivých informací) Gothicu někdo vykládal hlavnímu hrdinovi osobní dojemné věci a v určitých případech, když je byť třeba cizinec jediná naděje na úspěch, tak se i jemu svěříš (pokud nemáš moc co ztratit).

A jinak oni ti "rozprávajů" pokaždé slovo od slova stejně, což už mě sralo, ale ono to vlastně není o dialozích. Já zapomněl.

EDIT: Že jsem se zapojoval. Vy si určitě zase najdete něco, abyste zpochybnili můj názor na věc a dokázali si, že váš názor je ten správný :-)
Jab: Na toho "capka" se napamatuju (to uz jsou roky, co jsem to hral), takze ti nereknu, jestli se k tom ukolu dalo dostat i jinak nebo ne. Kazdopadne si stojim za tim, ze behem hry se vyselektuje nekolik temat, na ktera se vyplati kliknout a clovek o tom nemusi nijak sahodlouze premyslet. Jinak podplaceni apod stacilo za penize trochu vytrenovat ten speechcraft nebo jak se to tam jmenovalo a byl skoro vzdy uspech, takze stacilo 3x kliknout a postava uz hovorila (navic to, jestli clovek potreboval lichotit atd bylo ihned jasne z odpovedi).

Tim nechci rikat, ze ty rozhovory byly naprosto bezchybne a uplna extaze, ale kdyz clovek pristoupil na jejich styl, byly principem minimalne stejne kvalitni jako v jinych hrach.
Garion: Tohle bych tedy zase netvrdil. Některé informace a questy stále člověk získá (od určitých postav) i obyčejným pokecem (už jen v Seyda Neen je třebas ten cápek, co se chce dostat z ostrova - a k tomu questu se dostaneš jen když se zeptáš na "little advice"). Ty dialogy jsou pruda. Přebytečná témata se jen pletou a navíc si často musíš nejdříve projít kolečkem podplácení a/či lichocení. Než jsem měl mod, který přidává uvítání, tak mě štvalo i tohle (tzn. často se opakující věta pozdravu u NPC). Těch chyb je tam vícero. Občas by dialogům slušel i dabing atp. Jindy to nevadí, ale... I v těch rozhovorech bych odkázal na to, že si je hráč musí upravovat "vlastní fantazií".
Tak to se potom nediv, ze jsi to nedaval :) Kdyz splnis par ukolu v Balmore a projdes si to mesto, uz si zapamatujes, ktere ze topicy to jsou vlastne uplne bezne a budou tedy stejne pro vsechny obyvatele a na ktere se tedy prakticky nevyplati klikat (ale ta moznost tam je) a vykrystalizuji ti z toho nakonec prakticky linearni rozhovory.
Nejdal ve druhem jsem se na to vysral. Respektive v prvnim, jestli nepocitas ten uvodni pristav.
pipboy: Mne to trvalo zhruba prvni jedno, dve mesta. Prosel jsi alespon tolik? Chapu, ze k tomu uz je potreba trochu premyslet (vec u dnesnich her bohuzel cim dal tim vzacnejsi), ale v dobe, kdy Morrowind vysel, to bylo jeste relativne normalni :)
Garion> Aha, takze ten system dialogu neni debilni, jen to proste nekolik desitek (mluvime o TES3) hodin trva, nez si clovek udela jasnou predstavu o tom, co vsechno v ramci moznosti toho systemu autori obecne (ne)udelali a nauci se podle toho vsechen ten prebytecny balast ignorovat. Tak to je pak ovsem naprosto genialni O_o
pipboy: Takze za to davas "minus", protoze jsi to vlastne nepochopil :) (Respektive jsi to nehral dost dlouho na to, abys to pochopil.)
Garion> Tak dlouho jsem u Morrowindu nikdy nevydrzel, abych mel prehled ktery vyrazy jsou obecny, ktery specialni, do jake miry je to rozlisene, nebo co vlastne. (Tech 55% tam nemam jen za dialogovy system, to je doufam jasne.)

Say> Slovy klasika: "Precti si to jeste jednou a poradne :)"
Príde mi to ako večná otázka sandbox vs theme park. V Morrowinde mi tie dialógy prišli ako istým spôsobom puzzle samo o sebe - prechádzať všetky možnosti s každým NPC bolo údesné, a tak bolo treba viac menej používať hlavu a filtrovať dôležíte témy vs nedôležité. Celkovo sa mi ten systém pozdával, tak ako sa mi pozdával systém vo Wizardry, či Wizards&Warriors. Bohužial, že v tom nepokračovali v Oblivione a vo F3.

Pipboy: "V 95% pripadu nema. => zbytecne zabiju more casu".

Zabiť more času -- hraním počítačovej hry? Koho by to napadlo??