pipboy: Zajímavé, přirovnat se sám k čtyřprocentním a to co jsem řekl oklikou označit za blbé kecy, aniž by ses obtěžoval vysvětlit čím to je blbé. Připomínáš mě tím takové ty hrající tatíky po třicítce, kteří něco s čím nesouhlasí označí za blbost a autora výroku za hlupáka, přičemž si s tím vystačí, poněvadž jsou zvyklí, že jim mezi skrkáním nedělní polívky nikdo z rodiny neodporuje.
Chceš tedy vyložit polopatě, jaké problémy pirátství PC hráčům způsobuje? Máš to mít. Ten čas tomu tedy ještě jednou věnuji, byť se domnívám, že pirátivost je stav mysli a každý „hříšník“ to v sobě musí zlomit sám, takže nečekám, že tě obrátím :)...pokračovat...
1.Za prvé, právě kvůli hráčům jako jsi ty, je PC platforma otloukánkem pro různé otravné debílky hlásící se zpravidla ke konzolím, i mnohé rádoby novináře kteří pokaždé, když nemají o čem psát tak zadrnkají na zpuchřelé pirátské bendžo. Nejhorší je, že přesto, jak jsou jejich pokusy o diskreditaci PC, jakožto herní platformy nenávistné, vykonstruované a směšné, tak v jednom pravdu mají. Piráti na tom PC jsou není jich málo, stahují o 106.
2.Co mě ale po takových, často vyloženě zoufalých křiklounech, snažících se na sebe upoutat pozornost je. Pro PC hráče jako celek je důležité, co si myslí, co říkají a hlavně co DĚLAJÍ kravaťáci z obchodních oddělení velkých vydavatelů. Jen z indie se fakt vyžít nedá. Živím převážně trojáčkovými hrami, chci je hrát na PC a s plným servisem. Jenže dotyční kravaťáci se v posledních letech naučili PC verze her v lepším případě tlačit do pozadí a v tom horším úplně ignorovat, což ten plný servis vylučuje. Abys mi nepoložil další zvídavou otázku a čím že se ta ignorace vydavatelů vlastně v praxi jako projevuje, tak sem se to rozhodl rozepsat v přehledných bodech.
a) Stahováním jsi nepřímo přispěl k tomu, že téměř vymizela na PC hráče orientovaná reklama her. Je to vidět nejen v časácích, různých inzertech v krabičkách, ale i na prezentaci hry před vydáním. A věř tomu nebo ne, mnohým PC hráčům se po těch časech "podstrojování" stýská.
b)Stahování také výrazně urchylilo zánik žánrů PC vlastních, jakožto hlavních blockbusterů velkých vydavatelských společností. Jasně v roce 1999 vypadaly melounek pro nějakou adventuru, RPGčko, či RTS skvěle, pak se ale kravaty podívaly na 5 mega od nějaké blbiny od Sqeenixu, instinktivně si do toho promítli warezáky (detaily se nezaobírali) a chuť podporovat tvůrce RPG a adventur primárně pro PC značně upadla. Celé série zkončily jen proto, že byly konzolím nepřizpůsobivé, nebo začaly být mělněny tak, aby se daly i dát i na konzole...
c)...což znamená, že se urychlila jistě i tebou proklínaná multiplatformizace mainstreamu (vystižená frází „konzolovej port jak prase“). Kdy se z dříve PC specifických sérií stává herní mejdlo, snažící být „zadobře“ se všemi platformami. S konzolemi však zpravidla ale mnohem víc, než s PC.
d)Piráti dávají platformě špatný jméno a to se projevuje v praxi konkrétně tak, že při tvorbě multiformátu se na PC verzi vyčlení cca 3 lidi, přičemž programátorům pomalu ani nestojí za to, namapovat klávesy, o nějakém antialiasingu ani nemluvě. Odtud už je jen krůček k prdění na dema a DLC, i elementární patchy. A platící hráči na chtějí dema i DLC od velkých her, pro které si herní PC vydržuji především.
3.A konečně stahování je parasitismus na platících hráčích. Třeba za DNF dal tady DHácký Kekelli patnáct stovek, aby ses ty mohl jen tak svézt. Hru koupil na PC, přesto na něj bude ve statistikách pohlíženo pomalu jako na „platícího zloděje“, protože se určitý jedinci chovají jak malé děti a musejí mít hned bez placení vše, co vidí, ať je to kvalitní, nebo brak. Zaplatil ti pokračování, které rovněž stáhneš a odměněn bude tím, že „jeho“ verze bude mít pro vývojáře opět nejnižší prioritu, což se projeví výše popsanými jevy.
Klidně řekni, co je mi po nějakém tvém kámošovi a tom, že hry jen kupuješ (což už si řekl) a já bych to normálně bral, nebýt toho, že svým jednáním PC hráče prostě poškozuješ. Chtěl jsi nějaké „nesebestředné“ argumenty - to co jsem popsal výše, vadí více, či méně nejméně 2/3 těch, kteří to s hraním na PC myslí vážně. Jo za to všechno můžeš, byť jsi jen malý mikrob toho obrovského společenství, kde ale každý svým malým podílem, ve stylu „I´m doing my part“ stahuje PC směrem dolů. :)