@
trawex (30.11.2020 10:26): Upřímně tohle je téma, nad kterým posledním dobou dost přemýšlím. A uvědomil jsem si, že kolem W3 vznikla jakási sociální bublina. Existuje spousta zapálených fanoušků, kteří hru zbožňují, odehrají 4x a dávají absolutní hodnocení. A je to v pořádku, ta hra má nespočet kvalit. Ale pak je tady spousta lidí, kteří tu hru ani nedohrají.
A ti jsou ve většině, kolem 2/3.
Jenže málokdo hodnotí hru, kterou nedohrál. A málokdo investuje 50-100 hodin svého času do hry, která ho nebaví. A tohle vše posiluje tu bublinu. Podobně je to i u recenzentů. Witcher 3 nedostane na recenzování někdo, kdo nehrál předchozí díly a třeba ani nemá rád svět Zaklínače, na to je to moc dlouhá hra. Proto jsou i recenze povětšinou nadšené.
A prohlásit "Witcher 3 75? To snad ne." jen tu sociální bublinu posiluje. Garantuji, že existuje nespočet lidí, kteří
neshledali W3 hodného jejich času, nebo tu hru dokonce i nemají rádi (několik jich znám osobně). A nejsou to pouze casual hráči, ale celé spektrum lidí. Akorát o tom nemají potřebu mluvit a silná komunita fanoušků je odrazuje, aby jakkoliv svůj názor vyjádřili (když tu hru ještě ani často nedohráli). Upřímně si myslím, že skóre W3 je víc biased než u většiny her, právě z těchto důvodů.
Neměli bychom mít problém pochopit, že naše oblíbená hra se někomu nelíbí. Naopak je dobré poslouchat názory, se kterými třeba nesouhlasíme, a zamýšlet se nad nimi.
CD Projekt RED to očividně udělali a nenechali se uchlácholit pouze nadšenými reakcemi. Z toho co vím o
Cyberpunk 2077 adresují přesně ty problémy, které mi ve W3 vadily. A proto se na jejich další hru moc těším.