Zrovna dnes jsem byl u známé co si pořídila sestavu od Alzy. Konkrétně
tuto. Na první pohled pecka. Při pohledu na GPU jen tiše závidím, jak moc by se mě na QHD hodila. :)
Moje dojmy asi z hodinové "exkurze":
1. case: dobrý, na můj vkus otevřený, vše jde vidět, vše svítí.
2. grafika: na FHD více než dobrá ale na můj vkus nemusím tyhle referenční chladiče (myslím si že v 100% zátěži budou znít jak raketa). Překvapivě to bylo vcelku tiché ale také to mohlo být tím, že prezentovaná hra Atlas (nějaké survival hra) neuměla vyždímat z té GPU max. obzvláště na FHD monitoru.
3. CPU. Ehm, stydím se to napsat veřejně
upřímně, a to fakt AMD držím palce, mě nepříjemně překvapilo jak málo je Ryzen 1600X výkonný na 1 core, v Cinebench R15 byl výsledek jen 149cb. Pro představu moje CPU i5-2400 (přetaktované) z roku 2010 má ve stejném testu 128 cb. Jako fakt čekal jsem víc.. Pátral jsem proč tomu tak je. Viz níže.
Chadič CPU AMD Wraith Max Cooler RGB LED palec nahoru. Masivní, obrovský. Ten musí zvládnout vše a relativně tiše. Celkově během hraní toho Atlasu sestava docela tichá. Opět nevím jako moc hra vytíží HW. Asi hodně.
4. RAM 16GB super ale to jako fakt jen 2400Mhz když deska má 3200 OC? To jako vážně? No, pokud chcete vědět co to udělalo s CPU výkonem, viz spoiler v bodu 3.
5. Deska. Ach jo. Zvukový kodek zase jen ALC887 alespoň, že tam je kvalitní čipset B450.
Známá si na mou radu po telefonu koupila
tento monitor . Nikdy předtím jsem ho neviděl na živo, až u ní. Měla prostě cenový strop max. 4 tis. lépe méně. 8 bit barvy (bez FRC) na tomto AMVA monitoru jsou prostě jako živé, ten kontrast, rovnoměrné podsvícení a další zrak šetřící features jsou poznat na první pohled.
Známá i její manžel byli tak nadšeni, že si pořídili rovnou druhý stejný pro starší PC. :) Subjektivně (netestoval jsem) na mě barvy, kontrast a podsvícení působily asi tak o 100% lépe, než na mém starším 23" LCD Fujitsu P23T-6 IPS (8-bit bez FRC).