Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Jab (16.08.2023 18:17): Těch lidí je v Linusu víc, je to vpodstatě mega firma/korporace. Každopádně i z jejich vlastního videa je cítit, že ty podmínky jsou dost frustrující, když tam každý říkal, že nemají dost času na produkci tolika videí a to byli vedoucí/creatoři.

@AlieN (16.08.2023 19:44): JTC mi přijde, že mluví a mluví a mluví... A pak ani vlastně nevím, co bylo tématem. Mám raději Nexus.
HW videa nesleduju nějak pravidelně, ale u Linus mě styl jejich videí instantně štval, takže se jim už delší dobu cíleně vyhýbám. A tyhle kauzy mě pak vůbec nepřekvapují.
Když už na yt programově sledovat nějaký kanál o HW, tak třeba JayzTwoCents.
@MCZ (16.08.2023 18:31): Netuším. A netuším, jak nastavit ten limit. Ale už když si ji fans do LTT prosadili, tak mi přišla evidentně mentálně nestabilní. Pak je mi těžké posuzovat, zda jsou nároky vysoké nebo jsou nároky vysoké jen pro ni. Jak říkám, nechci soudit na základě jejích výroků a počkám si, co bude dál. Nejsem ale šokován, k něčemu takovému to spělo pod pokličkou roky.
@MCZ (16.08.2023 18:31): Hele a nebo to taky zapadá k tomu videu od GN. Prostě chce přilít do kotle, protože stejně ani jedna strana nemůže dokázat opak.

A furt si myslím, že tu její kauzu měla řešit policie v době, kdy to bylo aktuální a ne celej internet, když se jí to hodí.
@MCZ (16.08.2023 18:31): Na druhou stranu, špatná reklama, taky reklama - minimálně se (i díky tomu propírání chladiče - vůbec netuším oč jde, narazil jsem na to až v tom rozebírání průšvihů LMG - se ten startup dostane do povědomí více lidí, takže ve výsledku jim to může i pomoci). Chci říct, jen, že "Some things in life are bad..."
@Charllize (16.08.2023 18:13): Napsal jsi "Ona taková reklama něčího výrobku na milionový kanálu za to stojí." Přitom v případě toho prototypu o žádné reklamě nemůže být řeč. Pro ten startup to může být likvidační.

@Jab (16.08.2023 18:17): No, ono ale to její svědectví docela zapadá do jednoho z hlavních pilířů kauzy - že tam panuje strašná hustle culture (25+ videí týdně), o které se dříve zmiňovali i jiní zaměstnanci v jejich vlastním videu. A GN to nyní adresoval s ohledem na nízkou kvalitu a časté (a vědomé) chyby. Ta holka může být divná jak chce, ale pořád to nic nemění na tom, že tam panují ideální podmínky pro toxické pracovní prostředí.
@MCZ (16.08.2023 18:04): Četl jsem to samé co ty akorát jsem byl linej to rozepisovat jako ty. A v čem se ten můj příspěvek a tvůj tak zásadně liší? Je to v kostce to stejné.

Reklamou jsem myslel jiné firmy a hw co jim tam ten hw nechají. Však píšu ze prodat prototyp je pruser ne?

A co přesně je to za každou cenu vyjadřovat se ? Linus kanál jsem sledoval, o pruseru jsem si teď přečetl par shrnutí, podíval se na video a četl tu ženskou na redditu. Co mám udělat víc aby jsi nebyl zpruzený ze se vyjadřuji? Jet za Linusem a vyslýchat ho? :D
@Charllize (16.08.2023 17:26): Hezky ses teď usvědčil, že o tom vlastně víš kulové a přečetl sis maximálně titulky videí. Jen se zase potřebuješ ke všemu za každou cenu vyjádřit.

Kdyby sis našel ten čas, tak bys zjistil, že LTT ten chladič (resp. blok) v recenzi drsně shodili, a i když byli usvědčení z nevhodného použití a ignorace instrukcí, odmítli jej otestovat správně. Když pak ta firma chtěla svůj prototyp zpátky, aby jej mohli poslat dál, LTT souhlasili, ale nakonec jej prodali v aukci. Tím pádem se mohl ocitnout v rukou konkurence. A vzhledem k tomu, že jde o malý startup o dvou lidech s omezenými finančními prostředky, tak nyní nemají prostředky na výrobu nového prototypu a dost možná jim někdo jejich životní práci ukradne. Fakt kroutím hlavou, kde v tomhle vidíš reklamu...
@Charllize (16.08.2023 16:04): Takhle to vnímám taky. LTT jsem bral jako čistě zábavný pořad o HW, pro nějaké serióznější testy (konkrétně co koupit za HW/komponenty mě zajímaly spíš Nexus nebo Unboxed, nebo obecně nějaké víc realistické posty na redditu).
@Bursoft (16.08.2023 17:05): No, zrovna jsem psal něco podobného. Jen mi přijde náramně podivně načasovaný ze s tím vylezla zrovna teď . Kdo ví co za tím je a jak to bylo.

S tou aukci to divný je, ale zas na druhou stranu věřím ze hardwaru co jim tam zustane a nevrací ho musí být mraky a zřejmě to pak proste odprodají aniž by si někdo stěžoval. Ona taková reklama něčího výrobku na milionový kanálu za to stojí. Akorát to asi neodhadli ze to byl jedinej prototyp, to už trochu pruser je.
@MCZ (16.08.2023 16:44): Zase o té ženské jsem četl už kdysi, že byla problémová a s LMG si neseděli. Plus psala nějaký nonsense na ty socky, takže se spíš domluvili, aby odešla. Než že jakože kvůli hrozné práci nebo kolektivu. Zase netřeba se chytat teď každého hovna. Nicméně to s tou aukcí je slušný fuckup, stejně jako s tou jejich argumentací, proč to neotestovat znovu.
@Charllize (16.08.2023 16:04): Ona docela dobře vysvětluje, proč se ozvala až teď. Protože vystoupit jako jednotlivec proti takové už-korporaci jako je LMG, může být (nejen) kariérní sebevražda. Zejména, pokud je část jejich komunity natolik toxická, že jí posílala death threats už předtím. To už opravdu není legrace.

Ostatně i Gamers Nexus měli z té kritiky obavy.

@Gordon (16.08.2023 16:18): To s tou akcí je brutální fuck up.
@Paul (16.08.2023 15:52): Jejich dislike ratio je nyní až 1:1, takže backlash mají slušný. Nejvíce mě překvapila psaná reakce Linuse na aukci toho pasivního chladiče, to je ten moment, kdy spadneš do spirály lží a okecavání ze které se leze těžce.

@Charllize (16.08.2023 16:04): Přesně, je to show.

Nejvíc mě ale pobavila argumentace, že retestování dělat nebudou, protože by to stálo prachy, pure capitalist moment. :)
@MCZ (16.08.2023 15:57): No mně vždycky prislo ze jsou kanály na podobne téma který jdou víc do hloubky a jsou serioznejsi. Linus je taková zábavná show a dobre se na to kouká.

Vzdycky to tak je, když je pruser, objeví se ještě někdo kdo to udělá ještě horší, jako třeba nespokojená pracovnice. Mohla si to nechat pro sebe a resit to interně, takhle to spiš vypadá ze mu chce ještě víc zatopit :)
@SilentWolf (16.08.2023 14:47): osobně beru desky kolem 4-5K, většinou full ATX, s aspoň střední čipsetovou řadou (takže tady B650). Zkušenosti (dobrý) mám s Gigabyte a MSI, takže kdybych kupoval teď, asi bych vzal např. tuhle
https://www.alza.cz/gigabyte-b650-gaming-x-ax-d7458412.htm

Ale jak píše Gordon, určitě koukni kolik potřebuješ USBček, sata slotů a tak dále.

@MCZ (16.08.2023 15:42): až takové drama to snad nebude, ty miliony subscriberů se nikam nevypaří :) Ale maj co zlepšovat.
Tak to vypadá, že sledujeme pád Linus Media Group v přímém přenosu.
@SilentWolf (16.08.2023 14:47): Desku by sis měl hlavně vybrat takovou, aby měla správný socket a všechny slotíky/wifik*ndace/podporu, které potřebuješ. Na ceně moc nezáleží, vše je to stejná technologie v rámci renomovaných společností, pokud tedy nekupuješ nějaký no-name.

Jinak nepřehlédl si ten zdroj, co sem posílal? Jsem to totiž zpětně editoval a mezitím si už něco napsal.

Osobně bych nešel do Asusu, ačkoliv ho mám, pošramotily si nedávno reputaci.
@Paul (16.08.2023 13:16): no podle čeho vybírat desku nevím. Na netu píšou, že se nevyplatí na ni šetřit. Ale na co konkrétně koukat, to nevím.

Jak správný Pepík vybírám metodou ne moc levné a ne moc drahé. :-D :-D a hlavně mi vadí jak vše svítí, nečekal jsem že se to tak chytne. I když to předpokládám půjde všude povypínat.

Já pak za 2 týdny asi nahodím dotaz na pctuning nebo reddit. Případě věřím že by mi s tím pomohli i přímo v czc(máme tu pobočku tak kvůli reklamacím).
@SilentWolf (16.08.2023 10:46): je to jen rychlej nástřel - např. desku nevím zda by ti stačila a nechtěl jsi raději full ATX, plus koukám ještě že Samsung 980 Pro je jen o kilo dražší než ta nePro verze, takže kdyžtak vem rozhodně ten
Podle mě je taky blbost jít do AM4, když je k dispozici AM5. A to i kdyby tam upgrade nikdy neproběhl. Prostě vždycky je lepší tu možnost upgradu mít. Dražší desku a DDR5 vykompenzuje levnější SSD.
@AlieN (15.08.2023 23:42): jak jsem psal..."dnes" stačí i slabší. Ale čím je rychlejší, tím déle vydrží. A tedy pokud by člověk chtěl cílit např. na 120fps, tak se každej mega kešky v CPU navíc hodí. Navíc raytracing dost brutálně skokově zvyšuje CPU nároky taky, a RT je něco co bude chtít Silentwolf využít.
@SilentWolf (15.08.2023 21:12): jako jasně, grafika má větší "immediate" vliv. Ale u PC za 50K by mě štvalo nemít nejlepší možný herní CPU na trhu, když je jen o dva litry dražší :) Alza ho teď má za desítku. Lepší CPU znamená delší trvanlivost mašiny jako celku, upgrade CPU je větší vopruz než upgrade grafiky (nutnost se srát s chladičem, případě měnit i desku..).

Jinak jsem si jen tak rychle zkusil sestavit PC na alze, kdybych dnes kupoval nový PC from scratch, vyšlo by mi asi něco takovýho:
https://abload.de/img/alzaplctq.png

4080 by byla ještě hezčí, ale dneska 4070Ti stačí celkem s přehledem a až stačit přestane, tak se dá prodat a vyměnit. A samozřejmě skříň podle svého gusta, ale ta dřeveně vypadající fraktálka by mohla bejt cool :)
@SilentWolf (15.08.2023 21:12): Tak i ten BG3 mi jede s geforce 1070 na tom monitoru. V FHD není pěkný. Ale v QHD už vypadá dobře a jde dobře. Ve 4K už to moc nejde. Málo fps. A k XSX mi ten počítač stačí. :)
@SilentWolf (15.08.2023 19:01): Jak píše Kwoky. AM5, stejně jako DDR5, které už hodně zlevnily.

A GK minimálně 4070 Ti, ať jseš výkonem nad 3080. 4070 nedá 4k ani omylem bez velkých kompromisů, to i ta 4070 Ti mi přijde na hraně.

4k monitor k PC je imho blbost, na tak malou úhlopříčku ti v poho stačí 1440p. Já jsem si třeba pořídil pracovní nějaký 4k budget Samsung 28" monitor a ve 100% nezvětšeném scalu to je nepoužitelné, nastavoval jsem to tuším někam k 200%, než jsem zjistil, že integrovaná GK v noťasu to 4k stejně nedává. A to vidím dobře. Takže jedu na mázlým 1440p :D

A teda poslední věc. Nějak zásadně bych do toho procesoru nesypal, klidně bych šel do toho 7700 a radši víc investoval do grafárny.
Já si nemůžu pomoct ale kupovat dneska do novýho herního PC něco jinýho než 7800X3D mi jde hrozně proti srsti :D
@SilentWolf (15.08.2023 18:00): Já bych teda u highendového nového PC o AM4 už neuvažoval. To má smysl u nějakých středně nebo méně výkonných sestav, kde se hraje na cenu a poměr cena/výkon. U spousty her je brzdou CPU a 7700x má oproti nejlepším CPU do AM4 náskok v jednojádrovém výkonu přes 15 %. To není úplně málo.
@Cobot (15.08.2023 18:56): 27 mám teď a je už malý no. Právě bych nerad měl něco overkill, přecijen jsem původně plánoval kupovat Xbox. Oproti tomu je i ta 4070 asi o fous výkonější. :D Ale nevím jaký procesor je k ní adekvátní a jaký monitor teda.

Možná nakonec koupím sestavu za 60, bez kompromisů a chvilku vydržím s tím monitorem co mám. Ale momentálně mě po té Jabově chvále začal ten monitor velmi lákat. :D

edit: pro kolemjdoucí kteří se chytnou jen tohoto příspěvku řešíme tento monitor
https://www.alza.cz/32-samsung-odyssey-g7-neo-d7363025.htm
Zvaž to 4k. Monitor co chceš koupit je super. Taky jsem nad ním hodně přemýšlel. Škoda, že nebyl se stejnými parametry pro 1440p. Pokud chceš hrát ve 4k tak ti na aktuální a budoucí hry 4070 nestačí ani náhodou. Případně spolehat na DLSS, snižovat detaily nebo nehrát v nativu.

Ale jinak rozměr 32" je super a jsem rád, že jsem nekoupil 27". V tomhle níž nechoď.

@Gordon (15.08.2023 18:47): OLED bych jako monitor i na práci stále neriskoval. Nevím no.

@SilentWolf (15.08.2023 18:48): kup si na monitor jeden z těhle. Monitor ti pak na stole zabírá asi 10x10cm. Jinak už bych v životě monitor neupevňoval. Ten stojánek od G7 ti zabere půl stolu.
@Gordon (15.08.2023 18:37): To je velké. Od toho mám TV. Akorát když jsem zařizoval pracovnu, dal jsem si fakt záležet ať je skvělá, polohovací stůl, výhled na hory, stůl nikde u zdi ale v prostoru, gauč, úplná ideálka, aby tu mohla i žena občas dělat věci do práce. Inu.. nedělá, radši si sedne do gauče. Tak než tam stále stěhovat PC kvůli chvilce hraní, kterým budu navíc asi rušit, to si radši vymazlím ten PC koutek. :D
Nakonec to s tou sestavou co plánuji asi nebude tak lehké. Pořád nad tím uvažuji.

Pokud chci nějakou takovou grafiku https://www.alza.cz/gaming/gainward-gefo ... -d7720273.htm?evt=ac
stačí k tomu  AMD Ryzen 7 5800X nebo mám jít do  AMD Ryzen 7 7700 ?

V životě jsem neupgradoval PC, kupuji vždy nové, takže pokud je teď 7700 zbytečná ale třeba časem by snesla lepší grafiku, to je pro mě bezpředmětné.
Budu to mít na hraní na 32 monitoru zřejmě v 1440p případně 4k. Ideálně od toho chci podobnou službu jako GT8800 v té době nebo GTX970 v té době.

Za druhé, skládat to na DDR5 RAMky? Či stačí DDR4?

A jaký zdroj k takové sestavě? Ať to není zbytečně overkill.

Protože si asi plánuji koupit ten monitor za 20k co tu postoval Jab, a to už mi přijde blbé dávat za PC 70 000, tak bych možná trochu ubral. Otázka kde..
@Thellwin (14.08.2023 13:05): Koukam na seznam a zda se, ze mas pravdu, GSync Ultimate i GSync maji od 1Hz. G-Sync Compatible uz ne (tam to zacina obvykle kolem tech 48Hz). Ja mam FreeSync displej s vynucenym GSync a funguje to stejne pohodlne, zapnes a proste to funguje (jestli je stejna spodni hranice jako pro FreeSync netusim, tak hluboko jsem jeste nikdy neklesl :D).
@Thellwin (14.08.2023 13:05): Ten lock FPS na určité hodnotě (třeba těch 100, 80 fps, jak u které hry) přináší také nezanedbatelnou úsporu elektrické energie u grafické karty. Docela jsem byl překvapený, když jsem zamknul některé hry v Radeon ovladačích na podobné fps hodnoty, jak spotřeba klesla z 200 W třeba na 130 W, někdy ještě níže. Ve hře jsem nepoznal rozdíl, nejsem profi hráč a nehraju multiplayer hry. Ale pokud člověk hraje častěji, už se to na spotřebě projeví.
@Paul (14.08.2023 01:24): Ultimate má navíc jen nějakou podporu k HDR, jinak je s klasickým Gsyncem pokud se nepletu stejný, oba podporujou rozsah 1-MAX. Hz, já mám monitor s Gsyncem bez Ultimate (Acer XB271HU) a opravdu to funguje naprosto bezproblémově, jen se to nastaví v driverech globálně nebo pro každou hru, jak komu vyhovuje. Nikdy jsem neměl možnost vyzkoušet monitor s FreeSyncem nebo jen GSync comp., takže tam nemůžu porovnat, jestli to funguje stejně hladce.

Ten XB271HU podporuje standardně 1-144 Hz ale dá se v menu povolit až 165 Hz. Nehraju nic kde bych to poznal, nebo na takové úrovni, že by to mělo vliv na herní výkon, takže používám jen těch max. 144 Hz s tím, že max. FPS mám omezené na 140, už ani nevím proč se doporučuje to mít o pár FPS níž, než je max. refresh monitoru. U některých her používám i lock na 100 FPS přes drivery.
Tak ted nevim jestli nemám ten monitor vyhodit z okna :)

Začínám tu problematiku snad chápat. Díky za super popis. Zatím jedinej problém, kterej jsem s tearingem měl (out of the box) byl u toho Darksouls. Tam se to vyřešilo nastavením frekvence na těch 240hz. U 60hz i 120hz tearing byl. U toho GTAV jsem si ten problém "vyvolal sám" tim, že jsem omezil FPS na 60 v driverech. A zase to vyřesila změna frekvence na těch 120hz. Chápete někdo proč to pomáhá a jakej je v tom souvis?

A ještě nechápu jednu věc. Jakto že můžu zapnout VSYNC když mám v driverech i v os monitoru zapnutý adaptive sync /g-sync. To jde mít oboje zapnuté najednou?

Zkusím u toho GTA schválně nastavit omezení třeba na 80FPS. Já to omezuji jen proto, že při těch nižších FPS je nižší hluk od větráků grafické karty. To je moje jediná motivace. A zatím tedy úplně nevnímám rozdíl mezi 60 a 80 To se ale asi předpokládám změní jak si na to zvyknou. Zatím víc FPS nepotřebuji.

Evidentně se ale s hrama nastavenýma na 60 něco děje. To jsem tedy zvědavej co se bude dít když komp těch 60 zvládat nebude. Zkusím něco hodně náročného. Nebo mě napadá co kdybych u nějaké hry omezil FPS třeba na 40?
@Paul (14.08.2023 01:24): Pokud mas G-Sync Ultimate, kde by to melo byt 1Hz-Max, tak by to opravdu melo byt takto jednoduche. Pokud nemas, potrebujes sestavu, ktera utahne tu spodni hranici VRR, jinak to nefunguje dobre. Pokud mas displej, ktery ma tu spodni hranici 60Hz nebo vice, muze to byt u spousty her problem, ktery by mozna mohl "resit" zapnuty V-Sync ve hre, ale osobne jsem to nikdy nevidel.