Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Interpol is back
Stále si držia dobrú formu na rozdiel od všetkých ostatných kapiel tohto štýlu ako The Strokes, Franz Ferdinand, Bloc Party, Editors, Maximo Park alebo The Futureheads.
Se Star Wars ještě Disney vyplodí pár filmů a pak to snad už konečně skončí. Pozorovat, jak na nějakých conech nebo co to mají dospělí lidé (především dospělí muži srůznými stádii nadváhoy) doslova pláčou štěstím při každém novém traileru je trapné pro všechny zúčastněné.
Po Rogue One a Epizodě 8 jsem už ztratil zájem, Han Solo mě relativně mile překvapil (i když se vždy rozesměju při myšlence, že Impérium musí někam něco dopravovat VLAKEM).
A to ne, že by předtím byl nějak velký. Původní tři Star Wars byly super dobrodružné filmy o boji nějakých charakterů se zlem. Všechno ostatní v rámci SW je pro mě jakési klopýtání v mělčině (kudosStar Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, který aspoň sebereflexivně ukazuje, že při každém bližším pohledu je ten "svět" legrační), které je vrcholně nezajímavé.

Když to skončí, nestane se žádná škoda. Svůj čas už to mělo.
Co se mě týče a nových SW tak po zhlédnutí filmů Síla se probouzí, Poslední z Jediů a Solo Star Wars jsem si říkal, že hůř na tom série SW být nemůže. Už je to prostě jen snaha společnosti Disney jak vydupat peníze ze známé filmové série. Měli raději zůstat u kreslených animovaných filmů. Ty jim šli dobře.
@M.a.t.t. (09.06.2018 15:04): Přesně tak. Situace se SW připomíná film Doom. Zatímco hernípředloha nastavila během prvních 10% hry seting a pak se rozjela, film se pokoušel vymýšlet něco jiného a originálního a v důsledku tak nastavoval během 75% stopáže setting a 10 minut před koncem se rozjel, což bylo řalostně málo na film dlouhý přes 2 hod.

@RXQ79rudax (09.06.2018 22:42): Já tě chápu. Nové postavy jsou v podstatě nezajímavé charaktery a tu trochu zajímavosti kolem nich totálně zabil megačurák obrovský Rian Johnson v TLJ. První řád je v Disneyho falešném kánonu organizae založená velkoadmirálem Thrawnem, která má zachránit Impérium před rozpadem a anarchií, nebo alespoň restartovat válku. V EU se jedná o organizaci Hand of Thrawn, která má stejný účel. Ale zatímco Zahn připravil Hand of Thrawn půdu ve třech románech a pak nemusel nic vysvětlovat, Disney vrhnul na diváky První řád bez jakékoliv přípravy a vysvětlení. Navíc jsou v DisCanonu zastánci Republiky pořád povstalci, zatímco v EU se role prohodily, což bylo celkem dobře vysvětleno v New Rebellion a Black Fleet Crisis, které skončilo zničením SSD Pride of Yevetha. :-) Respektive z DisCanonu je silně cítit restart, zatímco v EU se jednalo přirozené posledné křeče umírajícícího těla, kterému byla utnuta hlava. R1 trpní tím, že se v rámci adaptací Han Solo trilogy jedná o finále bez počátku, zatímco Solo je počátek bez finále. Mimochodem Jyn Erso + Qi'ra + Enfys Nest = Bria Tharen (z jedné vyvíjející se postavy udělali tři bez vývoje). :-P
Attack on Titan co říkáte na druhou sérii ? Mně přijde, že ty anime v pokračoávní série ztrapnují ty první serie. Viz Naruto super Boruto tragédrie Tokyo Ghul 3 serie. AOT. Vždy se člověk těší a pak přijde nemilostná rána.
já vo ty nový SW vůbec nemám zájem - nezajímám se o ně - stačilo mi jen pár minut to vidět kdysi v TV - něco tam kecali o První řádu a povstalcích - takže tím touto kravinou/absurditou zabili konec originální SW série - a všechno začnuli nanovo, pak si ještě vzpomínám že je tam honila nějaká obluda v té vesmírné lodi a ta holka na toho černocha pořád křičela aby na ni nešahal - pak už jsem to rači úplně přepnul/vypnul.

Ale pak jsem i přesto zašel do kina na to Rogue One - a po shleédnutí toho jsem si řekl že se všema novejma SW nadobro končím.
@Malignus (09.06.2018 12:27): V mnohom s tebou súhlasím a ako fanúšik som otvorený všetkému. Je jasné, že Disney to nekupoval na to, aby to mal uložené v šuplíku a nerobil s tým nič, ale chce to trošku zapracovať na koncepcii. Menšie filmy majú zmysel, ale v prvom rade si musia uvedomiť, že čisto fráza "Star Wars" ich bežnému publiku nepredá.
@M.a.t.t. (09.06.2018 00:04): Já neříkám, že Disney nemá přicházet s novými příběhy. Jen si myslím, že je nemá chrlit takot bezmyšlenkovitě rychle, ale pořádně na nich zapracovat a prozatím vycházet z adaptací kvalitních EU knih. Bohatě by stačilo, kdyby průběžně zfilmovali Thrawn trilogy, Han Solo trilogy a Darth Bane trilogy, případně pár dalších knížek, na tom stavěli a od toho se odrazili dále. S prostředky a lidmi, které Disney má už mohl mít dvě trilogie zfilmované a pokud by nahodil Thrawn trilogy jako Epizody, mohl by se od nich odrazit klidně k něčemu jako jsou současné epizody, které se stejně odehrávají až po Outbound Flight, díky čemuž by se dosáhlo úplně nových příběhů a zároveň by byli spokojeni fanoušci i běžní diváci.

Navíc většina běžných diváků velebí R1 jako něco nového, ačkoliv to vůbec nic nového není, jen to bylo dosud jen jako knížka, tudíž si nemyslím, že je to zbytečné či to nemá sílu. Vlastně se mi líbí myšlenka, kdy se Epizody soustředí na "velký galaktický konflikt", zatímco "výplňové side story" ukazují menší příběhy odehrávající se v pozadí.

Značka byla silná dostatečně, ale Disney chtěl z toho udělat druhý MCU, který by mohl ždímat. Bohužel SW takto nefungují a Disney ji tak svým přístupem pohřbil. Ono to bohužel svědčí i o úpadku společnosti, která odmítá film, protože je natočený podle knížky, kterou si ale stejně nepřečtou, protože knížky číst odmítají.
@Malignus (08.06.2018 22:26): To, že fanúšikovia bojkotovali Sola (iba) kvôli Epizóde VIII, je tak trochu naivný názor. S tou absenciou smeru súhlasím, ale mne sa naopak nepáči, že Disney sa chce priživiť na značke za každú cenu, čo dokazujú práve tieto sólové filmy. Chápem, prečo sa viacerým skalným fanúšikom páčia viac - nevymýšľajú nič nové a držia sa výhradne toho, čo nastolili staré filmy, akurát k tomu pridávajú zopár nových prvkov. V dôsledku toho na prvý pohľad pôsobia ako svieže záležitosti, ktoré príjemne oživujú univerzum, no v skutočnosti nejde o nič iné len o lepenie dier, ktoré nikoho, okrem skalných fanúšikov výraznejšie nezaujíma.

Miesto toho aby Disney prichádzal s novými príbehmi, zatiaľ sa sólovými filmami snaží akurát zviezť na nostalgii a točí sa o viac-menej okolo známych udalostí. Na Rogue One ešte ľudia išli, pretože to bolo niečo nové, ale Solo už doplatil na kombináciu viacerých faktorov a jeden z nich je práve zbytočnosť celého filmu (samozrejme nepomáhali ani zákulisné informácie o všemožných problémoch, nezvládnutá marketingová kampaň, nevhodný a príliš skorý dátum premiéry a v neposlednom rade aj kontroverzné prijatie Last Jedi). Trúfam si však povedať, že nespokojnosť s Last Jedi skutočne nie je primárnym faktorom, toto budeme môcť tvrdiť v prípade nižších tržieb u Epizódy 9, nie pri sólovom projekte, kde bol istý prepoklad, že práve tým najkritickejším fanúšikom sadne viac.

Disney v prvom rade silne precenil silu značky a myslel si, že magické slovíčka Star Wars predajú všetko. Faktom je, že tieto menšie príbehy (ala plánovaný a dúfam, že po neúspechu Sola rýchlo zrušený Bobba Fett) už len z princípu nemôžu fungovať ako blockbustery, lákajúce do kín bežných divákov. Skalných fanúšikov, ktorí túžia vidieť niečo iné a pritom dostatočne známe, zaiste uspokoja odlišným prístupom, lenže rádový divák pôjde skôr na klasické epizódy, ktoré ponúkajú skutočný vývoj príbehu (bez ohľadu na to čo si o ňom myslíš ty sám). A čo si budeme nahovárať, hoci netreba podceňovať fanúšikovskú silu, niektorí ju až príliš preceňujú. Oni tie masívne tržby The Force Awakens skutočne nespravili. Spravili ich práve bežní diváci, pretože ten film sa podarilo predať ako obrovskú udalosť pre masy, ktorú by bola chyba premeškať v kinách.

Inak nevravím, že podobné sólové projekty nemajú žiadny zmysel - v prvom rade by sa však mali sústreďovať na udalosti, ktoré sa ešte nestali a nie neustále sa obzerať späť a čo je hlavné, nemali by stáť toľko, čo bežné diely. Len tu je otázne, či spravíš dostatočne atraktívny Star Wars film za polovičný až tretinový rozpočet AAA produkcie. Ak však budú vznikať i naďalej, treba skrátka počítať s tým, že značka bude naďalej strácať svoju exkluzivitu a skôr či neskôr sa preje všetkým. Adaptácie tebou spomínaných EU trilógií sa mi z tohto pohľadu rozhodne vidia ako lepší nápad...akurát, že sa to nestane.
@Paul (08.06.2018 21:34): O tom jestli je film zbytečný by se dalo polemizovat, ale zcela jednoznačně ukazuje na vadnou koncepci "polucasovského" SW Univerza. Namísto, aby si prostě LucasFilm vytvořil základy pro další rozvoj adaptacemi pár EU trilogií, které inicioval a podílel se na nich sám Lucas, tak se rozhodl prostě celé EU zahodit a začal budovat "na zelené louce" bez jasné koncepce a dal všem volnou ruku a někteří režiséři si to vyložili po svém.

Solo a Rogue One (oboje adaptace knižní triogie o Hanu Solovi od A.C.Crispinové) dokazují, že lze natočit adaptaci EU a dodat si do ní vlastní nápady, retconovat blbosti apod. Všichni by byli spokojení, ale tohle, co předvádí LucasFilm / Disney nemá ani hlavu ani patu. Všichni chtějí jít někam, ale neví kudy a odkud. Ron Howard správně pochopil, že klíčem je držet se knižní předlohy a občas konzultace s Lucasem. Zatímco megapíčus obrovský Rian Johnson má přesně opačný přístup, a proto fanoušci Sola bojoktovali, což je obrovská škoda a svým způsobem i vlastní gól.
@90210 (07.06.2018 09:38): Downloading... ale hrá tam Dafoe a réžia Lynch, to mi skôr príde že ten zmrd sa len priživil na filme, ktorý by bol rovnako dobrý keby tam hral absolútne ktokoľvek.

Proste herec, ktorého celý performance spočíva v tom, že kulí oči ako sova, alebo sa tvári ako ufňukaný buzík a to nekonečne krát dokola je proste bullshit.
Nepřišel vám Dunkirk jako kdyby Nolam zapoměl že už netočí Interstellar? Neb ten střih byl strašně divnej.
Nová Suspiria od Luca Guadagnino vzbuzuje naděje. Těším se na to.

Abych nezapomněl: Unsane od Soderbergha, natočené od začátku do konce na iPhone 7 Plus, je viscerální jako prase. Nechat si to ujít by byla chyba.
@90210 (30.05.2018 23:24): Raději doporučím tři své nejposlouchanější desky :O

川井憲次 — Ghost in the Shell
Lana Del Rey — Born to Die
Justin Scharvona, Karin Griffin, Martin Gwynn Jones - Croc: Legend of the Gobbos (PC Redbook)
@Coldplaz (30.05.2018 17:41): Také mají nemalý počet operací a plastik obličeje a postavy .)

A mají, ale podobně jako u kinematografie, není tato tvorba tak vidět. Nicméně u nich ten přechod nebyl tak plynulý, a spíše můžeme vidět tradiční skladby (Arirang) a naopak zcela komerční produkci (
asi nejznámější EXO a BIG BANG). K těm které zminuješ by patřil relativně umělecký hip hop Epik High s uznávaným umělcem Tablem nebo pak Sung Si Kyung nebo Park So Yun.

Nicméně z JK doporučuji Dumbfoundeada, Mad Clown, San E...
Ten Kpop na mňa pôsobí ešte viac umelo ako zápasné popvé hviezdy, majú tam vôbec nejaké alternatívne umelkyne ktoré píšu vlastné skladby ako ako Bjork, Tori Amos a Kate Bush?
@Zoltan (29.05.2018 21:31): Ha, dobré tipy! :) A Hyuna je samozřejmě super, a nejvíce sexy je v Red - tam to producenti promysleli do posledního detailu.

Dnes to vidím na nějaký korejský seriál :(