Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@AlieN (19.05.2023 11:41): No jakoby mě přijde že tady krom CGi vyboucnutý nohy a záběru jak si kuchá do těla krom pár cakanců nic moc nebylo. Jinak ten film byl super, ale štvalo mně že ti dva hlavní zmrdi nedostali krvavě co proto. Nemluvě o tom že Tarrantino gore taky moc nemá, ten ve svých filmech jen dává hromady kečupové spršky a ende, jako v tom mi to přišlo podobný :D Ale říkám Sisu bylo skvělý, jak hudbou tak špinavou atmosférou a místy i totálně suchým humorem.
@jones1240 (19.05.2023 08:42): Reinfield je v tomhle dál, to rozhodně (škoda že to zábavné gore je taky skoro to jediné co je na něm dobré), ale ani tady se čvachtavým detailům fakt nevyhýbají a jsou i patřičně přehnané. A hezky to využívají i k humoru, to jak ti dva náckové na sajdkáře glosují své tankem k nepoznání rozjeté kamarády, to jsem se smál moc :)
@AlieN (19.05.2023 01:16): Láska ke splatteru? Na to tam byl gore prakticky minimální. Líbilo se mi to, ale co se týče brutalit tak to bylo poměrně hooodně při zemi. Takový Renfield je blíže ke splatteru než toto.
Sisu mě bavil moc. Láska ke splatteru a John Wickovský kult osobnosti v luxusním finském podání, kéž by na tohle měl někdo koule u nás.
Krásně syrová řezanice která nikam nespěchá, každý brutální kill a každý nasraný škleb hlavního démona z pekel, živoucího ztělesnění všeho Finska, se tu náležitě vychutnává. Členění do kapitol a krásně přepálené gore evokují Tarantina, ale ten právě ten pomalejší styl filmu evokuje spíš spaghetti westerny. A všechna čest autorům že zvládli takovouhle stylovku, a ne jen prázdné exhibování bezuzdného násilí a nekorektnosti jak se to v podobných filmech nezřídka děje. Jen humoru by mohlo být trochu víc, hlavně v první půlce, která se místy vleče až trochu moc. Ale poslední třetina, kdy už náckové konečně jenom zoufale utíkají a je jich stále míň a míň, ta už je perfektní.
Přemýšlím, jestli CT neměla nějakou retrospektivu Paskaljeviče, nebo jugoslávských filmů obecně... to Klamné léto 68 jsem viděl taky, spolu se Psem, který měl rád vlaky nebo Hlídač pláže v zimním období, taky se mi líbilo...
Taky jsem viděl asi jen Klamné léto 68, přičemž si ho vůbec nepamatuju. Nicméně poté jsem viděl pár srbských filmů, a to co titul, to v podstatě velice pozoruhodná až skvělá záležitost.
Bývá to art, ale takový hodně zábavný art, je to cynický, černohumorný a depresivní.
To mi hodně sedí.
@Fingon (18.05.2023 12:22): Před časem jsem si vyjela na čsfd jugoslávský filmy, četla jsem si i o tý Okupaci, ale jak jsem si přečetla o tom autobusu... ten film radši vidět nechci. Jinak asi jsem doposud viděla jen Klamné léto 68, to bylo fajn. Tesla vypadá zajímavě! Co jsem si tak zlehka projížděla, tak mě zaujal například Balkánský špion. Ale i pár dalších filmů.


@Richmond (18.05.2023 15:11): To jsem si říkala, že bych mohla zkusit, hlavní postava vypadá podle popisu sympaticky :)
@Fingon (18.05.2023 08:47): usmívám se tomu, co nakoukáváš obecně za obskurnosti a měl jsem na mysli to Bulharsko. Ale nic ve zlém, mně to přijde úžasný. Úsměv je jen přirozená reakce na nestandardní chování :-)

Jinak tam nejde o to, že bych nakoukával zrovna 30. léta, jde o to, že jsou na začátku no. Do let 1940-1956 se dostanu a jsem na to velmi zvědav! Ale i ty 30. léta jsou supr a vlastně mě to období začlo dost přitahovat, jakože ne nutně filmově, ale společensko/politicko/historicky.
@včelka (18.05.2023 11:25)
něco by se našlo, ale moc to nakoukané nemám (zatím jsem neměl moc důvod:-)

Naposledy jsem viděl Okupace ve 26 obrazech , to byl dobře strávený čas (pohoda pohoda pak ustašovci masakrují autobus pohoda pohoda). Líbil se mi i snímek Tajemství Nikola Tesly a Kdo to tam zpívá . Jinak jsem dle ČSFD viděl kulatých 40 filmů, ale většinou to byly koprodukce (Májovky třeba, nebo i zběsilé koprodukce s Československem.

Ale předevčírem jsem si objednal Bitvu na Neretvě, snad to nebude škoda peněz:-)

Spíš jedu Poláky a jejich historické filmy (naposledy jsem viděl Muže z mramoru), čekají mě Walesa a Popely.
@Charllize (17.05.2023 17:00): Sisu bylo dobrý, hlavně začátek, pak mi přišlo že se to dost ředilo, ubývalo brutalit a většina killů byla mimo záběr. Fakt mně nasralo že největší hajzlové tam dostali naprosto nudný závěr, čekal jsem že dostanou nějakou brutální fatality, ale ne. Prostě mi přišlo že to celé místo gradování spíš šlo od fenomenálního začátku dolů. Třešničkou na závěr je pak naprosto debilní kones kde to je jak kdyby se hlavní hrdina resetoval a teleportnul se svým kompletním lootem někam :D Jako nejsem člověk co by v těchto filmech hledal logičnost či nedejbože realismus, to vůbec, ale tohle už fakt bolelo. A přitom stačilo přidat dvě minuty že pes na konci třeba vyskočí a zaštěká ze křoví Hned bych to bral jako srandu a byl v pohodě. 7/10
@Drolin (18.05.2023 09:04): uf. Uf. Možná ještě tak ten první, i když jsem od toho režiséra viděljeho prvotinu a nic moc... jinak mě perverzně láká spíš Dazzling
Spíš mám spadeno na starší věci, wu xia, historická dramata a z legrace i cokoli, co mělo před c. 1999 (hlavně tedy 1980-1990) českou distribuci.
@Dan9K (17.05.2023 23:17): čemu konkrétně se musíš usmívat? S čínskými filmy jsem se seznámil už dávno a ty první, které jsem viděl, mne velice zaujaly, tak jsem se jim i víc věnoval. Ale je fakt, že jsem v poslední době viděl hodně průměrných věcí (kdybych začínal jimi, tak bych se čínské kinematografii rozhodně nevěnoval). Full River Red je zatím posledním uvedeným snímkem Čang I-Moua / Zhang Yimou, navíc je to konečně zase dobovka ze starší historie (takže žádné dvacáté století, jako ty tři předtím uvedené - Cliff walkers meh, One Second fajn, Snipers ok).

Historické / dobové / kostýmní filmy mám obecně rád, z toho důvodu jsem se taky začal věnovat těm bulharským (do té doby jsem viděl vpodstatě jen Labakana/Legendu o lásce od Kršky a nějaké moderní koprodukce/artovky, které mě vůbec nevzaly, případně pár USA filmů, co se v Bulharsku točily, to ani nechci počítat.

Vlastně za to může Josef Kroner, protože jsem chtěl vědět, co dělal v bulharském filmu z roku 1990 (odpověď: hrál tam českého houslaře, živořícího na stará kolena v Sofii začátkem padesátých let - Ty, jenž jsi na nebesích). Tak jsem trochu pohledal, Boris I. (2 filmy) ani Chán Asparuch (3 filmy) mě tolik nevzaly, ale třeba Bojanský mistr byl fajn, Lakýrky neznámého vojína (30. léta 20. stol.) mě okouzlily, Kalojan, Pán a vládce i Den vládců byly dle mého gusta, momentálně se těším na Čas násilí (existují dvě verze, kratší byla uvedená i v Československu, já chci vidět tu delší - 2 filmy).

Hodně vyzdvihovaný Kozí roh mě třeba příliš nevzal, Ikonostas mi byl víc po chuti.

Zaregistroval jsem, že nakoukáváš československé filmy z 30. let, ale zrovna tahle dekáda mě zas tolik nezajímá (i tak jsem jich viděl mraky, ale spíš jsem se zaměřoval na režiséry (Frič, Vávra) a herce (Buriana jsem viděl kompletního, i když za to do značné míry může otec. Před časem jsem si dával i Haase, ale jeho filmy mě tolik nebaví, s výjimkou Mravnosti nadevše).

Spíš jsem se důkladně zaobíral hranou dlouhometrážní produkcí z let 1940-1956 (asi ještě roztáhnu na 39 a 57, abych měl protektorát komplet), z toho období mi chybí jen Peřeje (napsal jsem si do NFA, mají kopii na Betě, ze které mi dělají digitální náhled) a Roztržka (tady bych musel dát 400 EUR a to se mi nechce (jsou filmy, za jejichž digitalizaci pro vlastní potřebu bych tu cenu zaplatil, ale za tohle ne).
@Charllize (17.05.2023 17:12): Mně u Sisu nejvíce chyběli německy mluvící náckové. Ta angličtina je úplně zbytečná. Jinak jsou to takové solidní 3/5. Dobré kino, ale znovu už to vidět nemusím.
@Fingon (17.05.2023 17:46): já už se musím tomu jen usmívat :-)

příště doporučuji prozkoumat ugandské sci-fi. Ta jsou určitě obzvláště vypečená :-)

ale já jsem na tom vlastně podobně.

Rozhod jsem se na začátku tohoto roku si dát +- kompletní československý a český film. Začal jsem od začátku.
Systém je následující. Jedu od nejstaršího po nejnovější to, co je na youtube v rámci české klasiky + co je na webu čt v rámci ivysilani (tam začínají ale až od 50. let, udělal jsem si na to svůj poznámkový blok, kde jsem si to seřadil hezky podle let, protože to tam takhle nemaj, trvalo mi to asi 5 hodin :D) + všechny filmy, které mají nad 1000 hodnocení na čsfd (tam jedu v daném roce od nejhoršího po nejlepší, abych byl správně motivován). Cílem je prostě znát všechno podstatné + třeba nějaký bonus navíc.

Aktuálně dokončuji rok 1934 (systém jsem ještě v průběhu upravoval, takže jsem dal už pár filmů z let 35 a 36) a je to úžasný. Žiju prostě v minulosti a prožívám to, že Hitler zrovna začal vládnout v Německu a v Československu začala brutální nezaměstnanost a tak :-)
Další film v pořadí je Nezlobte dědečka s Vlastnou Burianem :-)
Zatím mám za sebou 27 titulů a doufám, že to do konce života stihnu do budoucí současnosti :-) Zatím mám docela dobrý skóre, rozhodně lepší než ve hrách, kde jsem se na 7 let zahrabal v roce 1999 a až teď jsem se konečně dostal do roku 2000 :-)
Wandering Earth jsem viděl jen jedničku, dvojku nemám v plánu. Spíš mám spadeno na Full River Red.

Jinak jsem koukal a na ČSFD mám hodnocených 198 filmů, (ko)produkovanych Čínou. Naposledy jsem dal dvoudílný The Battle at Lake Changjin, už dávno jsem toužil po válečném filmu, co by se masivností přiblížil Ozerovovu Osvobození. A dočkal jsem se, dokonce i s opravdovými Amíky;)
"What the hell!? There's a grenade in my shirt"

Jinak momentálně ujíždím na bulharských historických filmech.
Viděl jsem filmy The Covenant a Sisu. Obojí super. Sisu až nezapomenutelně :)
A Atarimu doporučím Wandering Earth 2, myslím že to je přesně pro něj, a pro mně. Činskej Emmerich, tři hodiny a jede to celou dobu, Číňani nečínani :)
@Dan9K (17.05.2023 03:20): Rozumím ti. Z větší části, co si pamatuji z tehdejších diskuzí, byl problém, že epizoda pracuje pracuje s celou to události právě podle populární historie - tj. rozhodující moment za občanská právě černochů - a navíc to bere na maximum, tedy se s tím doslova pracuje s momentem který změnil společnost, vesmír, pohnul nebesy a bez něj by neexistovala žádná snášenlivost, to je ten sci-fi prvek který je trochu nesmyslný a navíc zosobněný dost trapným záporákem. Nicméně nevidím právě důvod proč za to tu epizodu nějak bičovat, protože to aspoň zdůraznilo pointu a seriál se nesnažil jít tím směrem, že Rosa byla úplně náhodná žena ve které se to náhodně zlomilo.

Jak bylo v epizodě zdůrazněno, už byla aktivistka a byla to silná žena která se zkrátka v určitý moment rozhodla bojovat ještě trochu víc. Za tohle si Rosa zaslouží uznání, protože extrémní množství lidí netuší, včetně Američanů, že Rosa prostě nebyla jen náhodná černoška. Zde nastává ale problém, že někteří lidé jsou do druhého extrému, a snaží se dokázat, že celá ta situace byla nafingovaná organizací pro černošská práva. Já pro to nenašel důkaz. Pravda je, že tu situaci využili, protože Rosa byla vynikající osoba pro zdůraznění nesmyslnosti rasismus a oni v tom viděli potenciál. Někteří lidé z toho dělají víc než to je. Tyhle organizace musí pracovat chytře, nebo je i dobrá myšlenka snadno ztracena, bohužel.

Takže abych to shrnul. Lidem vadí, že seriál s tím pracuje jako ultimátnim bodem v historii kdy zrodil konec rasismu. To je nesmysl. Nicméně to nic neubírá na odvaze a síle Rosy. Je to tak trochu jako myšlenka, že by komunismus padl i bez 17. listopadu nebo následujících protestech. Možná, ale to na odvaze a síle dotyčných nic nemění.
@Cathan (17.05.2023 00:17): Mám ten problém, že díl Rosa spíš vzdělával mě (mám vlastně rád, když mě nějaké umělecké dílo donutí se začít hrabat ve wikipedii), než že bych o tom něco věděl, takže pořádně nevím, v čem to vlastně bylo tak moc nepřesné. Každopádně to byl rozhodně ten nejlepší díl z 11 série.
@Dan9K (16.05.2023 23:56): To je právě ten paradox. Doctor Who nikdy úplně přesně nevykresloval historii či historické postavy. Spíše je vykládal, často i s pomocí populární historie, ale až v posledních letech to začíná být problém. V lepším případě je to čistě jen proto, že Chibnallova éra je fakt celkově špatná a ono se to pak navaluje. Lidé hledají další důvody proč něco nesnášet.
Přitom Rosa a Vincent nejsou v podobě tak úplně odlišné epizody když se hovoří o historické nepřesnosti.
@stepankoby1 (14.05.2023 09:30): Rosa a Villa jsou celkově zajímavé fenomény v rámci popkultury, protože ty díly jsou velmi silné ale zároveň poměrné historicky nepřesné, na což jsou lidé v tomto desetiletí citliví. Což je v rámci Doctora Who poměrně úsměvné :) Ještě bych dodal, že Fugitive of the Judoon, pokud pomineme tu bombu co to hodilo do kánonu, řemeslně velmi dobrá epizoda.
@stepankoby1 (14.05.2023 13:44): Mě ve třetí sérii přišli už snesitelnější společníci - ten starší chlap a jeho pes byli celkem sympatičtí, a celý ten nápad do toho světa dobře zapadá. Což se o předchozích sériích říct nedá.
@AlieN (14.05.2023 12:41): Za sebe bych teda řekl, že třetí Chibnallova série byla z těch tří nejhorší, protože nezvládla odvyprávět jediný příběhový oblouk, což bylo ale zároveň její hlavní lákadlo - jeden propojený příběh.

Chibnallův run osobně až na zmíněné výjimky nemám rád, ale od doby, kdy skončil, vidím ve fandomu čím dál víc lidí, kteří se k němu vrací/sledují ho komplet poprvé, a zjišťují, že pro ně tak zlý není. Proto radši neradím sleduj/nesleduj. :)

Taky si myslím, že spíš bude předchozí práci povětšinou ignorovat, ale třeba takový osud Gallifrey, který zrovna Chibnall zpackal komplet, bude muset nějak okomentovat, pokud se Time Lordům nehodlá na nějaký čas komplet vyhnout.
@Kunick (14.05.2023 08:50):  Chibnallův run přeskoč, stojí za hovno komplet, jen v poslední sezoně bylo patrné jisté zlepšení z úplného bahna, a vzpomínám si jen jeden speciál k ní už mě regulérně bavil ( Eve of the Daleks ). U posledního dílu s Jodie jsem byl hlavně rád že už je po všem.

I věci kterými v těch třech sériích staví klasický lore na hlavu bude Russell T. Davies v dalších sezonách spíš ignorovat než aby se je pokoušel aspoň nějak vysvětlit, i návrat k desátému Doctorovi tomu napovídá.
@Kunick (14.05.2023 09:24): Poslední díl Jodie, Power of the Doctor, je docela v pohodě fanservice, jinak speciály dost váznou. Úplně bez epizod s dobrou reputací ta éra ale určitě není. Za mě třeba Demons of the Punjab, Nicola Tesla's Night of Terror a hlavně Village of the Angels. Mnozí by k tomu přidali Rosu a Haunting of Villa Diodati.
Včera na UK Eurovizi padl nový trailer, tudíž novinky ze světa Doctora Who pro zbloudilé whoviany mezi námi:
- Vrací se Murray Gold jako skladatel. V DW Magazine tvrdí, že 100% vyjde soundtrack k 10. sérii i oficiálně.
- V roce 2024 se k první sérii Ncutiho Gatwy připojí i Jonathan Groff známý z Hamiltona nebo Mindhuntera.
- Budget od Disneyho dovoluje daleko větší hravost s kostýmy. Ve výletech do různých časových období tedy budou i době věrné převleky. 1, 2, 3, 4 
- Tři speciály, které vyjdou tento rok k oslavě 60. výročí seriálu, se jmenují THE STAR BEAST, WILD BLUE YONDER, THE GIGGLE. Titles Reveal Trailer zde.