Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Zoltan (17.12.2023 19:47): naštěstí vyspěl a stala se z něj mimořádná osobnost. Konec byl trochu strohej, přeci jen jsem očekával dlouhej a epickej souboj a ono z toho bylo nakonec několik máchnutí mečem a konec.

Taika jsem si dal do pořadníku, nechci ho číst hned po Musašim.
Já mám vždycky cíl dočíst aspoň 12 knih za rok, dřív jsem četl mnohem víc, ale teď už na to není tolik času, resp. energie :( Hodně se mi líbilo Neopouštěj mě od Ishigura, to mě hodně dojalo. Nebo Netrpělivost srdce od Zweiga, to bylo taky hustý čtení...
EDIT: A teď koukám, že jsem letos stihl 24 knih, to jsem nečekal. No, na dovolené jich padlo 5. A mám tam letos 3 Kulhánky, tak nevím, zda je vůbec počítat :)

Mimochodem, dnes od 14:00 je v Aeru v Praze Star Wars maraton :)
Děkuji všem za zajímavé postřehy. 

@hanak_v_exilu (15.12.2023 21:40): Bohužel, bych nevěděl co jsem četl a co ne. Moje kamarád mi říkala, že jí čte na přeskáčku a pak je důležité k ní číst významy nebo jak to říkala.
Mám překlad Bible 21

@Dan9K (15.12.2023 21:56): Ty víš jak to myslím. Prostě někdy se to čte lépe někdy hůře, přece jen to není lehká kniha, plus někdy ti je to blíž někdy tě to úplně míjí. Tím pádem to má velký rozstřel "zábavnosti"

@strejdafido (15.12.2023 22:19): Díky mrknu. Už dočítám Nový zákon, už mi toho moc nezbývá.
@Strady (15.12.2023 20:59): Spíš než Bibli bych ti doporučil jiné dílo, slyšel jsi už o tomto?
Drama věků; 1. díl 
Je tam rozpitváno to, co je v Bibli jen nastíněno nebo ne zcela vysvětleno. Jestli budeš nebo nebudeš věřit tomu, že tu knihu napsal prorok, nechám na tobě, ale je to uchvátné čtení a vysvětlí to mnoho věcí. Budeš např. vědět, proč se na Velikonoce peče beránek a co tomu předcházelo a to stojí za to :-) Je to rozhodně zajímavější čtení, než se prokousávat zápisky Mojžíšovými.
Nezapomeň, že Bible není jedna kniha, ale soubor mnoha a mnoha knih. Ty mezi sebou většinou nejsou nijak provázány, v jedné se háže Daniel do ohnivé jámy a ve druhé se opěvuje tělo ženy, nemravové jedni... Takže ne, jako jednu knihu to opravdu nečti a když už chceš začít, vrhni se na Nový zákon. Ale ne hned na Janovo zjevení :-)

Z Bible jsem převzal takové úsloví, občas ho používám a lidé si myslí že jsem cvok: "A zbyde jen pláč a skřípění zubů". Už pro to jdi raději na Nový zákon :-)
@Strady (15.12.2023 20:59): mám trochu podezření, že "zábavnost" není hlavním kritériem pro co nejlepší uchopení a pochopení Bible :-)

ano, starozákonní příběhy jsou asi zábavnější než ty novozákonní

taky mě víc baví, když lupou zabíjím mravence, než když v klidu pozoruju jednoho z nich, jak nese stéblo do mraveniště. U toho druhého mám ale pocit, že je to vnitřně obohacující a fajn, u toho prvního si říkám, že je to nechutné a zavrženíhodné.
@Strady (15.12.2023 14:16): Od začátku do konce by se Bible snad ani číst neměla. Některé knížky jsou dějepisné, jiné mytologické, další jsou zákoníky, pak "rady do života". Číst to napřeskáčku dává mnohem větší smysl. Nový zákon už se dá číst celý, i když je to třikrát "skoro to samé" a pak něco, co se bez kontextu nedá pochopit.

Jestli fakt chceš přečíst Bibli, tak doporučuju Jeruzalémskou. Má skvělý překlad, takže se nebrání čtení, a pak má fantastický poznámkový aparát. S ním je to úplně jiná kniha. Beze srandy.
Ve starém zákoně jsou příběhy dobré, David, Šalamoun, jen mi vadí, že se stále opakuji nebo se k nim stále vrací a znova převypravuje, takový nekonečný cyklus. Novém je to úplně dokola jen z pohledu jiného apoštola.
Což není moc zábavné čtení.   

@strejdafido (15.12.2023 19:13): To slyším poprvé, že by se neměla číst jako kniha. Nejsem křesťan spíš ateista ale chtěl jsem si jí prostě přečíst aby člověk věděl co und jak.
mě poslední dobou zajímá spíš to, co v té v Bibli není, resp. co se jaksi nevešlo a co se nehodilo.
Mám na mysli tu novější půlku. Tu starou snad už ani nemá cenu řešit a asi by hrozilo, že bych mohl někoho namíchnout :-)
@Strady (15.12.2023 14:16): Já tedy pevně věřím, že víš, že Bible by se neměla čísta jako jedna ucelená velká kniha, tedy od první strany do poslední. Ale pokud je to tvé přání, proč ne :-) Ovšem dělat to takto mi přijde jako slušný knihomasochismus :-)
A taky záleží na překladu, taková Bible Kralická dokáže leckomu zamotat hlavu, už třeba jen tím zpropadeným Desaterem. To se jeden i podiví, jak moc liší od toho nejrozšířenějšího :-)
Tý jo, je tady dost čtenářů. 10knih za rok jsem nedal ani nepamatuji. Tento rok se morduji z jednou jedinou a to nejčtenější knihou na světě Biblí..docela je to očistec :D
Hmm, dal jsem 10 knih, na moje poměry (třeba 10 let jsem nečetl vůbec) not bad.

Andrzej Sapkowski - Magické Střípky
Susanna Clarke - Piranesi
Quentin Tarantino - Cinema Speculation
Isaac Asimov - Foundation
Jiří Bílek - Komplex
H.P. Lovecraft - In the Mountains of Madness
Terry Pratchett - Mort, Color of Magic, Light Fantastic, Equal Rites

Pratchett mě zatím baví a zbejvá mi ze zeměplochy 37 knížek, takže mám na pár let vystaráno..

Ještě jsem devournul všechny Zaklínač komiksy co u nás vyšly, ale to cca 30 minut na jeden..
@Drolin (14.12.2023 09:29): Zatím 36 (stihnu ještě 1-2), z toho 8 mang a komiksů. Dosud byl rekord 23 knih za rok, takže velký posun :) Jinak šlo tenhle rok o takový mix žánrů, nejvíc asi japonská literatura a sci-fi.

5*
Pohřbený obr - Kazuo Ishiguro 
Klára a Slunce - Kazuo Ishiguro 
2001: Vesmírná odysea -  Arthur C. Clarke 
Muži, kteří nenávidí ženy - Stieg Larsson 
+
Samurajové: Od ukijo-e k popkultuře

Silné 4*
Sbohem, Gangsteři - Takahaši Geničiró (neskutečně zvláštní kniha :))
Zlatý pavilon - Jukio Mišima  
Dolores Claiborneová - Stephen King
[neexistující příspěvek]: Já mám asi 20 dílů té série Dějiny států. Přikupoval jsem postupně, jak to vycházelo, takže tohle cca v roce 1999/2000.
@Drolin (14.12.2023 09:29)
Wheel of Time: A Crown of Swords
Trilogie od Ewina P. Hoyta:
  - Bouře nad Gilbertovými ostrovy (Edwin P. Hoyt)
  - 1944: Válka ve středním Pacifiku
  - Kruh se uzavírá
Silmarillion
Dějiny Portugalska (začal jsem číst po dovolené na Madeiře :)
Dějiny Itálie
American Homer: Reflections on Shelby Foote and his classic The Civil War: A Narrative
Armáda na úsvitu: Válka v Africe 1942-1943 (Rick Atkinson) - parádní záležitost!
Napoleon Bonaparte (André Castelot) - četlo se jedním dechem

rozečteno: 
The Civil War: A Narrative (Shelby Foote), 1. díl trilogie (nechápu, že za to autor nedostal Pulitzera!)
Wheel of Time: The Path of Daggers
@Jab (14.12.2023 08:07): To teda. Jeho "perfektní perly vody" inzerované zapáleným hlasem Zdeňka Junáka se mi nesmazatelně vryly do paměti a vzpomenu si na ně pokaždé, když mi v automyčce jede finální oplach. V jednom rozhovoru po konci kariéry se svěřil, že u všech výrobků, které prodával, stoprocentně věřil, že jsou kvalitní. Nekriticky jsem tuto zpověď přijal a od té doby si myslím, že to musel být hodný člověk :-)
@Drolin (14.12.2023 09:29): Letos přes dvacet knih, což považuju za úspěch.

Konečně u nás začala vycházet Ernaux (Roky, Paměť dívky, Mladík, Událost), taky jsem zhltnul několik absyntovek (Bestie, Klub, 27 smrtí Tobyho Obeda), všechny výborný, osobní tip Na Zemi jsme na okamžik nádherní, Ocean Vuong je zjevení.
@Drolin (14.12.2023 09:29): Já mám poslední tři roky plán 50 knih ročně, a zatím to plním, i když některé knížky jsou knížky jenom formálně. Letos mi k tomu chybí necelých deset stran. Čtu většinou sci-fi, politologii, mezinárodní vztahy a sem tam něco klasické beletrie. První pětka by vypadala asi takhle

Magnetická hora: Stalinismus jako civilizace 
 Temné léto
 Proč tak snadno... Některé rodinné důvody sametové revoluce
 Zlomený meč
 Válka s Mloky
@Drolin (14.12.2023 09:29): 11 knih v češtině, 9 v angličtině, 15 v čínštíně a 4 v japonštině (+ 6 svazků mangy). Do konce roku minimálně ještě jedna knížka padne.

Nejvíc mě zaujaly:
Ladislav Klíma - Slavná Nemesis (bizarní povídky napsané před 90 lety, Klíma je můj největší objev minulého roku)
Milan Kundera - Nevědění (můj druhý Kundera, opět radost číst)
Jeff VanderMeer - Adaptace (příjemné zakončení zajímavé trilogie)
Lao She - Cat Country (90 let stará satira, u které jsem si neustále říkal, že to přece není možné, jak výstižně popisuje *současnou* Čínu)
a pár knih, které vyšly jen čínsky

Největší zklamání:
Bible
Zaklínač I: Poslední přání
@Drolin (14.12.2023 09:29): Letos jen 11 přečtených + 2 teď finišuju, tak jich bude minimálně 13.

Nejlepší asi Vše o mé dceři. Pěkné nahlédnutí do korejské mentality ohledně homosexuality a s tím spojený střet generací. Dost mě taky bavil Starman Jones, to bylo fajn odpočinkové scifíčko, které překvapivě vůbec nezastaralo za těch 70 let. No a pak klasiky Stepní vlk a Smrt Ivana Iljiče. To bylo rozhodně fajn si přečíst. Příští rok musím trochu zabrat. :)
@Drolin (14.12.2023 09:29): Jak jsem mel letošek velice silný na hry, tak kupodivu i na knihy, poslední roky jsem měl problém přečíst 1-2 knížky, letos jich deset mám.

A to vše díky trilogii Vzpomínka na Zemi. Díky tomu jsem měl chuť víc číst. Ale z jeho povídkové knihy Toulavá Země jsem zatím přečetl jen polovinu povídek.

Teď jsem se ale vrátil do dětství s Rychlými Šípy.. to je nostalgie jak blázen.
Jak jste na tom letos s knihami? Kolik jste přečetli a co doporučujete? 

U mě to bylo především o čínské a japonské literatuře, ale zase jsem se nedostal k většině knih, které jsem chtěl přečíst (Běsi, Čevengur nebo Duha gravitace, tak snad další rok :). A ty nejlepší,

1. Rozpukov: Místopis čínského zázraku, Jen Lien-kche 
2. Žít!, Jü Chua 
3. Nebe, Mieko Kawakami 
4. Dva liangy rýžového vína, Jü Chua 
5. Život na prodej, Jukio Mišima 
6. Sbohem, Gangsteři, Takahaši Geničiró 
7. Osud člověka, Michail Alexandrovič Šolochov
8. Rod rudého čiroku, Mo Jen
9. Jarní vody, Ivan Sergejevič Turgeněv 
10. Dětská nevěsta, Xiao Hong
No vida, z cistajasna mam nejocekavanejsi film na rok 24 :)

Pak nasleduje Gladiator 2 a Alien Romulus.

Duna 2..... meh, ale treba tam bude po sterilni a chladny jednicce nejakej posun.
@Richmond (12.12.2023 18:45): souhlas s Hanakem, fakt supr komedie, nenáročná ale ne blbá

Jinak jelikož jsem koukal hlavně na staré čs filmy, a to docela ve velkém, mám tam hned dva odpady, které nikomu nic neřeknou - Z bláta do louže (1934) a Píseň o velké lásce (1932), kterou jsem viděl hned 2. ledna :-) Velmi zdatně tomu sekundují příšernosti z dílny Oldřicha Kmínka jako Perníková chaloupka (1933) nebo Sněhurka a sedm trpaslíků (1933). Plánuju být příští rok i aktuálnější.

z áčkových filmů pro mě bylo jednoznačně největší zklamání The Doors (1991), které jsem si dlouhá léta šetřil

Z těch pár novějších věcí, co jsem viděl, se mi vlastně všechno docela líbilo (Zabijáci, Oppenheimer)

a nejlepší film roku #annaismissing, kterého si bohužel nikdo nevšim.
Ale teď bude/je ten seriál, tak snad si lidi všimnou.

@JohnCZ (12.12.2023 19:40): a přitom ten autor je hrozně v pohodě a hodnej a skoro až renesanční týpek :-) holt každej se asi potřebuje nějak vybít, aby mohl fungovat, tak Marty to dělá takhle. Sám jsem ještě ty filmy neviděl, jen ukázky a hrozně si nejsem jistý, jestli se mi to bude hodně líbit nebo hodně nelíbit, myslím, že nic mezi tím nebude :-)
Me letosni odpady:  Bastardi: Reparát,  Indiana Jones a nástroj osudu,  Nic ve zlým,  Lapač duší a nejvetsi odpad je  Oppenheimer.
@Fingon (12.12.2023 19:07): Já se českým filmů vyhýbám, naposledy jsem opět podlehl, šel do kina na Přišla v noci. A opět litoval. Resp. první 2/3 filmu celkem dobrých, ale závěr úplně mimo realitu. Ale možná nemám na výběr (který není v mé režii) štěstí :)
@Fingon (12.12.2023 15:21): Za letošek byly jen nějaké 1* věci. Odpad tentokrát nepadl.

Jolt, Exit Humanity, Shang hai bao lei, Notre-Dame, la part du feu, Entre la niebla, The Seventh Day

A loňské Vánoce jsem bohužel viděl toto. Nedělejte tu stejnou chybu.

A co se českých filmů týče, nejhorší věc za x let, co jsem měl (bohužel) tu čest vidět - Párty Hard. Každý okolo mě to z nějakého záhadného důvodu miluje, já měl problém to i navzdory krátké stopáži vůbec dát až do konce jak mi to přišlo trapné a zoufale nevtipné (a to jsem jinak zvyklý dokoukávat ledacos). Fakt to nejhorší z těch nejfekálnějších komedií.