@PavelU (01.01.2024 14:26): Díky za tip, to si poslechnu. :-)
Kultura
@Tulareanus (01.01.2024 14:56): oni se tam nesetkali proto, aby řešili střelbu. ta se stala a ještě se pravděpodobně řešila během podcastu. moderátor se jich jen zeptal na komentář. nehledě na to, že Vávra a Turek jsou všeobecní experti na všechno
@PavelU (01.01.2024 14:26): V.O.X. TV :D Víc vědět nepotřebuju.
@PavelU (01.01.2024 14:26): Ja nechápem z akej expertízy by mala tá skupina hostí riešiť streľbu na filozofickej fakulte? To už samo o sebe zavádza snahou o bulvarizáciou a kontroverziu názorov....
@PavelU (01.01.2024 14:26): Je tam Turek...blah..
Nejlepší podcast - viděno prvních 40 minut. Celkem zajímavá debata.
@AlieN (31.12.2023 19:00): No, já jsem od něj viděl asi jen Justice League (?) - náhodou v TV (normálně se na filmy nedívám, natož v televizi) a překvapivě se mi to líbilo (minimálně mi to přišlo jako nejméně špatný superhrdinský film, co jsem viděl, od prvních X-Men, kdysi - kdo mohl tenkrát tušit, kam to bude směřovat...).
Moje letošní bilance:
Počet viděných filmů: +-450
Filmy v kině
Titanic
Oppenheimer
Film roku: Muž z mramoru
(Jinak Titanic, Horton a Vidocq jsem viděl znovu a pořád to bylo 10/10;)
Hollywood:
Všechno, všude, najednou
Tenkrát v Hollywoodu
Babylon
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Spider-Man: No Way Home
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Oppenheimer
Elemental
A mimo Hollywood:
Ivanovo dětství (1962)
Zwei Herzen voller Seligkeit (1957)
Das ewige Spiel (Věčná hra)(1951)
Wunderschön (Všechny jsme krásné)(2022)
Walesa: Člověk naděje (2013)
Das Kabinett des Dr. Larifari (The Cabinet of Dr. Larifari) (1930)
Near the Big Chakra (1971)
Počet viděných filmů: +-450
Filmy v kině
Titanic
Oppenheimer
Film roku: Muž z mramoru
(Jinak Titanic, Horton a Vidocq jsem viděl znovu a pořád to bylo 10/10;)
Hollywood:
Všechno, všude, najednou
Tenkrát v Hollywoodu
Babylon
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Spider-Man: No Way Home
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Oppenheimer
Elemental
A mimo Hollywood:
Ivanovo dětství (1962)
Zwei Herzen voller Seligkeit (1957)
Das ewige Spiel (Věčná hra)(1951)
Wunderschön (Všechny jsme krásné)(2022)
Walesa: Člověk naděje (2013)
Das Kabinett des Dr. Larifari (The Cabinet of Dr. Larifari) (1930)
Near the Big Chakra (1971)
Když bilancuju hry, tak tu shrnu i letošní filmy, v kině jsem jich letos stihl cca padesát:
1. Babylon
2. To Catch a Killer
3. Godzilla -1
4. Tři Mušketýři - D'Artagnan/Milady
5. Killers of the Flower Moon
6. Guardians of the Galaxy Vol. 3
7. Indiana Jones a nástroj osudu
8. Invalida
9. Dungeons & Dragons
10. Oppenhaimer
A ze staršěích festivalovek mě nejvíc nadchl Tchaj-wanský A Touch of Zen z 1971.
Sračky roku - samozřejmě Ant-Man Quantumania a Flash. Marvel a DC už byly letos tak hluboko v prdeli že horší už to v podstatě ani být nemůže.
1. Babylon
2. To Catch a Killer
3. Godzilla -1
4. Tři Mušketýři - D'Artagnan/Milady
5. Killers of the Flower Moon
6. Guardians of the Galaxy Vol. 3
7. Indiana Jones a nástroj osudu
8. Invalida
9. Dungeons & Dragons
10. Oppenhaimer
A ze staršěích festivalovek mě nejvíc nadchl Tchaj-wanský A Touch of Zen z 1971.
Sračky roku - samozřejmě Ant-Man Quantumania a Flash. Marvel a DC už byly letos tak hluboko v prdeli že horší už to v podstatě ani být nemůže.
@7c (31.12.2023 00:47): Já čekal zábavně pitomé béčko snažící se o rule of cool a vykrádající úplně všechno okolo, jak jen se na Warhammerovský klon sluší. A to jsem plus mínus i dostal.
Ne, není to žádným způsobem "dobře natočený film", ale rozhodně je lepší než předchozí Snyderovy superhdinské pokusy, a taky je to lepší než poslední Star Wars film.
A taky je to o fous lepší než předchozí béčková sci-fi vyriace na Sedm statečných - Sador, vládce vesmíru od Rogera Cormana... což je asi tak největší ambice na jakou se Snyder vůbec zmůže.
Ne, není to žádným způsobem "dobře natočený film", ale rozhodně je lepší než předchozí Snyderovy superhdinské pokusy, a taky je to lepší než poslední Star Wars film.
A taky je to o fous lepší než předchozí béčková sci-fi vyriace na Sedm statečných - Sador, vládce vesmíru od Rogera Cormana... což je asi tak největší ambice na jakou se Snyder vůbec zmůže.
@7c (31.12.2023 00:47): Nepřišlo mi to ve stylu taková neumětelská kravina, až je to zábavné. Především proto, že Rebel Moon není ve své prázdnotě ani nijak zvlášť zábavný.
@Sadako (30.12.2023 17:49): Neviděl jsem, ale podle reakcí jsem očekával, že to má být nějaká B-akce, ve stylu Pyuna, takže jaké to je z téhle optiky?
@Sadako (30.12.2023 17:49): Jo ty zpomalovačky jsou tak divný a častý až to působí přiblble.
Nazi estetika mi celkem nevadí ale nějak se to do toho taky nehodí. Finále spíš působilo jak z pulky filmu, což je vlastně pravda. Ani mne se to moc nelíbilo a to jsem třeba Armádu mrtvých viděl asi 3x :)
Nazi estetika mi celkem nevadí ale nějak se to do toho taky nehodí. Finále spíš působilo jak z pulky filmu, což je vlastně pravda. Ani mne se to moc nelíbilo a to jsem třeba Armádu mrtvých viděl asi 3x :)
Rebel Moon
Snyder vynalezl nový žánr, plot-hole ve slow motion. Nic tam nedává smysl. Postavy se přidávají do družiny stylem "You seem trustworthy! Would you care to join us on our noble quest?" V daleké budoucnosti neznámé galaxie je všechno neprůstřelné, včetně stolů v hospodě. Když je slow-motion, postavy nemůžou dostat zásah. Záporácké Impérium, zde zvané Motherland, má tradiční evil nazi estetiku vylepšenou tím, že zřejmě povinným účesem je public obscenity cut. Dialogy psal ChatGPT na tripu. Jsou tam sice i jiné než lidské rasy, ale velmi očividně se nikco takový nevyskytuje ve skupině hlavních postav, protože kdo by se sral s tím 3D modelem do víc scén. Celé to vypadá jako úvodní RPG sešna, kterou vede GM, co fakt neumí masterovat, ani neumí worldbuilding, ale vyžívá se v popisech scén, které považuje za epické. Hráči zase nezvládají pravidla a ještě jim pořád padá na kostce jednička a GM se to snaží všemi svými marnými silami flikovat, ať nějak dojdou ke konci.
Jako, já od nablblého scifi filmu nečekám žádné hlubiny, plus chápu, že Sucker Punch (který měl i něco jako vrstvy a nápad) se Snyderovi asi podařil nějakým hrozným omylem, ale ten člověk by měl točit už tak maximálně reklamy na jogurt.
Snyder vynalezl nový žánr, plot-hole ve slow motion. Nic tam nedává smysl. Postavy se přidávají do družiny stylem "You seem trustworthy! Would you care to join us on our noble quest?" V daleké budoucnosti neznámé galaxie je všechno neprůstřelné, včetně stolů v hospodě. Když je slow-motion, postavy nemůžou dostat zásah. Záporácké Impérium, zde zvané Motherland, má tradiční evil nazi estetiku vylepšenou tím, že zřejmě povinným účesem je public obscenity cut. Dialogy psal ChatGPT na tripu. Jsou tam sice i jiné než lidské rasy, ale velmi očividně se nikco takový nevyskytuje ve skupině hlavních postav, protože kdo by se sral s tím 3D modelem do víc scén. Celé to vypadá jako úvodní RPG sešna, kterou vede GM, co fakt neumí masterovat, ani neumí worldbuilding, ale vyžívá se v popisech scén, které považuje za epické. Hráči zase nezvládají pravidla a ještě jim pořád padá na kostce jednička a GM se to snaží všemi svými marnými silami flikovat, ať nějak dojdou ke konci.
Jako, já od nablblého scifi filmu nečekám žádné hlubiny, plus chápu, že Sucker Punch (který měl i něco jako vrstvy a nápad) se Snyderovi asi podařil nějakým hrozným omylem, ale ten člověk by měl točit už tak maximálně reklamy na jogurt.
@Paul (29.12.2023 21:20): zatím mě nejvíc baví Dutch a Claudette. To je takové to správné detektivní duo, ač teď přijdou asi změny co se kolegů týká a trochu jsem si vyspoileroval, co čeká Dutche v nespecifikované budoucnosti. :D
Každopádně jo, je to fajn, má to dost dílů ale silou angíny se tím prosekávám statečně. :D
Každopádně jo, je to fajn, má to dost dílů ale silou angíny se tím prosekávám statečně. :D
@SilentWolf (29.12.2023 20:11): Shield je zábavnější než Wire. Si pamatuju jak jsem na oba koukal před 15 lety během vejšky, peklo jak to letí. Goggins má dost zásadní roli. Kdyby to nebylo tak dlouhý tak dám rewatch.
Jsem díky promu na seriál Fallout začal sledovat The Shield. Protože tam taky hraje Goggins a v Osmi Hrozných byl nejlepší postavou. A teda až nemile žasnu, jak velký pokrok udělal, protože právě v The Shield je v prvních dvou řadách dost nezajímavý.
Seriál mě chytl, jen jsem teda mohl konečně odseknout restík jménem The Wire. :D
Seriál mě chytl, jen jsem teda mohl konečně odseknout restík jménem The Wire. :D
https://www.csfd.cz/film/1434072-1670/prehled/
Tohle je celkem hodně dobré. Skvělá self parodie od Poláků.
Tohle je celkem hodně dobré. Skvělá self parodie od Poláků.
@Zoltan (24.12.2023 20:50): Jo, neutrální, ale nebyly tam ani žádné povedené vtipy občas. Škoda, snad ta zítřejší bude lepší.
Jinak dnes jsem po dlouhé době koukal na random filmy v televizi a zrovna to padlo na super dva kousky. Poslední propadne peklu bylo nečekaně temné a drsné na česky počin. Bratr Slunce, sestra Luna pak bylo opravdu krásné a inspirující, na Vánoce jak dělané, jakkoliv náboženskou tematiku nevyhledávám.
Jinak dnes jsem po dlouhé době koukal na random filmy v televizi a zrovna to padlo na super dva kousky. Poslední propadne peklu bylo nečekaně temné a drsné na česky počin. Bratr Slunce, sestra Luna pak bylo opravdu krásné a inspirující, na Vánoce jak dělané, jakkoliv náboženskou tematiku nevyhledávám.
@Fritol (24.12.2023 20:31): Mně přišla ok, taková neutrální, průměrná. Něco mezi 2-3*, zatím jsem dal 3 :D
Letošní pohádka teda nic moc, a to se to poslední roky docela lepšilo.
@Karasman (24.12.2023 20:29): Super, díky.
@Karasman (24.12.2023 20:29): Super, díky.
Milovníkům vocal DnB nabízím svůj každoroční výběr nejlepších skladeb roku:
https://open.spotify.com/playlist/0lDVAR ... ?si=90f33ee858f141e3
https://open.spotify.com/playlist/0lDVAR ... ?si=90f33ee858f141e3
@Kunick (23.12.2023 13:48): Díky, vyzkouším :-)
@strejdafido (23.12.2023 12:59): https://letmegooglethat.com/
pak zadáš dotaz a a necháš si vygenerovat odkaz
pak zadáš dotaz a a necháš si vygenerovat odkaz
@Kunick (23.12.2023 12:55): Přesně, to je ono :-) A děkuji za pěkný návod, jak se to dá udělat?
@Red (23.12.2023 10:38): Nemůžu si vzpomenout na pohádku, kde byl jakýsi slepý kovář, viděl jsem to jen jednou a víc nevím. Vydal se na cestu za nějakým úkolem a samozřejmě měl po cestě spoustu překážek; netušíš, co to je zač? Nemůže to být moc staré, cca 5 let.
Já mám český pohádky rád a koukám se na ně každé Vánoce a občas i mimo ně.
Naposledy mi přišla skvělá Princezna zakletá v čase.
Naposledy mi přišla skvělá Princezna zakletá v čase.
Korejský Alienoid, to byla taková ptákovina až mně to bavilo, už se těším na druhou část.
Rebel Moon nic moc, hezky udělaný docela. Ještě bude druhá část a Snyder cut, Uff.
Rebel Moon nic moc, hezky udělaný docela. Ještě bude druhá část a Snyder cut, Uff.
Tak jsem si dnes pustil klasiku českého filmu Dovolená s Andělem Viděl jsem to už mockrát a jak tak dnes koukám, tak mě něco praštilo do očí. A kvízová otázka - co má Jaroslav Marvan v této roli společného s Marcem Zuanellim jakožto Wobblesem z ultraklasiky Tenkrát na západě (pracovník v prádelně) ?
Oba nosí opasek i kšandy, ovšem Wobbles to těžce odnesl, Andělovi se nikdo neodvážil něco říct :-)
Oba nosí opasek i kšandy, ovšem Wobbles to těžce odnesl, Andělovi se nikdo neodvážil něco říct :-)
@John Mirra (22.12.2023 10:39): Klaus je super, animáky mohu... Jako malý jsem právě koukal na americké animáky a české pohádky mě nikdy nebavily
Sice to není české, ale snad to nevadí - doporučuju animák Klaus, je to hodně vtipné, zábavné a dojemné.
@S4TW (21.12.2023 09:45): My si musíme každé Vánoce pustit pět pohádek. Dvě na můj popud - Hrátky s čertem (miluju Beka a tuhle pohádku úplně nejvíc, i když je praštěná) a S čerty nejsou žerty (asi nejlepší česká pohádka vůbec), dvě chce vždycky Romča - Mrazík (ano, není český, ale je u nás více populární, než v Rusku, toho opravdu moc nemusím) a Tři oříšky pro Popelku (pro mě žádný zázrak, ale je to taková vánoční klasika a ožralý Menšík tu má super hlášky) a jednu máme společnou - Jak se budí princezny (nejlepší zpracování Šípkové Růženky, znovu tu exceluje Menšík a Kraus s jeho sbírkou nemocí je taky super). Z novějších se mi celkem líbil Anděl Páně, ale ten u nás už pravidelně neběží. Loni měla žena pracovní Vánoce a u toho si pouštěla všechno možné, takže došlo i na díla, jako je Princ a Večernice, Třetí princ nebo Šíleně smutná princezna. To už jsou věci, které neurazí, ale že bych na ně musel koukat pravidelně, to fakt ne. Naši vždycky koukali i na novinky, takže ještě, když jsem u nich bydlel, měl jsem celkem přehled. Nic si teď ale nevybavím, takže určitě nešlo o žádné skvosty a bylo ty vždy na jedno brdo.
@Karasman (22.12.2023 07:04): Paráda, nesmí chybět žádné Vánoce. :)
Jinak z letošních liquidů imo nejzajímavější Telomic a jeho první album Arrivals. Underwater a Turn Back jsou skvělé skladby.
A na jaře bude v Praze London Elektricity a Metrik. Ten rok začíná moc dobře takhle zkraje. :)
Jinak z letošních liquidů imo nejzajímavější Telomic a jeho první album Arrivals. Underwater a Turn Back jsou skvělé skladby.
A na jaře bude v Praze London Elektricity a Metrik. Ten rok začíná moc dobře takhle zkraje. :)
@Zoltan (21.12.2023 19:08): Přítelkyně to teď tady do mě hustí (jako české pohádky obecně) a já tu u toho trpím, to se fakt nedá :D
Každoroční Liquicity Yearmix by Maduk: https://www.youtube.com/watch?v=KwBg3-iJQ9U
@S4TW (21.12.2023 09:45): Úplně v pohodě, na Vánoce si vždy pouštím ty nové a jsem zvědavý, jak špatné budou. Často je to takový pohádkový průměr, který vlastně neurazí. Někdy ale narazíš na takové skvosty, na které léta vzpomínáš. Třeba Tři bratři, Kdyby byly ryby nebo Kouzelník Žito jsou kvalitní zhovadilosti :) Ale třeba další slavný klystýr, Slíbená princezna, dostal ode mne slušné hodnocení 2*, protože kde jinde najdeme piráty s kulometem a princezny oháknuté jako prostitutky, které pak při pařbě a tancovačce piráty na jejich lodi začnou svádět, opijí je a uspí. Nádherný bizár! Nebo Čarovný kamínek, to je taky...no raději stačí :)
@S4TW (21.12.2023 09:45): Já jsem nesnášel takové ty dětské komedie - až na absolutní výjimky. Pohádky mi nevadí, i když po revoluci se jich dobrých natočil sotva tucet.
@Drolin (19.12.2023 20:32): Tak já přihodím něco z tohohle století…
A jak na to koukám, tak letos to byly samý malý, citlivý filmy.
All the Beauty and the Bloodshed (2022)
Falcon Lake (2022)
Fallen Leaves (2023)
Fremont (2023)
How to Have Sex (2023)
The Quiet Girl (2021)
Passages (2023)
Past Lives (2023)
Tori & Lokita (2022)
Unrest (2022)
A jak na to koukám, tak letos to byly samý malý, citlivý filmy.
All the Beauty and the Bloodshed (2022)
Falcon Lake (2022)
Fallen Leaves (2023)
Fremont (2023)
How to Have Sex (2023)
The Quiet Girl (2021)
Passages (2023)
Past Lives (2023)
Tori & Lokita (2022)
Unrest (2022)
@S4TW (21.12.2023 09:45): Starý pohádky už jsou okoukaný, že je nechci ani vidět. Ještě si rád poslechnu hlášky z pohádky S čerty nejsou žerty. Z nový se líbila jen jedna a to O vánoční hvězdě , mám rád Aňu a Sokol byl fajn, prostě mi sedla, i když je zatracovaná.
@S4TW (21.12.2023 09:45): Je to jedno filmové peklo vedle druhého. Většina z toho jsou filmy, které by za normálních okolností neobstály.
Jaký máte názor na české pohádky (období Vánoc, tak se to do nás zase trochu hustí)? Já je povětšinou vůbec nedávám a přijde mi to, jako ten největší filmový odpad. Mám tak 2-3, které se mi líbí a zbytek je na hranici špatný až tragédie. Neměl jsem je rád už jako malý capart a s věkem se to vůbec nezlepšilo.
@Zoltan (20.12.2023 17:32): U Pojistky smrti to mám stejně, nekorunovaná královna žánru (nebo Sunset Bld.?), no a Útěk z ráje je jízda :)). Tam nebylo hluché místo, také výborné dílo.
@Drolin (19.12.2023 20:32): Letos jsem měl celkem zdařilý filmový rok, opět jsem jel hlavně starší klasiky :) I když 5* jsem udělil jen pětkrát.
Tange Sazen yowa: Hyakuman ryo no tsubo (1935) - Tady jsem nečekal, že půjdu tak vysoko, ale to je na film z roku 1935 tak moderně a vyspěle natočené a zahrané, navíc s celkem povedeným situačním humorem, že jsem tu pětihvězdu dát prostě musel :)
Pojistka smrti (1944) - Billy Wilder byl génius. Jedna z nejlepších noirovek co jsem viděl.
Ran (1985) - samurajský Král Lear. A bombastický vizuální zážitek.
2001: Vesmírná odysea (1968) - Letos konečně viděn film i přečtená kniha, obojí skvělé.
Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) - Nejlepší popcornovka od prvních Strážců galaxie minimálně. Už jsem viděl dokonce 2x. Navíc ze světa, na kterém jsem vyrostl <3
Ještě přihodím pět filmů, kterým jsem dal 4*, ale zároveň bych je zařadil do letošního top 10.
Útěk z ráje (1932)
Plynové lampy (1944)
Pochybná žena (1946)
Všichni prezidentovi muži (1976) - tady mě dost mrzí ten urychlený konec.
Nenápadný půvab buržoazie (1972)
Tange Sazen yowa: Hyakuman ryo no tsubo (1935) - Tady jsem nečekal, že půjdu tak vysoko, ale to je na film z roku 1935 tak moderně a vyspěle natočené a zahrané, navíc s celkem povedeným situačním humorem, že jsem tu pětihvězdu dát prostě musel :)
Pojistka smrti (1944) - Billy Wilder byl génius. Jedna z nejlepších noirovek co jsem viděl.
Ran (1985) - samurajský Král Lear. A bombastický vizuální zážitek.
2001: Vesmírná odysea (1968) - Letos konečně viděn film i přečtená kniha, obojí skvělé.
Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) - Nejlepší popcornovka od prvních Strážců galaxie minimálně. Už jsem viděl dokonce 2x. Navíc ze světa, na kterém jsem vyrostl <3
Ještě přihodím pět filmů, kterým jsem dal 4*, ale zároveň bych je zařadil do letošního top 10.
Útěk z ráje (1932)
Plynové lampy (1944)
Pochybná žena (1946)
Všichni prezidentovi muži (1976) - tady mě dost mrzí ten urychlený konec.
Nenápadný půvab buržoazie (1972)
Nejlepší:
House of Hummingbird (Jižní Korea)
The Night House (USA)
In Search of Echo (Čína)
Only the River Flows (Čína)
Nejhorší:
filmografie Stevena Seagala, tolik neumětelství (ať už se jedná o herecké výkony, střih, CGI, zacházení se zbraněmi atd.) se jen tak nevidí
House of Hummingbird (Jižní Korea)
The Night House (USA)
In Search of Echo (Čína)
Only the River Flows (Čína)
Nejhorší:
filmografie Stevena Seagala, tolik neumětelství (ať už se jedná o herecké výkony, střih, CGI, zacházení se zbraněmi atd.) se jen tak nevidí
@Drolin (19.12.2023 20:32): viděl jsem už před lety 6/10, asi nejvíce na mně zapůsobilo Slovo a Vozka smrti.
Jinak ještě s přehledem toho nejlepšího počkám do Silvestra ještě chci něco nekoukat;)
Nicméně zatím je pro mně filmem roku Muž z mramoru.
Jinak ještě s přehledem toho nejlepšího počkám do Silvestra ještě chci něco nekoukat;)
Nicméně zatím je pro mně filmem roku Muž z mramoru.
Nejhorší zhlédnuté filmy se již řešily, tak si zde odložím i ty nejlepší (jako každý rok),
1. The Treasure of the Sierra Madre (1948, USA)
2. I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932, USA)
3. The Word (1955, Dánsko)
4. The Shop Around the Corner (1940, USA)
5. Alice in the Cities (1974, Německo)
6. Nights of Cabiria (1957, Itálie)
7. The Phantom Carriage (1921, Švédsko)
8. The Innocents (1961, VB)
9. The Banishment (2007, Rusko)
10. Forbidden Games (1952, Francie)
@John Mirra (17.12.2023 09:40): Pecka, tak to mě potěšilo :)).
1. The Treasure of the Sierra Madre (1948, USA)
2. I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932, USA)
3. The Word (1955, Dánsko)
4. The Shop Around the Corner (1940, USA)
5. Alice in the Cities (1974, Německo)
6. Nights of Cabiria (1957, Itálie)
7. The Phantom Carriage (1921, Švédsko)
8. The Innocents (1961, VB)
9. The Banishment (2007, Rusko)
10. Forbidden Games (1952, Francie)
@John Mirra (17.12.2023 09:40): Pecka, tak to mě potěšilo :)).
BMTH a Babymetal si po víc jak 3 letech konečně měli možnost spolu na podiu dát "Kingsalyer" řekl bych, že to za to čekání celkem stálo :)