@MickTheMage (01.01.2025 19:59): vyzkoušel bych ještě tohle https://www.microsoft.com/cs-cz/download/details.aspx?id=35 a případně tohle https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/framework/install/repair + nainstalovat Visua Studio (Visual Basic) https://visualstudio.microsoft.com/cs/downloads/

Copilot říká:

General DirectX initialization failure, please check your DirectX version (requires version 8.1 and above) Err # -2147221164, Class not registered

It sounds like you're encountering a DirectX initialization error. This can happen for a few reasons, but here are some steps you can take to resolve it:
1. Update DirectX : Ensure you have the latest version of DirectX installed. You can download it from the Microsoft website .
2. Update Graphics Drivers : Outdated or corrupted graphics drivers can cause this issue. Update your graphics drivers through the Device Manager:
-Right-click on the Windows icon and choose Device Manager.
-Expand the Display adapters option and right-click on your graphics card.
-Select Update driver and choose Search automatically for drivers.
3. Install Visual C++ Redistributable : Sometimes, the error can be due to missing Visual C++ Redistributable packages. You can download and install the latest version from the Microsoft website .
4. Disable Hardware Acceleration : If the above steps don't work, try disabling hardware acceleration in your application settings.
5. Reinstall DirectX : If none of the above solutions work, you might need to reinstall DirectX. You can find instructions on how to do this on the MiniTool website . Give these steps a try, and let me know if you need further assistance!

EDIT: trochu jsem pátral v archivu. https://web.archive.org/web/20060214040212/http://www.volny.cz/the_p/  Vyzeráto, že je nutno naistalovat  Microsoft Visual Basic 6.0 (SP6) Runtime. Ke stažení např zde. https://www.majorgeeks.com/files/details ... l_basic_runtime.html
@Rapier (01.01.2025 15:46): Hej, stale rovnaka chyba. Jo to som cital este predtym nez som tu polozil otazku - pre istotu :)

@emxd (01.01.2025 17:42): Tak-tak. Ak mi nieco nefunguje, tak aj tak to vacsinou ako prve riesenie pustam ako admin :) Ale hej, robil som to.

Vsak v poho. Som sa len opytal, ci nahodou nemal tiez niekto podobny problemik :) Vdaka za rady vsetkym.
Ten registračný .bat musíš spustiť s administrátorskými právami. Zaškrtnúť "Run As Administrator" ale iba nestačí, hento zrovna na .bat súbory nefunguje, musíš si explicitne otvoriť administrátorský command prompt, precommandovať sa do složky s hrou a spustiť ten registračný .bat.

Samotný cardhalia.exe musíš tiež spustiť s admin právami, ale tam ti stači zaškrtnúť run as admin, nemusíš sa babrať s konzolou.

edit: aha, teraz pozerám, že Rapier v tom linknutom poste spomína admin cmd. Takže tento post je trochu redundantný :)
@MickTheMage (01.01.2025 14:34): stáhni a zkus nainstalovat/přeinstalovat
1. Latest Microsoft Visual C++ Redistributable Version
2. DirectX End-User Runtimes (June 2010)

To je náhoda, také jsem se rozhodl rozehrát a po létech definitivně dohrát (cca na 3-5 pokus) nejlepší CZ dungeon. Byla doba kdy jsem si psal s jedním autorů, neboť jsem nikdy osobně dungeony nehrál a nevěděl jsem jak použít kouzla. :)

PS: pod W11 mi hra běží aniž bych musel šáhnout na compatibility tab, ale je fakt, že mám nainstalován Total Air War 2.0 který právě ty věci výše potřebuje pro svůj běh.
Mam problem. Na starom pocitaci (Win 10) mi Cardhalia bez problemov isla pustit. Na novom (tiez zatial Win 10) sa ale odmieta rozbehnut. A to som skusil vsetky postupy na spustenie, na ktore som narazil. Nejaky napad v com by mohol byt pes zakopany?
Schválně jsem si po dohrání prošel item list a koukám, že spoustu itemů jsem neobjevil a tak jsem si prošel nějaká let's play videa, abych přišel na to, kde jsem co mohl minout (protože jsem to procházel fakt dopodrobna) a zjistil jsem, že i když jsou itemy z většiny pevně dané, je tu pár částí, kde je šance, že narazíte na jiný item, například v trpasličí pokladnici v té truhle uprostřed je šance buďto na zbroj z šupin rudého draka nebo na zbroj z šupin modrého draka a takových je tam více. Je to vlastně fajn způsob, jak mít dobře vyváženou hru co se itemů týká a zároveň může hráč při každém hraní mít lehce odlišnou výbavu. Stejně to měl i Icewind Dale 1.
Cardhalii jsem dohrál několikrát, ale o tomhle jsem nevěděl (ono toho není moc, ale pár kousků se může lehce lišit hru od hry).

Jako sem tam měly něco podobného implementovány i starší dosové dungeony, ale spíše v naprosto minimálním množství. Vím, že v EoB 2 je jedno místo, kde máte 50% šanci že tam bude obouručák +3 a 50% šanci na nějaký jiný item (tuším že to byl nějaký svitek s kouzlem).
Zajímavé, nějak jsem si už ani nepamatoval, že stejně jako v Lands of Lore i v Cardhalii mapa zaznamenává veškerá (i skrytá) tlačítka, stejně jako falešné zdi (ty sice ne tak okatě jako v LoL, kde se zobrazilo to Sko, zde se pouze na mapě neobjeví stěna, takže to jde přeci jen snadněji přehlédnout, ale i tak je vám jasné, že to tudy můžete projít).
Tohle je zrovna prvek, kterým se v Lands of Lore inspirovat fakt nemuseli.
@Tarhiel (30.11.2021 17:37): Bohužel to nevypadá, jeden ze zdejších vývojářů má v profilu napsáno "kdysi jsem pracoval na Cardhalii 2", sice na tom pracovali tuším minimálně dva, ale nevypadá to příliš nadějně :).

A už jim také nějakou dobu nefunguje to "sunfórum", kam postovali nové informace mj. i o dvojce.

Každopádně i já stále doufám a v profilu to neustále mám, již mnoho let, mezi očekávanými hrami :).
Má souboj s tím zombie mistrem konce? Ukousávám ho už přes půl hodiny a furt nic. Nedělám něco blbě?
@Isair (15.09.2019 13:17): s tím druhým vývojářem Say jsem si svého času o Cardhalia I psal. Obávám se, že Cardhalia II nikdy nevyjde ale třeba se stane zázrak. Vím že to forum mu občas spadlo na delší dobu a vždy ho zatím nahodil a vždy poté přihodil update vývoje o dvojce. Vývoj se táhl už asi 10 let ale jak říkáš byli skoro na konci. Hrozná škoda tohle dílo nedokončit.

Cardgalia je můj nejoblíbenější dungeon. :)
Btw, ví někdo něco o té Cardhalii 2? To vývojářské fórum jaksi už nefunguje a jeden z vývojářů, který má účet i zde na DH, má v profilu napsáno "Kdysi jsem pracoval na Cardhalii II ;/". Což nevypadá moc nadějně... čili abandoned? Vážně škoda, přitom ještě donedávna bylo to jejich fórum plné informacích o pokrocích ve vývoji a jak se již pomalu chýlí ke konci :/ (byť ten vývoj už tak trochu připomínal Grimoire:)).
Při prvním spuštění na Windows 10 ... "Loading DLL error". "Zatracené Windows 10", pomyslel jsem si, ale jak jsem velmi záhy zjistil, řeší to obyčejný režim kompatibility s Windows XP SP 3, nic jiného netřeba. Pro jistotu jsem tedy spustil "registrace DLL" ve složce Cardhalie ve start menu, ale nevím, jestli to něco provedlo, zafungoval až ten režim kompatibility.

Jsem rád, že to funguje, o Cardhalii jsem měl při přechodu na Windows 10 asi největší strach, ale je vidět, že už je to co do kompatibility asi docela vychytané a vesměs jsem zatím, jakožto hráč převážně starších her, neměl s ničím výraznější problémy, dokonce i ten Balls of Steel mi tam jde lépe jak na sedmičkách.
@MickTheMage (06.12.2015 13:25): Hmm, tak všemožné compatibility updaty nejsou u microsoftu nic neobvyklého, pamatuji si, jak Visty/7 po vydání také skoro nic nerozjely a po pár updatech to už docela ušlo, každopádně to slyším rád, ještě si tak rok počkám a možná nakonec na tu desítku přejdu také :p.
Hmm, dnes som nechal spravit nejaky velky update Win 10 a po nom uz Cardhalia slape. Som z toho jelen :)
Právě jsem updatoval domácí laptop s Windows 10 na Threshold 2 odkaz a mohu potvrdit ze Cardhalia už mi běží i na Windows 10 Home po upgradu z Windows 8.1. :)
Věřte mi nebo ne ale Cardhalia mě jede na Windows 10! Jak jsem toho docílil?

Mám dva laptopy, jeden soukromý a druhý pracovní. Na soukromém jsem Upgradoval s Windows 8.1 na Windows 10 Home. Na pracovním mám Čistou instalaci Windows 10 Enterprise. V praxi mezi nimi není rozdíl pokud pominu fakt, že Enterprise je určena pro nasazení v doméně a má např. navíc RDP klienta pro vzdálenou správu.

1. na soukromém laptopu s W10 po upgradu nejsem schopen Cardhalia rozjet. Slyším zvuky na pozadí ale místo obrazovky jen černá plocha. Nepomohlo nic ani nové drivery, atd.

2. pracovní laptop: teď jsem naistaloval Cardhalia na W10 po čisté instalaci a k mému obrovskému překvapení Cardhalia jede! Jediné co jsem udělal stáhl si instalátor z http://www.say-realm.com/c1/index.html a nic neměnil. Poté jsem spustil CMD s Admin právy a přepnul se příkazem cd C:Cardhalia do adresáře hry a spustil soubor spust_me.bat, který zaregistruje automaticky všechny 3 nezbytné knihovny.

PS: na čisté instalaci W10 mám kvůli F-22 TAW modu naistalováno Visual Basic 6.0 Full Runtime + Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable x86 - teoreticky to mohlo mít nějaký vliv ale oboje jsem měl i na laptopu s W10 po upgradu z W8.1.

PPS: Cardhalia spouštím vždy jako správce ale nikdy v compatibility mode!!! A běží na 64 bit W10 Enterprise po čisté instalaci OS :)
@MickTheMage (04.10.2015 18:12): Ah, tak alespoň jsem definitivně rozhodnut, že na desítku ještě přecházet rozhodně nebudu.
Je to naprd no, nejdříve problémy s Win Vista/7 a když už autoři vydají Vista/7 verzi, tak to nejede na desítkách. To aby člověk měl fakt disk rozdělen na x oddílů a na každém nainstalovaný jiný OS :/ (k čertu s celým Microsoftem :)).
Tak se mi povedlo Cardhalii zprovoznit i na 64-bit systému. Kdyby to náhodou někoho zajímalo, je třeba:
1. Soubor DX8Vb.dll (obsahuje jej například ten Windows Vista/7 patch, na který někdo odkazuje níže) umístit do složky "C:/Windows/SysWOW64"
2. Nyní je třeba DLL zaregistrovat. Restartujte počítač, během restartu stiskněte klávesu F8 a vyberte "nouzový režimu s příkazovým řádkem". Zde je třeba nejdříve vybrat složku příkazem "CD C:/Windows/SysWoW64" a poté DLL zaregistrovat příkazem "regsvr32 dx8vb.dll". Poté můžete systém spustit obvyklým způsobem.
3. Nyní už jen stačí nastavit v režimu kompatibility "Windows XP service pack 3" a je hotovo:). Žádné DLL errory to již házet nebude.

Po Legend of Grimrock přijde Cardhalia jistě vhod:)

Edit: Nějak se (stále) nezobrazují zpětná lomítka :/.
Funguje to někomu z vás na Win 7 64-bit? Aplikace toho Vista/7 patche nějak nepomohla.
Freeware ako freeware a prave mne vzdy bolo luto, ze to nikdy nebude mat nejaku tu krabicku, ked nie klasicku aspon najblizsie moznu. Mno, uz mozem byt spokojny, aspon trochu. :)
Nevite nekdo jak hru zprovoznit pod win vista/7?Link na navod pode mnou uz bohuzel nefunguje.
Našel jsem návod pro vlastníky Vist, kteří si díky němu můžou také zahrát Cardhalii. Sám sem to vyzkoušel a funguje to.
Nu coz, nejak mi to ani nevadi, za celou hru mi to udelalo asi max. 4x a vzdy pomohl budto load ci opustit lokaci a vratit se do ni, takze to neni zadna fatalni chyba:). Jinak drivery mam nejake starsi, protoze mi ty nejnovejsi trochu blbnou, ale nekolikrat jsem mezi tim preinstaloval windows a ty nove zkousel znovu a blbnou neustale, takze to bude nejspis vina vyrobcu, zrovna aktualne mam nainstalovan system asi mesic a jinak nastesti zadne problemy se zvukem ci tak neco nemam, no je zbytecne se v tom hrabat, je to jen prkotina:).