O Cyberpunku 2077 jsem věděl už v době jeho vydání, respektive sledoval jsem videa i v době dávno před jeho vydáním. Ale tehdy jsem neměl dostatečně výkonný hardware na to, abych si ho zahrál. Když jsem se ke hře konečně dostal, naštěstí už vyšel patch, který opravil a vylepšil většinu porodních bolestí. Díky tomu jsem si mohl užít výrazně lepší verzi hry, než jakou dostali hráči na začátku.
Cyberpunk 2077 mě zaujal především svým pojetím dystopické budoucnosti. Night City je detailně propracované, plné neonových světel, technologických vymožeností i syrové brutality, a přesto nepůsobí přehnaně sci-fi – naopak, dokážu si představit, že se lidstvo jednou může vyvinout podobným směrem. Korporace ovládají všechno, lidé se upravují pomocí kybernetických implantátů a hranice mezi člověkem a strojem se stírá. Tahle vize budoucnosti je na jednu stranu fascinující, na druhou docela děsivá.
Co mi na hře vadilo, byl příliš uspěchaný začátek. Vybral jsem si roli nomádky "V" a měl jsem pocit, že po první zajímavé misi jsem byl okamžitě hozen do příběhu, aniž bych měl možnost si pořádně vydechnout. Hra mi neustále vnucovala mise a já, netuše, že nemusím všechno plnit hned, jsem skákal z úkolu na úkol. Kvůli tomu jsem se zpočátku nemohl pořádně věnovat vylepšování postavy ani pochopit všechny mechaniky, kterých je ve hře opravdu hodně. Myslím, že by prospělo, kdyby hra na začátku hráče lépe navedla k tomu, že nemusí jet hlavní příběhovou linku jako na běžícím páse. Trochu víc zpomalit by neuškodilo.
Další věc, která mi nesedla, bylo seznámení s Jackiem. Jeho postava je napsaná dobře a hráč s ním má mít silné pouto, ale hra to naše sblížení odvyprávěla jen rychlým filmečkem. Najednou jsme byli nejlepší přátelé, ale já jsem ten vztah jako hráč necítil. Kdybychom s Jackiem prošli pár skutečných misí, kde bychom se postupně lépe poznali, bylo by to mnohem přirozenější a jeho osud by na mě měl ještě silnější dopad.
Hra mě ale každopádně zcela pohltila a vydržel jsem u ní dlooouhé hodiny. Zprvu jsem hrál za netrunnerku, takže jsem háčkoval o sto šest, ale po dohrání hry jsem dostal chuť okusit Sandevistan a tak jsem oželel hacking a rozjel brutální šermovačky s katanou ve slow-mo :)
Po dohrání hry jsem si dokoupil rozšíření Phantom Liberty a vůbec jsem nebyl zklamaný. Dostal jsem další nášup zábavy a příběhové linky – navíc s možností nových zakončení hry.
Apropos – co se týče zakončení hry: původně jsem hru dohrál pod vlivem medikamentů coby Johnny Silverhand společně s Rogue a než jsem se nadál, byl konec hry a mě zůstala pachuť hořkého finále. K dovršení všeho mi Judy oznámila, že se se mnou rozchází (což jsem nesl velmi těžce, neb jsem s ní trávil spousty času :)
Později, až jsem to za pár dní strávil (tj. osušil všechny slzičky), jsem si vyzkoušel i další zakončení a jednoznačně mohu za sebe říci, že za nejlepší konec považuji využití spojení se s nomády a Panam. To mi přišlo jako nejuspokojivější a nejlidštější volba – po tom všem, čím si "V" prošla, si zasloužila zůstat s lidmi, kteří jsou její rodina. A velmi mne potěšilo, že Night City se mnou opustila i Judy.
Celkově je Cyberpunk 2077 ambiciózní hra se skvělým světem, ale některé aspekty mohly být lépe propracované, zejména co se týče tempa příběhu a budování vztahů mezi postavami. Musel jsem akceptovat fakt, že v podstatě žádné rozhodnutí v této hře, není černobílé.
Přesto mě hra vtáhla a rozhodně stojí za zahrání – jen to chce trošku trpělivosti, než se člověk dostane do toho pravého flow.
Co se týče hudby, rozděli bych ji na dvě části. Jednak to jsou rádio stanice (které se daly poslouchat v autě nebo jen tak) a potom hudba v důležitých dějových okamžicích či během bojů... Stran rádiových stanic: tam mi utkvělo v paměti jen velmi málo jednotlivých songů a měl jsem problém si vybrat stanici, která by mi sedla. Kolikrát jsem rádio i vypínal. Takže třeba narozdíl od "non-stop-pop" v GTA V, jsem si rádia v autě příliš neužíval. Ale oproti tomu hudba v zásadních dějových okamžicích či během boje - oh my... to jsou masterpieces! Pročítal jsem si tu komentáře ostatních uživatelů a v podstatě se ztotožňuji s některými vybranými tracky - ty si rád pustím jen tak, na YT. A nikdy nezapomenu na atmosféru při vystoupení Lizzy Wizzi a její "Delicate Weapon". Jakobych tam skutečně byl...
BTW: musím poděkovat komentáři od ActualPigeon5, který píše o podvodním questu s Judy a poukazuje na inspiraci songem od Radiohead - Pyramid Song. OMG, já ignorant. Jaká nádherná, silná připomínka.
PS: Tohle možná bude pro někoho WTF, ale pro mě také - nevím jestli jsem zrovinka hrál tu pasáž na autopilota nebo já fakt nevím, ale absolutně netuším, co měl znamenat ten amulet s nábojnicí a kdo / kdy mi měl ten přívěšek při jaké přiležitosti během hraní věnovat. Což mi potom - jako dílek skládačky - při závěru s nomády a Panam (a nejen v tomto závěru), poněkud nedocházelo :-/ Asi chyba v Matrixu...
(EDIT: amulet mi měla dát Misty, ale vůbec si nevybavuji takový moment)
Pro: grafické zpracování, příběh, mnoho vrstev herních mechanik a principů, úžasný překlad Filipa Ženíška, Judy Álvarez, Bells of Laguna Bend
Proti: uspěchaný začátek hry, neukládání fotek ve foto módu