@pajmič (05.02.2025 15:49): nevím, ono mi celkově přijde, že je to strašné zklamání, když se prodalo "jen" milion a půl kopií. Za mě ta hra mohla dopadnout daleko hůř, kdežto ono se jaksi očekávalo víc.

Jinak chyba je samozřejmě v hráčích, to všichni ví, ale takhle ven se to pustit nemůže..
@SilentWolf (05.02.2025 11:53): Na to jsem si taky myslel. Protože to pro DATV fungovalo tak dobře, ze single player na live-service a zase zpátky :D Rád bych si myslel, že jsou ti kravafáci pod vlivem  psychotropní látky 24/7 a ne kašpaři naprosto odříznutý od reality. Ale něco plácnout asi musel, nemohl řict "Hele, my víme, že Dragon Age byla sračka, sorry. Příště to bude lepší, slibuju"
Zrovna Konzolista je poslední dobou slušný clickbait bulvár. Dopátrat se nějakého zdroje toho tvrzení od nich vlastně ani nejde.

Trochu víc je to rozepsané třeba zde.

Regarding Dragon Age: The Veilguard’s inability to reach a wider audience, Wilson said that games must align with the changing expectations of players who prioritize “shared-world features” and “deeper engagement” alongside compelling narratives. In other words, he expected the game to have been more successful if it featured live service elements.

To může znamenat třeba MP ve stylu ME3. Všichni víme, že za neúspěch může něco jiného, ale s live service by asi opravdu měla hra šanci na širší publikum. Že by neúspěch sváděl jen na to, jsem se nikde nedočetl.
@Ria Kon (04.02.2025 11:38): Tak v tom případě jsou Gamble a spol. nejtrpělivější borci pod sluncem. Laidlaw a pár dalších vzali roha už po třech letech vývoje Dragon Age 4, kdy to celý museli restartovat a další tucet upper managementu opustil lod v průběhu let. Až Gamble a další leads začnou odcházet od Massu budu tomu věřit.
@pajmič (04.02.2025 04:20): Tak si najdi, co řekli anonymně vývojáři, co tam zůstali (myslím, že to bylo ve stejném leaku, jako to extrémní snižování stavů/uzavírka Edmontonu). Jak píše Jab, pokud něco málo měli, tak jedou nejspíš odznova kvůli změně rozpočtu.
@Ria Kon (03.02.2025 19:16): Na tý hře už dělaji minimálně čtyři roky, babčo. Kdyby neměli ani koncept jak řikáš, EA už by je dávno zastřelilo za úsvitu na louce a všichni, co tam nyní jsou, by tam už dávno nebyli.
@Steffie (02.02.2025 19:39): Nemyslím si, že je "nechávají" dělat ME jen tak. Ve hře bylo i úplné zavření. Dle mého dostali poslední šanci jen díky skvělým prodejům Legendary Edition, kde viděli, že o značku je zájem. Vždyť i přes všechny N7 Days na ME doposud nikdo nepracoval. Možná jen Gamble měl vytvořit proto-pitch. Rozhodně nemají ani proof of concept, natož demo. A další věc bude nejspíš, že jim dají extra skromný budget. Dost možná ekvivalent situace s DA2. Pokud ME nevynese peníze, tak BW končí.
@Steffie (02.02.2025 19:39): Takže se to číslo vrátilo do dob ME trilogie. Ono to k tomu spělo roky. Celý studio potřebovalo pořádně propláchnout a vyčistit od sajrajtu. Naštěstí jádro ME týmu zůstalo a několik lidí bylo přesunuto do jiných studií v rámci EA. Takže předpokládám, že až dojde na plnou produkci Massu nahrhnou ty lidi zpět+přidaji sílu z jiných studií. Na druhou stranu mě docela ale udivuje, že ME5 je, i po 4 letech vývoje, stále v pre-produkci. Obecně vzato ted od Bioware a ME 5 nikdo nebude nic očekávat a může jen překvapit, což je dá považovat za lehký plus.
X
V Bioware momentálně dělá méně jak sto lidí. Wau… předpokládám, že je EA nechá dodělat pátý Mass Effect, aby jim pak mohli s čistým svědomím udělat pápá a definitivně je zavřít.
@Paul (30.01.2025 11:24): Já sem stále tak trochu v šoku z toho, jak woke propaganda zničila tak dobrýho spisovatele. Císařství Masek je skvělý, Mordin je taky Patrikova práce a našlo by se toho víc. Ale to co předvedl teď je jak fanynka na ao3 s fanfikcí. A to je asi i urážka některých tamních talentů, co sem od nich měla tu čest číst.
Jojo, na Bluesky vyskočila hromada odešlých lidí z Bioware s čau, jsem seniorní vývojář, dělal jsem 10+ let v Bioware a hledám práci. A teda to oficiální prohlášení Bioware je extrémně lahůdkové, korporátní zmrdrština par excellence. https://blog.bioware.com/2025/01/29/bioware-studio-update/

@Cathan (30.01.2025 12:25): Taky si myslím, že ta souvislost může být čistě v tom, že je nechali dodělat hru a protože je teď ve vývoji jenom ME, tak zbytek po dokončení prostě vykopli a čus, ne že by se tohle zrovna u EA/Bioware přihodilo poprvé. I vzhledem k oznámení, že DLC nebude, mám podezření, že to v tom spíš byl ze strany vedení nějaký dlouhodobější plán.
@Paul (30.01.2025 11:24): Jim a Corrine Bushe lze přičíst hlavní podíl na neúspěchu hry, protože to byli právě oni, kdo protlačil Taash a celou frakci Lords of Fortune, i když měli být ze hry vyškrtnuti, protože chtěli za každou cenu předat své non-binary zkušenosti.
1,5 milionu hráčů, ne kopií. Takže si to za plnou cenu koupilo tak půl mega.
@veka

Je to přesně naopak i ve tvém zdroji zajímavosti. Viz i Fritol níže. Hra je na polovině toho, co EA předpokládali. Ve Tvém zdroji se doslova píše:

"Veilguard had reached 1.5 million players during the three months ending December 31, 2024, underperforming EA's expectations by nearly half."

Interpretace Tvé zajímavosti z uvedeného zdroje je ale už:
"Hra dosáhla 31. prosince 2024 1,5 milionu hráčů, čímž téměř o polovinu překonala očekávání EA."
@Steffie (31.12.2024 13:54): Artworky pěkné, ale zrovna si dávám replay Inkvizice a kromě toho, že přišlo poznání, že dragon age keep mi opravdu ani trochu nechybí (přes hodinu trvalo to tam naklikat), tak já vlastně úplně nechci potkávat hráčské postavy v "kanonické" interpretaci té hry. Ten Hawke v DAI, co ve skoro každé větě pičuje na blood magic, opravdu není můj Hawke, co byl fakin blood mage a bez zacastění haemorrhage málem ani nepřešel ulici. Pro mě je mnohem snesitelnější, když tam někdo/něco není vůbec, než když mi ta prezentace nesedí; jasně, jsem zastáncem hesla there is no canon but headcannon, takže se s tím vyrovnám, ale je pohodlnější, když nemusím.
No nejvíc mě urazilo, že bych měl ve svém kočičím rajónu čokla, dokonce můj MP nick je často Dogkiller, takže to BUMTARATA fakt přehnal! Pánové, žádná zlá krev, šťastný nový rok všem. :)
V poriadku, vyjasnili ste si to a navrhujem, aby sme sa už od tejto témy posunuli ďalej :)
@BUMTARATA (31.12.2024 19:09): Já na nic nenaskakuji, jen konstatuji, co se v těch tweetech skutečně řešilo, respektive jaký je kontext Avelloneho tvrzení. A vysmívám se ti za tvou představu, že veřejné prohlášení deklarující potenciální tendenční výběr, je ve skutečnosti nějaký ctnostný community service. Toť vše, nemusíš z toho dělat nějakou mysteriózní kovbojku.

@Jab (31.12.2024 19:22): A jestli zasahuje do výběrového řízení, což téměř určitě ano, dává navědomí potenciálně diskriminační tendence, což může při zpochybnění výběrového řízení u soudu pro jeho podjatost hrát roli. Nic víc.
@Adieu (31.12.2024 18:37): To ty tu vávrovsky naskakuješ na anti-woke konspiračky (v celým herním průmyslu jsou asi tak tři černoši a jen tak se na tom nic nezmění), až si začínám myslet, že Adieu se válí vylitej někde pod stolem (dobře mu tak) a místo něj sem píše jeho pes.
@Paul (31.12.2024 17:29): Lol, pročetl jsem si to celé a je to tak, řeší tam Avellone vlastně potenciální rasismus výběrek skrze jejich tendenčnost. Akorát neříká vše na plnou hubu, z pochopitelných důvodů.

@BUMTARATA (31.12.2024 18:16): Jé, to je tak rozkošně naivní, až bych tě podezříval, že tam pracuješ a každé ráno na sebe matláš krém na boty. :)
@BUMTARATA (31.12.2024 18:16): Jakožto art director má pravděpodobně na starost i hiring na art pozice, které třeba aktuálně nejsou otevřené, a tak momentálně může nabídnout jen takovou 'laskavost'. Těžko si ale nevyvodit, že jakmile se bude nabírat, priority budou stejné.
@Paul (31.12.2024 17:29): Když už chceš uvádět věci do kontextu, tak aspoň odcituj původní tweet: Reminder to Black artists out there who are looking for portfolio reviews or job advice: my DMs are open, and you will always have my priority. We got too many crusty white dudes in this field, please let me help you replace me one day. I want to go back to living in the woods.

Nejde o hiring, ale o laskavost omg.
@MCZ (29.12.2024 01:22): jde o kontext - ten tweet Avellone napsal když se řešil jinej tweet art directora Obsidianu, v němž ten na plnou hubu řekl že při nabírání bude prioritizovat černochy před bělochama. Když Avellone mluví o tom že Biowaří hiring practices jsou cause for lawsuit hned potom, co za ně kritizoval Obsidian, tak mu asi nešlo o to že by Bioware "pošlapávalo práva zaměstnanců".

Krásného Silvestra všem!

Tady jsou nějaké concept-arty z toho, co mohlo být:
První - hrdina zanechaný ve Fade, deset let ho poznamenalo, má větší info o Solasových plánech
Druhý - první náčrty Weisshaupt a náš milovaný HoF, který odkládá své Volání a stává se z něho ghoul :’)
@pajmič (28.12.2024 07:15): Mě by stále zajímal ten zdroj ohledně rasismu při nabírání do BioWare, ten tweet nic takového neříká, ani mezi řádky. Ta "cause for the lawsuit" by se stejně tak dala interpretovat tak, že tam šlapou po právech zaměstanců (což je ostatně v herním průmyslu běžné). Ale i to by byla pouhá dojmologie.

Ostatně jako ta, kterou jsi sám předvedl a následoval ji defensivou, když tvá tvrzení začali ostatní napadat. Pokud tedy nemáš nic lepšího (tj. založeného na faktech), tak bych tě požádal, aby ses podobných příspěvků napříště zdržel.
@pajmič (28.12.2024 17:48): ...řekl týpek, co předvádí točky z klubu detektivů s alobalovou čepičkou. Kdo ví, ten ví. Není to pravda, ale mohla by být!
Mně je celkem jedno, jestli máš doma voodoo figurky lead teamu Bioware a každý večer do nich bodáš jehly, všichni máme nějaké koníčky, ale tohle vytahování random hlodů z twitteru (a jejich následná interpretace stylem Péti Šunky) je hodně solidní cringe.
@Marles (28.12.2024 17:31): Jasně, nezávazně. "Tak co, Bobby, jak to jde v Kanadě?" "Ale to víš, Chrisi, zrovna nabíráme do Bioware, a jen samý bílí hetero démoni se z nám chtěji přidat, ti samí co ty. No děsný. Představsi to, Chrisi" "Takže kdybych se k vám chtěl přidat, jako že ted už nechci, nejsem k tomu způsobilej? To je na hovno" "Joo, musíš přestírat, že jsi minimálně gay. Teplej a bílej to už je přijatelný, Chrisi, ale daleko to nedotáhneš, soráč!" Něco takovýho si myslel?

"Mého boje" fascinující. Už to svistvo nehul, díky.
@pajmič (28.12.2024 17:15): "had an experience" jde interpretovat různými způsoby. Tvá je zdaleka nejhorší. Asi není nepředstavitelné, že se můžou dva lidi bavit třeba nezávazně na jiné akci anebo že na sebe natrefí na internetu. Ale v zájmu tvého boje budu doufat, že máš pravdu a nedopadne jako s tím počtem vrácených kopií Veilguardu :(
@Marles (28.12.2024 17:04): To tvoje knodopištví je ale docela cute. ale jestli umíš číst mezi řádky a dát si jedna a jedna dohromady, tak by ti asi mohlo dojít, že člověk, by asi nemluvil s člověkem, který má na starosti nábor v rámci videoherního studia proto, že po něm chtěl vymalovat dveře od stodoly.