90210: Ja jsem psal o novych technologiich, na kterych ta hra bezi. Ty misto toho srovnavas textury a efekty ve vyslednych hrach. Navic tam potom srovnavas grafiku koridorovych strilecek s hrama, ktere maji otevreny herni svet, coz je samo o sobe michani hrusek s jabkama.
Jinak ale moje pointa byla, ze hra bezi na vlastnim enginu a krome hry samotne se tak muselo vyvijet i mraky veci okolo. Jak uz rekl producent Denby Grace v jednom z rozhovoru, vetsina technologii je in house a licencovanyho nemaji skoro nic.
Say a Barney: největší umělec v dějinách lidstva a noční můra všech herních fandů :)
Barney: Tvůj avatar se mi líbí víc=) Btw, kdo to vůbec je?
Zatím jsem M2 viděl jen na videích (i v HD kvalitě) ale přinde mi, že M1 (navíc v poměru k roku) je graficky mnohem, mnohem revolučnější. Ale až to někdy z nouze projdu a vypnu ten nechutný bloom a antialiasing, regulérně posoudím.
4Silverion - Nezajem. Podivej se jakej je rozestup treba mezi Doomem a Quakem III. Je to 6 let a rozdil mezi nimi je naprosto zasadni. Mafia a Mafia II vypadaj v podstate uplne stejne, ok fajn, ve dvojce je trochu vic odlesku a dalsich nesmyslu a vyzaduje o nekolik generaci rychlejsi HW....

Tahle stagnace a umely navysovani HW narocnosti v ty vzajemny spolupraci vyvojaru SW a HW byl jednim z duvodu, proc jsem se o novejsi hry prestal zajimat uz nekdy pred 8-10 lety. Mafia vlastne vysla az potom, co jsem herni scenu prestal sledovat a hral ji poprvy az nekdy pred par lety a vidim, ze je to bohuzel cim dal tim horsi.

Mafia II mela vyjit nejpozdeji v roce 2006, pro pozdejsi datum nemam pochopeni a nikdo se nebude divit, kdyz to bude flop, protoze si prvni dil uz nikdo krome nas nepamatuje.
90210: Mafia II bezi na vlastnim in house enginu takze krome hry samotny se evidentne vyvijely i potrebne technologie.
Barney: Když tu zmiňujete toho Vávru. Docela zajímavé video, hlavně pro nás hráče.
Ano, za scénářem stojí Vávra a nikdy si neodpustí poznamenat, že je mnohem lepší, než u jedničky.
90210: Co já vím, tak minimálně o scénář se, tak jako u jedničky, Dan Vávra postaral.
4Walome - Koukl jsem na tu tvou videorecenzi a je to v pohode, i kdyz nemam moc srovnani, protoze to byla prvni videorecenze, kterou jsem v zivote videl.:0)

Mafii2 jsem se zatim vyhybal, protoze bych si na ni musel upgradovat komp, coz nemam v planu. Kazdopadne jsem pochopil, ze uz ji nedelal Vavra. Celkove nechapu, proc sakra udelali pokracovani Mafie az po 8 letech. Trochu me to zavani tvurci krizi a nakonec se toho museli ujmout Amici, aby z toho vubec neco bylo...
Miner: ano, to je problém, ale nebyl to úmysl - prostě já mluvil hrozně afektovaně, když mluvím "vážně" a ono to pak působí ironicky :D Měl jsem s tím problém i při prezentacích ve škole...

Fg: děkuju, alespoň u Tebe to účel splnilo... a teda u mých kámošů, ale tak ti mě znají tak vědí, co a jak :-D A souhlasím, Mafia 2 se měla jmenovat jinak...

EDITT: Miner - podle mě ano, protože nějak v září jsme to začali hrát s kámošem a pokud se pamatuješ, tak jsme žertovali, že do Nového roku (2010) to snad stihnem :-D
Miner: ja budu muset brat Mafii 2 jako samostatnou hru, pro mne to s jednickou nema nic spolecneho...
Fg: Však jo, vždycky tu budou lidi, kterym se bude nová Mafia líbit a ti druzí, kteří jí nebudou moct vystát. Na tohle téma už jsem řek dost, tak radši budu držet zobák :)
Pivo: je to skvely, ja se pobavil, dokonce sem se na to dival dnes znovu, pac neco jsou fakt dobre hlody + ten prizvuk - zabijak :)

Miner: a neni to jedno? tu hru nezmenis, tak nema smysl cokoli vymyslet, hra se nekomu libit bude nekomu ne, to taky nezmenis ;)
To už vážně bude rok, co jsme se domlouvali? Wow, no tak to budeme muset někdy uskutečnit! :D Jednoho krásnýho dne samozřejmě.

Horší je, že u toho videa není tak docela poznat, co myslíš vážně a co je sarkasmus. A to JE problém. Zvlášť v týhle diskusi.
Mě docela vnadíte, ale než bych to stáhnul tak už budu na noční :-D
O víkendu se na to ale bezpodmínečně musím podívat, abych viděl co vás na tom jeho komentáři k videu tak načepýřilo vy kokuti ukokrhaní a slepice ukdákané :-D
Minere, ale no tak, i z "vlastních" řad :) Jak mě tak napadá, tak už to bude snad rok, co jsme se domlouvali na multiplayeru Flashpointu??, :-D
A to video ber s humorem, bylo tak natočeno a namluveno a tak trošku jsem doufal, že bude přijato s větším nadhledem... ale to by lidi nesměli brát smrtelně vážně počítačovou hru...
Walome: Video jsem viděl, vypnul, a udělal si svůj názor. Snad jen - než zas budeš něco posuzovat a shazovat kvůli tomu, jak je to šíleně neoriginální, prostuduj si materiály k první Mafii. Takové nakupování mělo být už v jedničce, stačí si přečíst tenhle making of článek: http://modrak.cz/index.php?lang=cz&action=clanek&id=690

Kde stojí za zmínku seznam věcí, s nimiž jsme se měli v jedničce setkat. Třeba bod šest: 6. Všechny věci, lidi, auta a vše potřebné si bude hráč muset sehnat ve městě po hospodách, barech, prodejnách a u překupníků. Žádná obrazovka s nákupem a prodejem.

Tvůj názor ti neberu, však ať si udělá každý svůj.
Walome, udělej mi radost a už se nepokoušej o další "videorecenze", je mi z toho trapně i za tebe :)
Walome: Mě třeba v jedničce celkem štve, že nepotřebuješ prachy... Celá série Mafie zdá se není, ani nebude pro mě. Co mě ale na videu hodně pobavilo, tak bylo to vytahování špuntovek z kabátu=)
Fg: dík

Jinak díky všem za podívání.

j.c2b: jak říkám, neber to všechno vážně, ALE : v jedničce jsi peníze taky nepotřeboval, zbraně jsi fasoval a jak to fungovalo skvěle. Ta hra vypadá jako shit, protože v ní není nic originálního, protože je jednoduchá (aspoň to tak zatím vypadá), protože v ní nejsou takové detaily (padající polopné zásobníky) apod.
Samozřejmě je úplně fuk, jestli mizí lahve, hraje rádio nebo JáNevimCoJsemTamJeštěPlácal, ale prostě Mafia 2 nemá s prvním dílem společného VŮBEC nic a ta hra by se měla jmenovat jinak.
Však my z toho ještě padneme na zadek, hoděj tam pár cutscén a člověk zapomene na dementní policii. :-)
Walome: tak sem konecne dokoukal celych 26minut - diky za to, ja bych se k demu nedostal, aspon vim, ze nemusim oplakavat, ze si jeste taaak dlouho pockam, je smutne jak to dopadlo, ale opravdu sem se pobavil, bohuzel na ukor hry na kterou sem se jeste pred 2ma lety tesil, pak uz sem se ze sna zacal probouzet, at zije dalsi "originalni" americka hra....:( Vetu "Tohle si jednicka rozhodne nezaslouzila" si ovsem jeste ponecham, trba se to vyskrabe i na 7/10...

USER: jo aha :) ja myslel ze je to jak ten dum ve volne jizde, proto mi to nesedelo, pac sem se dival na druhy dum, ale ten tak opravdu taky vypada :) navic jedna ulice tam vypada uplne jak Hoboken v jednicce :D ach jo to je vykradacka, uz to zacalo main themem, zatim nic pozitivniho za tu dobu jak sem se tomu zacal nevenovat co je to americky...ale kdyz to jeste meli IS tak to vypadalo slibne...k tomu se presne hodi tendle song: http://www.youtube.com/watch?v=ZXHUzQqKowo&feature=related :)

V jedničce si peníze měl ve volné jízdě, a je fakt že v příběhu si mohl utrácet do nekonečna, ale v tom demu se mi osobně ani jednou nepodařilo všechny peníze utratit. A i kdyby, byl bys radši, kdyby si tu nakupoval za nic, jo?

Ad rádio: Myslím to, co řekneš okamžitě po nástupu do auta, něco jako "ano, zapne se nám rádio, co by to bylo za GTA bez rádia...ups, Mafie, omlouvám se".

Mě by zajímaly normální důvody, proč je ta hra podle tebe shit.
Ono je v tom videu dost blbě poznat, co je skutečná výtka a co fór :)

j.c.2b: v jedničce jsi peníze neměl a rádio jsem myslel (a říkal) "policejní rádio"... nechápu, jak je možná, že hráč slyší policejní rádio, to je vše.

Na youtube je to v mizerný kvalitě.

A ta hra je shit, za tím si stojím, ale nechci flameit. Ta recenze je spíš pro pobavení, nesmíte to brát smrtelně vážně.
Jo a ještě se omlouvám k tomu rádiu - v jedničce ta hudba nehrála v rádiu, ale jenom tak...každopádně nechápu, co je na rádiu špatný. Pochopitelně kromě toho, že už bylo v GTA, a co už jednou bylo v GTA, to se už nesmí použít, páč je to prostě špatný.
A, tak to se omlouvám. Každopádně point zůstává - v jedničce si si peníze měl tež, akorát sis za ně nemohl kromě zbraní nic kupovat.
j.calling.2bad: Ohledně tý pokuty, on říká, že má hotovost, ne že má hotovo. Jinak video celkem úsměvné...
Budu předpokládat, že to vskutku je zdejší Walome - AI je mizerná a policejní rádio taky nechápu. Ještě víc ale nechápu zbytek tvých výtek. Flaška zmizí poté, co se Vito napije...no a co? To by bylo lepší, kdyby byla ta animace ještě prodloužena o Vita, jak strká tu flašku zpátky do lednice nebo pokládá na stůl? Předváděčka bytu taky smrděla vytýkáním...proč? Je fakt, že je to celý zbytečný, ale proč na to vůbec upozorňovat? Lepší, než kdyby ten byt nebyl vůbec interaktivní, ne? Šatna...osobně to oceňuju. Těší mě možnost měnit si hadry. To, cos říkal o té garáži, jsem nějak nepochytil, každopádně já s ním problém nemám žádný. Nemůžeš mlátit ženský...je fakt, že bych si možná občas taky bouchnul, ale fakt to stojí za zmínku jako negativum? Můžeš probíhat stromkama...ačkoliv je to divný, jsem rád, že o ně při případné honičce nebudu v jednom kuse zavádět. Že se zapne rádio při vstupu do auta? A to v jedničce snad nebylo? A to by bylo lepší celou hru hrát bez hudby v pozadí? Hlavně mi nejde do hlavy ale tohle - jak říkáš, že po té pokutě po vzoru GTA narozdíl od jedničky máš hotovo...copak v jedničce jsi po pokutě neměl hotovo? A v GTA byly nějaké pokuty? ... na ty zbylé dvě části se asi radši koukat nebudu.
Walome: No, u toho vybouchlého auta tam vidím docela velký rozdíl, kde na jednom screenu tam po výbuchu nejsou žádné trosky a s physxem to vypadá o hodně věrohodněji. To samé u sloupů, skla plotů, kde bez physxe úlomky mizí v podlaze, zatímco s ním zůstávají na podlaze a také to působí reálněji.

Na tom videu je to pouze se středním physxem, takže ty úlomky tam též mizí a zůstává jich jenom pár, ale na nejvyšší physx tam je ten rozdíl vidět docela více.

A rozhodně to není tak, jak Aaron napsal "že se na mém stroji ve hře rozpadne plot na pět kusů místo maximalních deseti" Kdyby aspoň na pět, ale on spíše spadne a zmizí :-D

Každopádně se mi líbí věta "Jsou to všechno drobné detaily, nad kterými mnozí jen ohrnou nos, ale právě tyto detaily dělají z hraní zase o kousíček lepší zážitek." Mě většinou různé detaily kdysi ve hrách štvaly a nebyl jsem nadšený, když mi díra po kulce ve zdi před očima náhle zmizela apod. Prostě ty detaily trošku zlepšují ten zážitek a když se na tom zapracuje a těch detailů bude přibývat, tak už ten zážitek bude zcela jiný.

Ale souhlasím, že zatím ten rozdíl není tak vysoký, abych kvůli toho musel nutně valit tolik peněz do novějšího hardwaru. Možná by se na tom mohlo více zapracovat.
Zajímavé, zajímavé.

Teď jsem namluvil rádoby recenzi na demo a vyděsilo mě, jak neumim mluvit.. za chvíli můžete slyšet sami :-D

EDIT: tak video je zajímavý, ale ten rozdíl je teda fakt minimální. Jen že mrtvoly jsou větší hadrový panáci... no já to hraje bez, město je v poho, ale v lihovare se fps výrazně zpomalý...
Udělal jsem dva benchmarky Mafie 2 dema se zapnutým a vypnutým PhysX. Zde si můžete stáhnou srovnávací video a mrknout na pár screenshotů, které ukazují, že stejná scéna vypadá pokaždé trochu jinak, což je docela zajímavé. A tím nemyslím úlomky od zdí, ale fakt, že někde postava zemře dříve, nebo se pohybuje jinde a jinak. odkaz
Aaron: Myslel jsem, že máš Atinu. Jinak na hru jsem docela zvědavý, ale prostě si ji chci užít úplně naplno a upřímně jsem hrál třeba Bad Company 2, které se chlubilo perfektním destrukčním modelem, ale mě strašně štvalo, že různé úlomky mizely v podlaze. Když se hroutil obrovský sloup a velké kusy betony mi před očima mizely, říkal jsem si, že by bylo lepší, kdyby tam žádná destrukce nebyla.

Samozřejmě bych se bavil i u samotné hry bez physxu, ale proč si nepočkat a nezahrát si ji později (třeba o rok) na plné kule a třeba budu mít ten požitek z hraní ještě lepší a mé hodnocení se vyšplhá o nějakých těch 5% nahoru. A nakonec od toho stejně nečekám nic geniálního, že bych se do toho musel vrhnout hned v době vydání. Kdyby ano, mrdám na physx a jdu do hry hned.
Pivo: Hraju s vypnutym PhysX, protože rozdíl ve framerate je patrnej sotva jak vylezeš z baráku, ale tim to pro mě taky vcelku končí. Pokud se budeš hnidopišsky soustředit na kolik kusů se to či ono rozpadne, tak si všimneš jistě i dalších změn. Mluvim čistě za sebe, ale od doby co jsme zaslechl, že se připravuje Mafia II. se na ní těším jako na žádnou jinou hru v životě a kdyby mě mělo zastavit to, že se na mém stroji ve hře rozpadne plot na pět kusů místo maximalních deseti, tak by mi asi o samotnou hru moc nešlo, ne?
Jojo, ten main theme je famozní. Osobně ho považuju za ještě lepší kompozici, než main theme z jedničky. Hitovky v rádiech jsou taky skvěle vybrané. No a průpovídky v rádiech mezi songy jsou perly jak sviňa. Třeba jak se ti dva baví o první barevné televizi.xD Každopádně, příjde mi přinejmenším komické, jak si ta hra hraje na realističnost, přičemž obestaví nevidetelné zdi kolem vody, NPC postavám zapomene dát nějaké ty instinkty, autoheal a možnost mít u sebe všechny zbraně ani nezmiňuju...policajti jsou fakt ale vrchol. Honí mě, vystoupí z auta, podplatím je, no a oni si to nenápadně odkráčí po svých a auto nechaj stát na silnici; další příklady snad psát nemusím, však vy víte sami.