MIG: Nechceš si po sobě ten koment aspoň přečíst? To se nedá číst, kámo...
pooky: Tak hru jsem dohrál za 28 hodin a 26 minut :) ale to je jen čistý čas párkrát sem i loadoval. A pak ještě + časy loadování ale ty jsou fakt minimální a save skoro ani nepostřehnete :D

Po dokončení příběhu hra normálně končí jen ti při černé obrazovce řeknou co se stalo pak, ale jen nějak ve dvou větách ... na tom konci mohli trochu zapracovat.

ps: asi už půjdu spát :D ten risen mě nějak vzal že jsem chodil pozdě spát a stejně jsem vstával brzo :D
Ja bych si docela dal nejak JRPG na kompu. Zkousel jsem Last Remnant a to je podle me dost spatna kopie FF.

Nad optimalizace se uz tolik nerozplyvam. Navnaden Risen jsem instnul Gothic 3 demo, vse ok, ale plna jede pekne trhane. Tak snad to Pirane znovu nepohnojej.

stacilo by se zeptat piratu co na plnou rikaji..:)
ugraugra: Tak on risen neni zase tak dlouhej což mě celkem zklamalo :( vzpomínám si na svích 60hodin při prvnim hraní G1.
A to jsem udělal téměř všechny úkoly až na ty v klášteře. Docela mě to štve jsem myslel že v první kapitole mám jít do kláštera jen když chci být inkvizitor/mág ale oni tě pak z něj pustěj ven i když s nima nechceš být (jen to chce se vyhnout těm co jsou po cestě k němu, nebo se nechat zmlátit).
Páni, migthedragon už hru dohrál, což je docela výkon na to, že hra je venku 2 dny a já sám jí hraju docela hodně a jsem zatim furt v první kapitole :o)
Joo, když navíc blokování ne vždycky funguje :-)

Na konzole vychází především JRPG, které jsou podstatně komplikovanější (pozor, DMC4 není JRPG, to je klasická konzolová mlátička), takže o konzolové hráče strach nemám :-) Naopak, zrovna JRPG nedokážou většinou pobrat současní PC hráči...

Montana: To by mě taky zajímalo, ale asi to nejde :-)
Tak jsem demu věnoval další 2 hodiny, prošel snad většinou zákoutí a na plnou verzi se těším ještě víc. Moc se mi líbí soubojový systém, který pro mě už není klikačkou jako v G3, ale na každé zvíře se hodí jiná taktika a bez blokování už člověk daleko nedojde - ale i tak je třeba kanec s "demo" výbavou takřka nepřemožitelný protivník (a to je právě největší poznávací znamení s Gothicem - výzva). O skvělé hudbě, grafice a atmosféře už jsem se náznakem zmiňoval.

montana & Paul: Přesně tak. :)

Mick: Taky myslím, Risen je podle mě jedna z mála čistokrevných konverzí PC -> konzole a i kdyby se při převodu nic nepokazilo, věřím, že někteří konzoloví hráči ten styl a způsob hraní nemusí vůbec pobrat (aniž bych se jich chtěl nějak dotknout, prostě tam vycházejí jiné typy her a RPG především).
To slo nejlip v jednicce, pak uz to slo malokdy a bezeli na tebe vsichni...

btw. Nevi nekdo jak mam vratit louc z ruky zpatky do inventare? Vzdycky ji musim odhodit...
Byl jsem k Risen zbytečně kritický :-) V noci to má teprve ty správný koule :-) Akorát mě štve (a to mě štvalo už v Gothicu), že se strašně špatně odláká jedna potvora od smečky - většinou jdou dvě nebo tři...
To byla právě ta geniální atmosféra, v noci lesem kde na tebe může vyskočit stínová šelma byl zážitek ! Louče pomáhaly, ale i tak : ).
Navíc ten blázen z Real Gameru vyčítá hře, že je tam tma :-) Konečně se někomu podařilo vytvořit jakž takž dobrou noc - potřebuju pochodeň, abych dobře viděl.
Protoze maji debilni system, ve kterym to proste ukazuje vsechno na co to vyslo.
Ach jo, recenzia Xbox verzie...ak to nahodou neviete, konzolisti su nieco ako nevzdelani dementi ;) Nie, vazne... Uprimne, nemusi mi Gothic styl 100% vyhovovat, ale jedno je iste... Risen (ostatne ako aj Gothic seria) su svojim sposobom plnohodnotne PC RPG-cka a vobec nie zle (este neznamena, ze ked neskacem JA nadsenim, ze neuznavam iste kvality, ktore tie hry maju). Co sa pokazilo pri prevode na Xbox netusim, to by mal povedat niekto, kto hral obidve verzie.

Pretoze inak to fakt vidim tak, ze niekto skratka nerozchodil, ze je Risen proste "pocitacove" RPG prevedene na konzolu.
Podle závěru to nevypadá, že by tím odstavečkem myslel přímo Oblivion, ale tak obecně jiná RPG. Ostatně na konci je vypisuje konkrétně :-)
Obouvá se především do plagiátorství, který z Risen čouhá na každém kroku... Nicméně on vidí podobnost ve špatných hrách, to je fakt.
Ale máš pravdu, hodně to přehnal...
Cobra: Narážka na Oblivion je kousek před tou větou, kterou ze cituji, pro pochopení jsem jej dosadil do závorky, ale autor samozřejmě myslí i jiná "next-gen" RPG na konzole. A rozdíl mezi konzolovou a PC verzí tu sice možná je, ale autor se opírá do samotných principů hry... Na solidní obhajobu Risenu sice nemám dost důkazů (nehrál jsem), ale z té recenze i tak smrdí zaujatost/předpojatost.
NateLogan: To je ale recenze na XBoxovou verzi... A zmínka o Oblivionu je až na konci v souvislosti s něčím jiným.
Pivo: Já jsem Gothic 1,2 nikdy nedohrál. Určitě to budou skvělé hry, ale mne to zkazily právě grafika (podle mne prostě hnusná) a ovládání.
"Lesser games such as Risen simply pinch ideas from the successful games that came before (Oblivion) in the hope that they can be cobbled together to form a coherent game, and deserve to languish at the bottom of bargain bins nationwide." . Citace z recenze v Real Gameru.

Tady by si měl někdo doplnit vzdělání a nedělat ze sebe "vola" :)
Kubulus: Mě se u her líbí více taková ta světlost - viz. Gothic 2. Tam to spolu se zvuky přírody a designem tvořilo přímo božskou atmosféru.

A u Risen se mi na PC verzi líbí, že je taková ostřejší a řekl bych, že hezčí, ale tu šeď a temnotu nemusím - ta byla zpracována skvěle třeba v Arx fatalis. Ale když jsem venku, tak radši tu modrou oblohu a nasvícenou louku plnou světlé zeleně :-)

Jinak Gothic 3, ať měl sebelepší efekty a krajina vypadala reálněji, tak to na mě nikde nepůsobilo tak dobře jako v Gothicu 2
Pivo: No mne k Risen zrovna sedí spíš ta tmavší, temnější složka. Konec konců, už když spatřím toho inkvizitora, opalování je to poslední, na co myslím :-)
Jak se dívám na rozdíly té PC verze a Xbox 360 verze, tak jsou to snad dvě jiné hry. Na xboxu je to nějaké "slunečnější" a pc verze má ostřejší textury :-)
pipboy: Ta XBox verze dostala hodně zabrat...

Black Fox: Jowood má ale na svědomí spoustu dalších her, které na tom technicky nebyly ani zdaleka tak špatně, takže jsme tam, kde jsme byli :-)
Cobra: Na předvídání blízké budoucnosti úplně stačí sledovat vývoj minulosti :) Čím víc byl Gothic úspěšnější za německými hranicemi, tím víc JoWood uspěchával jeho vydání. Trojka už byla očekávaným hitem a chyb bylo opravdu nemálo. Pokud to nebyla chyba distributora, tak to byla chyba vývojářů, a po jeho vyzkoušení se mi nezdá, že by se u Risen po změně distributora historie opakovala.
Vy volové, neurážejte mého Gothica 2 :-) (dělám si srandu). Ale myslím, že Risen u mě druhý díl Gothica nepřekoná, když už ho nepřekonalo nic z posledních 100 her, co jsem po něm hrál.

Ta atmosféra je jedinečná - hudba, dialogy, grafika, design, staré známé postavy, úkoly - úkoly byly geniální a hodně bavily a byly propletené s prvním dílem. Když pozoruju Risen, tak ho nijak neurážím. Je to dobrá hra, ale na Gothic 2 to vživotě mít nebude - alespoň u mě ne. Tu nostalgii to nemá šanci porazit - zvláště když Gothic 2 byl na 7 dohrání mým druhým domovem!!!!!!!!!!!!!

Samozřejmě podobnost tu je, ale ve všem za Gothic 2 zaostává - můj názor ;-)
Cobra: Gothic 4 jenom zvedne počet polygonů a bugů, pokud teda někdo nebyl JoWoodu vysvětlit, že hra by měla jít hrát jako gold a ne po xy patchích...

Risen mi naproti tomu přijde velice slušný, jedinou vadu na kráse, kterou zatím vidím, je hodně divné skákání a šplhání hrdiny.
Paul: Nemyslím nikoho konkrétně :-) To se teprve ukáže, kdo se chytí :-)

Falagar: Ale tak to já taky ne, jen bych chtěl, aby nabídli víc vlastních nápadů než jen jiný příběh a nový svět. A navíc tu podobnost začátku s Age of Conan a MMORPG rozhraní jim jen tak neodpustím :-)
Já ke svému štěstí nepotřebují originální hry. Potřebuji ty dobře hratelné - a tady to vypadá výjimečně dobře!

pipboy: Našels luk? Brekeke, ten mi unikl... :-(

Ale jinak musím uznat, že demo není zase až TAK krátké. Pokud se od típka ve druhé chaloupce nenecháte odvést k táboru rebelů, kde demo skončí, můžete narazit na vesničku s několika dalšími úkoly. Navíc bych tipoval, že ta druhá chaloupka je jakýmsi zlomovým bodem (jako konec dema G1), odkud se nabízí spousta cest a směrů, kudy pokračovat. Takže ani s tou linearitou to nebude tak vážné... ;-)
To není o tom, že bych vás chtěl o něčem přesvědčovat, ale už vidím, jak si za měsíc u jiné hry budete stěžovat, jak je neoriginální...
Cobra - pochop, že tady takhle dobré RPG založené na prozkoumávání od G2 NEBYLO.Navíc jasně, má to koncepty z G2, ale ten svět i příběh je prostě novej, a proto nás to baví, kapiš? Když tě to nebaví nebo nezajímá, tak bad for you, ale nemusíš nás tady přesvědčovat jací jsme dementi : ).
Hlavně že si dlouholetí rádobyhardcore hráči pořád stěžují, jak nejsou hry originální, jak se pořád melou do kola stejné koncepty, ale pak vyjde Risen a najednou je to strašně skvělé, že je to "remake" Gothicu... A navíc osekaný a zjednodušený.
Třeba zvládne Jowood z Arkanie vymáčknout něco víc, i když to zatím moc nevypadá.
MtM: mluvíš mi z duše, Risen je Gothic 2 v novym kabátě. Je to vlastně skoro stejný... díky bohu! :)
MickTheMage: Přesně stejný příspěvek bych s drobnými úpravami mohl napsat k Oblivionu, ale tak nějak jsem měl pocit, že tohle nás tady už přešlo. :) My víme, že Gothic moc nemusíš, a tahle hra je především pro jeho fanoušky... a ty myslím pobaví skvěle.

Pivo: Čtyři offtopic příspěvky po sobě? Tohle ber jako první varování.
Oi, Gothic 2 v novom kabate...ergo tragedy :) Resp. nic zaujimave pod Slnkom sa nekona. Ako keby mohli este Pirane nejako prekvapit. Meleme, meleme to iste, ale aspon je to dalsie RPG do casov, ked vsetky lepsie RPG-cka vymru :)
dragon age!! jednoznacne , proste rozhovory ala bioware v mem pripade neporazi nic, to ale nic nemeni na tom ze risen je spicka a nevim jak avatar , vseci to vychvalujou (teda vyvojari xD ) ale ja si sam pro sebe rikam ze to bude shit stoleti
edit: a taky by se mozna konecne mohl objevit ten novy two worlds
Vyjde vůbec do konce roku ještě nějaká hra, která má reálnou šanci překonat Risen v souboji o nejlepší hru roku 09? Pokud vim, tak jen Modern Warfare 2 a lehce zazlobit může i Dragon Age, ale tomu moc nevěřim. Přehlédl jsem něco?
Risen na nejnamakanější mašině - video

montana: spíš, tolik pěkných diskuzí a pokaždé to zkazí ta samá sračka :))

Jinak - k problému na nějakých kartách od Nvidie (řada 6,7,8) - problém je FB znám a spolu s Nvidií se ho snaží vyřešit (podle fóru na ofic. stránkách)