@Tulareanus (05.04.2025 18:08): Smysl by to dávalo, ale mě to prostě nezní. Asi jako kdyby v Hyperionu přeložili Shrike jako Ťuhýk :-) Originál je originál, o tom žádná, a kdo je na něj zvyklý, asi už těžko přijme cokoliv jiného. Já jsem neměl názvosloví zažité, tak to taky hrálo roli. Navíc prostě nemám srdce hejtit překlad, který zabral 8 let a ve finále si ho zahrají asi tak tři lidi :-D Stejně nechápu, jak je napadl zrovna Mrakulus, já bych asi šel do něčeho, co zní podobně jako Bloom, třeba Blob, nebo tak něco :-)

Jo a Sorrow by byl samozřejmě Sorryjako :-D
@Zero (05.04.2025 13:47): Mám pocit, že tomuto typu překladu se říká lokalizace (našel jsem i výraz transkreace) a asi by se dalo debatovat, jestli je tady povedená. Předpokládám, že cíl překladatelů byl přeložit vše, a zároveň ne za každou cenu doslova (důležité je vyznění). Přeložit např. Bloom jako Květ, nebo Svěžest v češtině úplně nefunguje, rozhodli se tedy pro Mrakulus (netuším jak), který mi přide fakt povedený pro tu danou entitu. Podobným způsobem je např. přeložený i Harry Potter, kde bych si quidditch s famfrpálem taky úplně nespojil :-) Výrazné je to v knihách od Chiny Mievilla (např. Remade jsou Přetvoři atd.). Kdysi jsem to neměl rád, teď už to ale oceňuji.
@Longin (05.04.2025 11:48): Za mě palec nahoru. Asi by mi i stačila skutečnost, že je bez pravopisných chyb, a že věty dávají smysl. Tady si ale tvůrci dali opravdu práci a vynalézavě přeložili i postavy a místa. Takže Sorrow = Atramor, Changing God = Metamorfon, Bloom = Mrakulus atd. Někomu to asi nesedne, ale mě to baví :-)

S překladem je vtipné, že někdy před šesti-sedmi lety jsem si řekl "no, když už se dělá na překladu, tak si na něj rovnou počkám a třeba za rok si to s ním zahraju". Během let už se z toho stala výzva, že to prostě nebudu hrát, dokud překlad nebude (i když ho nepotřebuju) :-) No a po osmi letech od vydání hry jsem se dočkal :-D
@Vurhor (05.04.2025 06:58): Tak jestli je alespoň malá šance, že tě to dokope k zahrání, tak se o něco pokusím :) Není se ale čeho bát, je to dobrá hra. Pro takového RPG matadora jako ty to bude walk in the park :)

@Red (05.04.2025 11:11): I tohle chápu. Mě texty naštěstí převážně bavily. Kdyby ne, vzdal bych to taky.
A já dohrál:) Přes 14h jsem to mu věnoval a došla mi šťáva. Možná to ještě zkusím s češtinou a nebudou pro mě ty texty tak zdlouhavý.
Tak tento rest jsem po osmi letech dohnal. A mám pocit, že jsem hrál výborné 40hodinové demo k fantastické hře, kterou nikdy nedostanu. Proč to tak vnímám by bylo na několik odstavců a jen bych se do toho zamotal. Jsem každopádně rád, že jsem Numeneru zahrál.
Už je hotová kompletní čeština - https://www.farflame.cz/torment.htm

Trochu jsem s instalací bojoval. Mám verzi z Gogu a instalátor automaticky nenašel složku s hrou. Když jsem ji ručně vybral, tak se mu pořád nezdála, ale nechal se přesvědčit k instalaci :D

Hra zůstala pořád v angličtině. Nakonec jsem zkopíroval celou složku TidesOfNumenera_Data z instalace, vložil a hromadně nahradil soubory ve složce s hrou. A to pomohlo :)
@Zero (18.01.2025 12:20): Já už si z té hry moc nepamatuju, ale vím, že mě to moc nebavilo, až Bloom se mi dost líbil... přemýšlím, jestli to rozjet znovu, ale mám pocit, že z toho budu mít stejné dojmy jako ty.
Právě jsem dokončil Bloom a blížím se do finále. Bloom byl dost zábavný, snad mohl být klidně i delší. Bavilo mě, že jsem mu mohl na každém kroku říkat fuck you a klestit si cestu transdimenzionálním skalpelem.

Nicméně hlavní příběh se pořád tak nějak rozpadá. Je tam čím dál víc Castoffů, ke kterým nemám vůbec žádný vztah. To, že je Memovira první Castoff je vlastně taky tak nějak jedno, a celé to vyznívá velmi do ztracena. Jako by se tvůrci snažili vytvořit komplexní příběh, kde do sebe má každý kousek skládačky přesně zapadat, a on sice zapadá, ale ten celkový obraz vlastně není moc zajímavý.

Finále mě teď čeká, ale zatím je můj dojem stejný jako před lety, když jsem to hrál poprvé.
@Zero (14.01.2025 23:33): Chci si zahrát prvně tuhle hru s češtinou. Angličtina není problém, klidně bych hrál v původním jazyce, jen by mě to míň bavilo. A kvůli tomu bych možná hru nedohrál, což by byla škoda, když už bych s ní začal. Tak čekám na češtinu.

Potom bych si zahrál původní Torment. Ještě jsem ho za mága nehrál. Mám to sice plánu... ale už několik let :D
Shoda okolností, dal jsem si znovu původní Torment, tak pokračuju i tímhle. Věřím tedy, že čeština bude kvalitní, ale já to úplně nevyužiju.

Jinak už mám za sebou Valley of Dead Heroes. Stále platí, že mě štve malý počet společníků v partě. Tím, že se prakticky nebojuje, tak ani nehrozí, že by byl člověk s šestičlennou partou až moc silný, je to zbytečné omezení. Takže prostě googlím, kdy má kdo nějaký štěk, abych si ho na danou situaci přidal do družiny, což je trochu otrava. Stále mám Rhin a Matkinu, toho posledního měním. Neaktivní členové ani nezískávají expy, takže se moc nevyplatí to pravidelně střídat. Toho posledního mám tedy nejčastěji Tybira, kterého měním jen kvůli konkrétním dialogům a situacím.

Hra je poněkud nevyrovnaná – hlavní postava už má díky různým bonusům přes 20 inteligence, přičemž to vlastně ani není potřeba, protože díky skillům a edge tou inteligencí ani nijak zvlášť neplýtvám. Platí totéž co u původního Tormentu – hraní za mága je jednoznačně nejlepší volba. Tady ještě obzvlášť kvůli čtení myšlenek.

Nevyrovnané je i tempo vyprávění. Stále se dozvídám jen nějaké náznaky, vedlejší příběhy, jdu po stopách, ale co se hlavního příběhu týče, zůstává to u "musím opravit resonance chamber a pronásleduje mě Sorrow". Co si pamatuju, tak ke konci se ty různé útržky propojí, ale jinak je to prostě taková procházka světem plným bizarností, při které protagonistovi chybí nějaká vnitřní motivace. Jde dál, protože hráč hraje dál.
Tak to mně absence soubojů nevadí, naopak. Čím míň, tím líp. V tomto jsem nepochybně rád za Disco Elysium, které ukázalo, že to jde i bez toho.

Sagus Cliffs už mám skoro za sebou (10 hodin hraní), ještě pár questů mi zbývá, a pak letím pryč. Děj se začíná rozjíždět a je to zajímavé, ale nedá se mluvit o tom, že by mě to nějak strašlivě vtáhlo a musel bych nutně vědět, jak to bude dál. Z prvního hraní si toho příliš nepamatuju, tak uvidím, jestli budu překvapen příjemně či nepříjemně.
@Red (13.01.2025 00:15): Ten svet mi našťastie prišiel dostatočne zaujímavý a originálny na to, aby som mal chuť v ňom veci objavovať a tým pádom sa nenudil, aj keď určite považujem za mínus to ako to bolo gameplayovo nevybalansované v tom koľko človek strávi rozhovormi ak nechce byť záporný.
@Tulareanus (12.01.2025 20:26): Trochu se v tom nacházím. Matně si vzpomínám jak jsem měl nějaký zabijacký chiv shard a frustrovalo mě, že ho nemám jak použít. NPC jsou taková přehlídka podivnosti a filosofií a těch "normálních" záporáků bylo strašně málo. Nejen že jsem byl hodný, ale také ten svět byl tak složitý, že mi mnohdy nepřišlo správný do něj zasahovat a prostě jsem se podřizoval jeho logice což u mě vedlo k nudě.
@Zero (12.01.2025 20:03): Mne teda v kontexte celkového obsahu prišla Numenera rozhodne ukecanejšia než Pillars a Pathfinder Kingmaker. Tu totiž kecanie môže byť riešením väčšiny questov a napr. pri mojom hraní som mal za celú hru len pár súbojov. Až ma to miestami sralo, že ak som chcel roleplayovať dobráka, tak som nemal bojovať a už som po dlhej dobe v hre mal chuť si zabojovať.

A tie texty, resp. mnohé sidequesty a lore momenty som bral ako také poviedky z toho istého sveta.
Když už jsem si zopakoval Planescape Torment, nastal čas si dát znova i tenhle Torment. Při prvním hraní mi vadila přílišná ukecanost neopodstatněná kvalitou textů, ale momentálně zatím ten pocit nemám. Asi jde i o srovnání – třeba Pathfindery i druhé Pillars mi připadají ještě ukecanější.

Zatím mě to baví, i když tedy jen pobíhám po městě a questy především nabírám než plním. Škoda, že můžu mít jen 3 společníky – zvlášť když v Sagus Cliffs jich je celkově 5, z toho dva se vylučují, takže mi přijde zbytečné, že na jednoho chudáka nevyjde slot.
@Tulareanus (18.11.2024 13:04): Ano, to chápu a taky se mi to líbí. Nicméně bych od takto jinak chytře napsané hry očekával trošku víc odhalení motivací ústředních postav. Takový Atramor v porovnání třeba s Changing god byl z mého pohledu napsán ne moc do detailu a celkově dost povrchně, a asi u něj jsem měl největší pocit, jak kdyby ze hry byla nějaká podstatná část vykrojena.

Zkrátka jsem se trochu v závěru hry ztrácel ve své vlastní identitě, což samozřejmě může být způsobené mou nepozorností, ale myslím, že jsem prozkoumal všechno, co hra nabízí a ani tak se mi to v závěru celé hezky nespojilo jako třeba v případě Planescape a pak jsem z toho dospěl k rozhodnutí, které vůbec nereflektovalo můj dosavadní průběh a identitu mé postavy.
@Le0nidas (komentář): Inak k tomu, kto je vlastne záporák a kto je dobrý. Myslím, že to bol zámer autorov, aby to bolo ambivalentné a boli tam rôzne motivácie, ktoré neboli úplne povrchné alebo zlé rozhodnutia motivované dobrými úmyslami. V tomto sa mi to páčilo.
Má táto hra HW problémy, lebo prvý krát, keď som si v menu setupoval grafiku tak sa mi zasekla a iba sa točilo .W10 koliesko (QHD), asi o týždeň som to spustil zase a menu už išlo, ale po spustení hry ako som prešiel úvodným pádom, tak ako som sa objavil ako ovládaná postava tak som klikol a natvrdo sa mi zresetoval PC????, Je problém rozlíšenie, hrali ste to niekto v QHD, alebo 1080p? neviem v čom je problém, ale nejaký je.

Mám práve skôr modernejší HW (CPU+GPU+RAM sú relatívne High aj v tejto sekunde + čisto Nvme SSD-čka všade)
Jsem asi ve druhý lokaci a wtf? Popravují tam nějakýho člověka za zradu a nějakej týpek z davu mi jako úplně cizímu člověku vypráví, že to vlastně udělal on a jestli bych nepomohl:D
@Adieu (10.09.2020 13:12): Měl jsem to podobně, přišlo mi to celé hrozně nekonzistentní (celý ten svět, prostě mi přišlo, že to nedrží pohromadě a co víc, nějak mě ani moc nezajímal). Pořádně mě to začalo bavit až v té poslední lokaci, která měla už jakáž takáž pravidla ...
@Adieu (10.09.2020 13:12): Přesně. Dvakrát jsem za ty roky Numeneru rozehrál, pokaždé jsem se pár hodin prokousával tím intenzivně nezábavným úvodem, načež jsem pak rozehrál nějakou jinou hru a k Numeneře už se nevrátil.
A mňa to bavilo, ale nepristupoval som k tomu ako k duchovnému nástupcovi P:T, lebo to je veľké bremeno, ktoré to štúdio a hra nevie niesť, ale ako samostatná hra ma to bavilo, hoci občas bolo naozaj množstvo textov vyčerpávajúce, našťastie si to tempo človek volí sám, ale je pravda, že hoci som sa extrémne bavil najmä svetom a jeho fascinujúcim lore, niektoré herné mechanizmy mi prišli pod množstvom textu zanedbané a to nie z hľadiska vývoja, ale, že sa k ním človek vlastne málo dostáva. A hre by naozaj prospelo aspoň trochu viac dabingu na osvieženie. Takto je nadabovaný (bez preháňania) len rozprávačov krátky úvodný monológ a úvodna veta jednotlivých potenciálnych spoločníkov, čo je brutálne málo.
@AlieN (10.09.2020 13:02): Já přestal hrát hned v prvních lokacích, kdy jsem zjistil, že nemohu ujít ani dva kroky, aniž by na mě nevypadly nekonzistentní výplody grafomanů. Tempo skutečně vražedné.
Numenera na gogu za cca 11 euro. To už je imho dobrá cena pro každého, kdo ještě nehrál. :)
@Tulareanus (10.06.2018 23:25): To, ze to islo ukradnut cez prehliadku viem, tak som to aj urobil. Ale uz teraz neviem (resp. si nepamatam) ci sa mi to podarilo aj vratit. Btw. tiez som absolvoval do nejakych 5 subojov a teda, vobec mi nechybali :)
@MickTheMage (08.06.2018 10:54): Nedopatchovali, presne tým spôsobom, ako to píše Jab, som ten quest splnil rovno po vydaní. Ja som mal inak počas hry menej ako 10 súbojov. Je možné, že ich bolo cca 5-6. Ku koncu hry mi už trochu chýbali, ale chcel som sa udržať v roli, ktorú som si zvolil a radšej som to všetko riešil diplomaticky.
@Jab (komentář): Podobně i kvituji s povděkem, že de facto nebylo nutné bojovat. Pravděpodobně jsem absolvoval tak do deseti až dvaceti soubojů za celou hru. Ze začátku byly pro mého intelektuálně zaměřeného Posledního Odštěpka trochu problematické, později jsem si mohl ve hře dělat, co jsem chtěl, neb jsem měl nejlepší výbavu u sebe i ostatních (a bez potíží jsem tak mohl mít v partě i jinak slabou Rhin) a k tomu hafo mocných cyphers. Do statů jsem od jisté doby neinvestoval a i tak jsem měl dohromady asi 57 bodů (asi dvakrát více než můj nejlepší družník) při maximální dosažené „úrovni“ (Tier 6). Můj poslední Odštěpek tak mohl procházet hru z velké části beze spánku, což mi zjednodušovalo plnění questů, jež byly (do jisté míry) omezeny časově. Chvíli jsem se cítil naštván, že souboje ke konci přibývají, ale i tak byly jednoduché a povětšinou šlo v jejich průběhu ukecat jejich účastníky, aby se přidali na vaši stranu. Nic tak nebyl problém a opravdu nehrozila nějaká forma grindu.

To by me cert vzteky odnesl kdyz tohle ctu :)
@Jab (08.06.2018 08:21): Hmm, mozno to nejako neskor dopatchovali, pretoze ja ked som to hral, tak po ukradnuti pri prehliadke mi to tiez tusim neslo. Na druhej strane, to bolo tak davno, ze netusim :) Ked ste sa tu s Tulareanusom bavili o koncoch, zistil som, ze si uz houby pamatam :D
@MickTheMage (07.03.2017 20:00): Btw tohle jde řešit ukradnutím Cortexu při prohlídce, kdy i zjistíš lokaci té jejich planety. Pak to řekneš kapitánovi, ten to chce ověřit a zjistí, že Cortex je fuč. Přiznáš se ke krádeži, na chvíli mu jej vrátíš s tím, že už jej stejně nepotřebují. On to uzná, lokaci ověří, Cortex ti vrátí a pak všichni zmiznou.
Btw vzhledem k tomu, co je Sorrow za mrchu a kolik už zničila civilizací, které počaly špásovat s Tides, tak si skoro myslím, že její zničení je nejlepší konec. Další volbou by bylo spojení odštěpků do Matkiny nebo Miiky. Každopádně ten konec stran Sorrow a její motivace by potřeboval doplnit dost "detailů". V tom strašení následky rozhodnutí je docela povrchní. Až jsem ji měl tendenci moc nevěřit. Což bylo víceméně správně.
Dohráno. Podle toho konce/konců byl můj Odštěpok aj celkem úspěšný "dobrák" a svět tak neskončil ve svrabu. Btw co s tím mečem, co vám dá Rhin? Zbytek hry jsem jej měl v inventáři jako quest item...

Jo a za Rhin velké plus Rothfussovi. :)
@MickTheMage (02.03.2018 16:38): No, pred a počas KS kampane pre druhý Wasteland sa na strane inXile pravidelne skloňovali silné slová ako Fallout, alebo Jagged Alliance 2 a nakoniec im to spravilo medvediu službu. W2 som nedohral, ale súbojový systém som si ošahal a od komplexnosti alebo zmyslu pre detaily v JA2 je to vzdialené na kilometre.. Už len taká maličkosť, že v JA2 si dali záležať na vzdialenostiach a odstreľovač so spotterom dokáže popraviť súpera na vzdialenosť, ktorú neprebehne ani počas piatich ťahov, urobí svoje. Prepracovaný systém plíženia, viditeľnosti a šírenia hluku počas noci alebo v tme, záplavu technických a funkčných (!) detailov vo výzbroji a mnoho ďalších vecí netreba s W2 vôbec porovnávať, kto tieto dve hry hral, vie svoje. Fargo mal zostať na svojom pieskovisku a porovnávať s prvým Wastelandom, tým by nikoho nesklamal.