@Gordon (07.04.2022 11:22): Možno je nadužívaný, ale presne o to ide, že aj filmoví tvorcovia ho bežne používajú i dnes. No aj ten tvoj je lepší, než to, čo zaznelo v tom videu, nieže nie :)
@M.a.t.t. (07.04.2022 10:44): Ten je overused, to raději tento.
Je síce pozitívne, že ten dabing vzniká a pár ľudí to nepochybne ocení. Osobne ma teda jeho existencia neuráža, no zase sa tu nemusíme tváriť, že je neviem aký dobrý a len preto, že vzniká zadarmo si zaslúži automaticky pochvalu i za kvalitu. Rozprávač je ešte ako-tak tolerovateľný, no ten zvyšok... Len pri tej scéne pádu do vnútra bariéry mohol byť radšej tento zvukový efekt a vyznelo by to bez akejkoľvek irónie lepšie.
@Charllize (07.04.2022 09:59): I vtipná kritika je kritika.
@Rapier (07.04.2022 09:48): +1
@Gordon (07.04.2022 09:57): Random z tramvaje není kritika ale zesměšňování něčího úsilí.
@Rapier (07.04.2022 09:48): Jakožto někdo, kdo psal články na weby bys mohl vědět, že kritika je esenciální pro rozvoj. kritizuješ, že kritizujem a pak napíšeš odstavec, kdy to vlastně omlouváš, ovšem u tebe jsou takové výkřiky denní pózerství. Jasně, tady si to nejspíš nepřečtou, ale o to je tvůj text zbytečnější.
Nevím co tu řešíte. Banda nadšenců udělala dabing do své oblíbené hry. Nepochybně je to stálo nějaké úsilí. Část lidí co neumí ani slovo anglicky to ocení a zbytek to může ignorovat. Za mě palec nahoru za snahu. Třeba jednou, až se rozhodnou nadabovat Gothic 2 se poučí z feedbacku/vlastních chyb, atd. a příště to bude lepší.
Víte jaký je rozdíl mezi zahraničním a námi? V zahraničí když přijdete třeba jako modelář (můj případ) na forum a postnete něco s textem tak vám to pochválí. Třeba řeknou, jo vypadá to jednoduše ale efektně, a zmíní, že něco podobného měli před 10 lety pro wargaming, ale rozdíl je v tom, že Vám snahu nikdo vysloveně nezkritizuje.
Diego zní jako nějakej random z tramvaje.
@Blackhand47 (05.04.2022 19:12): To je strašnýýý!!! :D
@Blackhand47 (06.04.2022 23:02): V těch dabinzích ale herci uměli hrát, když měli tu možnost, a hlavně uměli intonovat (dobře, snad až ne Geralta) a vlastně už jenom mluvit. Tyto zmíněné dabingy považuji za jedny z nejzdařilejších a po srovnání toho amatérského dabingu s nimi bych si o tom Gothicu musela myslet, že se vlastně docela povedl. Oceňuji snahu, ale fakt to není dobré. Vím, že to nejsou herci, ale selhávají i na obyčejném projevu, nato žpak hereckém.
@Blackhand47 (06.04.2022 23:02): Hele, já dovedu ocenit, že se do toho pustili, dokončili a vůbec, ale je to vážně nedobré :) Dabing k Warcraftu 3 byl profesionální, a jeho chyby pramenili z typických problémů dabování her - průměrný překlad a žádný vztah k materiálu. Ale herci stále dělali co mohli a byli v tom co dělali zkušení. Tohle je zkrátka dabing typu čtení textu, náhodně emoce. Opět, je super, že se do toho pustili a tak, to dovedu ocenit, ale zas nebuďme slepí a hluší :)
Srovnávat to s dabingem Assassins Creed nebo Zaklínače poté považují už za zcela neobjektivní, protože tyto dabingy byly velmi, ale velmi dobré a s tímto nesrovnatelné.
@Blackhand47 (06.04.2022 23:02): Oficiálny Warcraft 3 dabing bol fakt hrozný, ale toto je ešte horšie. AC som s dabingom našťastie nikdy nepočul a Zaklínač určite taký zlý nebol. Ja som si pozrel, keď som komentoval celý ten trailer. To tam fakt nepočuješ tú hrôzu, kde nevedia ani správne vysloviť slovo, dýchať alebo povedať vetu s rovnakou rýchlosťou na konci ako na začiatku a intonačne znejúc ako príprava na stužkovú? Ten Xardas bol z nich ešte najmenej hrozný.
@Tulareanus (06.04.2022 22:59): Je srovnatelný s dabingy, které u her vyšly oficiální cestou. Jmenovitě třeba Assassins Creed, Warcraft 3 nebo Zaklínač. Jasně, na postavy jako Xardas nikoho výrazného nenašli, ale když si to vezmeš, anglický dabing Gothicu je mnohdy celkem cringe.
@Blackhand47 (06.04.2022 22:53): No, že si asi neuvedomili, aký je ten dabing strašný.
@Tulareanus (06.04.2022 14:29): Jaká nulová sebereflexe zas?
@Blackhand47 (05.04.2022 19:12): Fascinuje ma tá nulová sebareflexia u dospelých ľudí. :)
@Blackhand47 (05.04.2022 19:12): lol :D
@Všivák (05.12.2021 14:24): Stačilo použít návod na Gothic fóru a je to :)
@John Mirra (05.12.2021 00:25): Může to být nekompatibilníma ovladačema na grafické kartě.
Uuuh, tak jsem to konečně rozehrál, ale docela se mi to občas seká a mám tak 25 FPS. Mám verzi z GOG 1.08k.
Na netu jsem našel nějaké rady, které zahrnují playerkit a nějaké mody... neobešlo by se řešení bez toho?
Tak jedničku asi nakonec nechám tak a zahraju si ji "pure". Ale dvojku dám třeba s těmi Návraty, ty jsem nikdy nehrál, až na to budu mít někdy chuť. Navíc na dvojku nemám takové nostalgické vzpomínky, hrál jsem ji až dost později :)
@John Mirra (27.11.2021 18:26): Zkus se porozhlédnout na fóru, jinak bohužel nevím :/
@Cathan (27.11.2021 14:56): Tak jsem to rozjel, vypadá to, že to funguje, ale s tou češtinou je problém, nezobrazují se mi vůbec znaky s diakritikou... takže například z "šíp" je "p". Nevíte někdo co s tím ? :)
@Cathan (27.11.2021 14:56): Čeština mi nevadí, ten mod, který jsem tehdy instaloval, byl tuším v němčině a já šprechtit vůbec neumím :) Díky za tip, zkusím to.
@John Mirra (27.11.2021 12:40): A vadila by ti čeština? Můžeš zkusit rozjet Temná tajemství, to je případně v češtině. Je to prý srovnatelné s Návraty u Gothic 2.
Ono když vezmete v potaz, že Gothic je původně německá hra mající největší popularitu ve střední a východní Evrope, tak ta angličtina zde nemá status univerzálního jazyka mno.
Tak to plánuju znovu rozehrát a přemýšlím, jestli bych si neměl dát nějaký game-changing mod... žádný jsem ještě nikdy nezkoušel, kromě jednoho, ale do něj mi nešla angličtina. Doporučil by někdo něco?
Jednička, dvojka a trojka na GOG každá za 2,8 Éček :)
@adam.kulhanek (23.08.2021 11:14): aha, škoda že to ovládání neudělali normální, zkusím to jak píšeš.
@Mesiáš z pouště (23.08.2021 11:07): Mám takový pocit, že to bylo něco jako: Vytáhnout zbraň (space) a pak levý klik + šipka dopředu. Jo a taky záleží, jestli máš základní ovládání nebo alternativní, v tom myslím musíš místo kliku na myši stisknout ctrl. Píšu to z hlavy, takže bez záruky :).
Jak mám útočit ? Když stojím na místě tak nemůžu útočit proč ? To ovládání je strašný, výborná hra a hrozné ovládání.
Skôr mi to príde ako pokračovanie arcanie, i keď to vyzerá ešte horšie. Nenašiel som jediný dôvod prečo si zahrať remake, nejako som nikdy nemal rád, keď sa vŕtalo v niečom, čo bolo, je a bude vždy dobré, keď už radšej to pokračovanie.
Vypadá to fajn, když jsem svého času hledal info o téhle sérii tak mi bylo řečeno, že takovým remakem Gothica jedničky je Risen a a když jsem potom projel delší část gameplaye Gothicu tohle tvrzení zas tak daleko od pravdy nebylo:D
@Paul (15.03.2021 22:21): Súhlas, rozhodne blližšie k originálu, než pôvodný pokus.
Snáď aj gameplayové zmeny tam porobili podľa spätnej väzby od hráčov.
Snáď aj gameplayové zmeny tam porobili podľa spätnej väzby od hráčov.
@Paul (15.03.2021 22:21): Není to furt úplně ono, co do ponurosti, ale to je asi daň za moderní grafiku a nasvícení. Ale lépe to určitě vypadá. Doufám, že si remake půjde více svou cestou tak, jak naznačil prototyp. Až na Muda, teda... ach, jak já se těším, až na paloučku za hradbami zase seřežu Muda. :)
@Paul (15.03.2021 22:21): Vypadá to rozhodně pochmurněji. Což je dobře! Na soundtrack jsem hodně zvědavý, však ten byl taky velkou součástí té perfektní bizár-temné atmošky originálu.
Spíš se bojím, že se poleví na obtížnosti. Moc rád bych se v začátcích opět cítil jako úplná nula, pro kterou je výzva porazit i random kopáče.
@Paul (15.03.2021 22:21): No uvidíme jak se s tím poperou.
Mě trochu vyděsil ten jejich mrchožrout (click). Já ho vždycky vnímal spíš jako přerostlou slepici se zobákem. Tohle už má dost blízko k chňapavci, kterej je v potravinovým řetězci mnohem výš.
@Paul (15.03.2021 22:21): A přesně 20 let od vydání...
@Paul (15.03.2021 22:21): Bylo to dobré, než přišel poslední screen. Ty postavy jsou zase nějaké voskové.
Nahozena steam page remaku
Jsou tam nový screeny, z nichž to vypadá barevnopaletově vcelku věrně, snad si tedy z feedbacku odnesli to podstatné a zachovají atmosféru a soundtrack (a ideálně i původní styl dialogů, žádnou dementní "right, yeah, right, yeah, right" samomluvu jako z teaseru).
@Gordon (12.03.2021 18:09): Jop, jsem na tom stejně. Pro mě naprosto nehratelná hra už, přitom Risen sérii mám velmi rád, takže remake taky uvítám.
@Fritol (12.03.2021 10:23): Na mě hra byla příliš archaická, tak třeba tohle bude dobré pro novodobé hráče, které Gothic minul.
@Fritol (12.03.2021 10:55): Aha, ja som bol v tom, že to robili Piraňe :)
@Tarhiel (12.03.2021 10:51): Nepleteš si to trochu? Nepamatuju si, že by PB chtěli dělat remake. Ta hratelná ukázka, co tehdá vyšla, nebyla od PB, to dělalo španělské studio z THQ.
@Fritol (12.03.2021 10:36): Vieš čo, toto vo všeobecnosti nevadí ani mne, len kedže to PB prišli s tým nápadom urobiť remake a oznámili to svojho času na svojej stránke, tak som čakal, že si to aj urobia.
@Paul (12.03.2021 10:48): Yea, Piraně ať radši nic nemění. Ten jejich styl je bohužel relativně ojedinělý a v podstatě mi vůbec nevadí, že hraju to samé dokola. :)
Piraně dělaj hry podle svýho design templatu už 20 let, na 15 let recyklovaném enginu. To je fakt. Jenže...prakticky nikdo jinej ten jejich styl RPG nedělá a on je fakt dobrej, takže mi to nevadí. A s týmem co má 32 lidí dělat 3D sedmdesátihodinový RPGčka s slušnou grafikou je velmi solidní výkon.
[neexistující příspěvek]: Tak jako Risen 2 je prakticky jediné pořádné pirátské RPG, když člověk nebude počítat nehratelné ruské budgety. A téma Elexu je herně také poměrně nevídané. Že se moc nemění hratelnost je už věc druhá.
@Tarhiel (12.03.2021 10:32): Nebudou. Dělají Elex 2. Myslím, že sami ani nemají zájem se k té sérii vůbec vracet, což je za mě dobře. Remaky ať si dělají noname studia a oni ať sypou nové nápady raději.
@Fritol (12.03.2021 10:23): Aha, takže THQ to hodilo Alkimii? Teda Pyranha Bytes na tom robiť nebudú?