@Fatality (02.02.2015 13:03): Jasně, já netvrdím, že je to od základu špatně. Ta myšlenka oddělení zrna od plev má své klady, ale je tu i vedlejší produkt, o kterém mluvím a to, že člověk začne přejímat cizí názory za své a navíc začne přejímat ty názory, které převládají.

Třeba tady na DH.
- ohodnotím hru na základě druhých aniž bych ji hrál - myšlenka stáda
- ohodnotím hru na základě druhých ale zahraju si ji - pořád myšlenka stáda
- ohodnotím hru podle sebe, což doložím svými argumenty, které není třeba nikde uveřejňovat, stačí, že je mám. A teprve tehdy přestože hodnotím třeba stejně jako 90% ostatních, projevuji vlastní názor.
@Fatality (02.02.2015 13:03): Ja to prave riesim "oblubenymi uzivatelmi", resp. ludia, ktori maju dlhodobo podobny vkus a dojmy z hier ako ja tak si vsimam ich komenty, ludia ktori maju velky prehlad v zanri a podobne. Napr. MickTheTurtle na RPG, Phoenix na FPS a podobne.

Napriklad zrovna Tomb Raider ma v reboote celkom bavil (gameplay, nie pribeh) narozdiel od starych TR hier, ktore ma nebavili absolutne vobec a povazujem ich za shit. Samozrejme skusal som ich ako novinky vo svojej dobe, aj ked asi iba prve 2 diely (nie som si isty ci aj viac).
@Lukaskon (02.02.2015 12:54): Všechno je relativní a relevantní. Hodnocení se má brát jako orientační. Když má něco 90 %, znamená to, že se to líbí (zjednodušeně řečeno) 90 lidem ze 100, ne, že tobě se to bude líbit na 90 % nebo že to má kvalitu 90 %.

Kdo určí kvalitu? Kvalitu si musíš určit sám. Protože ale nemůžeš stihnout všechno vidět, hrát nebo číst, můžeš brát v potaz např. celkové hodnocení. Nebo vyhlašování anket (Anděl, Oscary, Globus, atd.) nebo úplně nejlepší je mít oblíbené uživatele, kteří mají podobný vkus jako ty.
@Walome (02.02.2015 12:27): Souhlas :) Stádovost je strašná věc. Dělaly se i pokusy - něco v tomhle typu - upravený výsledky, kdy cca 80% lidí tvrdilo že bílá je černá apod. A velké procento zbytku, tedy těch reálně testovaných, to potvrdilo, jen aby nevybočili z řady.

Dnešní trend 'ohodnoťme svět' je strašná volovina, jejíž výsledkem je dokázat, že pravdu má vždy většina a že jakýkoli odlišný názor je špatný. A přitom to začalo jako snaha oddělit od sebe kvalitní a nekvalitní názory, hry, filmy... ale kdo určí tu kvalitu? Většina?!
@Walome (02.02.2015 12:27): Anebo ten scénář je pro druhé perfektní, ty si prostě remcal. Každý má právo na svůj názor a ne vše se musí každému líbit, ale jak napsal Maximus, kvalitu prostě není možné popřít.
Hm, pak se nedivím, že všude existují různé žebříčky a hodnocení když na to tak lidi daj. Já myslim, že každej dojem je subjektivní a měl by věci hodnotit podle sebe. Např. Heavy Rain - podle všechno oblíbená, tedy kvalitní hra, podle mě naprosto debilní scénář a herně je to taky blbé - a mám i argumenty. Neřeknu si "hm, to se asi pletu, když se to tolika lidem líbí", řeknu si že všem ostatním ty chyby nevadí nebo je nevidí. Tak jako tak si myslím, že je to sračka.

Pokud si Red myslí, že je TR sračka, tak je to v nejlepším pořádku a to říkám jako člověk, který se u hry výborně bavil a masturboval.
@Walome (02.02.2015 11:59): Poslednýkrát - ak je System Shock 2 celosvetovo uznávaná herná legenda a mne sa nepáči, tak chyba nebude v hre, ale v tom, že mi tá hra nesadla. Neviem no, ja svoj názor nepovažujem za pupok sveta, keď niečo má dokázanú svoju kvalitu tak to rešpektujem.

Keď má nejaké auto dokázané najlepšie bezpečnostné testy, tak je to auto bezpečné a kvalitné, to, že sa to nejakému jedincovi nezdá, ešte neznamená, že tam tá kvalita nie je. A už končím :) (niekto sa zabije aj na bezpečnom chodníku, ale to neznamená, že ten chodník nie je bezpečný, že jo)
@Walome (02.02.2015 11:59): Tahle debata je teda dost meta.... co jiného určuje kvalitu, než názor lidí? Kvalita je jen a jen o názoru většiny. A v důsledku toho je samozřejmě poplatná době. Co bylo kvalitní před 10 lety může být dnes nedostatečné a naopak.

(tedy samozřejmě bavíme-li se o zážitcích. U věcí užitných je to podstatně jednodušší :-))

Jo a nevidím proč je přístup k filmu subjektivnější? Když už tak bych to viděl naopak, u her je krom dějové, prezentační a technické ještě vrstva hratelnosti, čiže o prvek více, na kterém se lidi neshodnou.
@Maximus (02.02.2015 11:52): No dyť ano, kvalitu neurčuje ani jedno ani druhý. Názor lidí neznamená vůbec nic. Masa se dá hrozně snadno ovládnout.

Ano, až na to, že přístup k filmu je mnohem subjektivnější než ke hře, takže pro mě je hodnocení na DH o něco víc smysluplnější i když si vždycky rád hru vyzkouším a dám na svůj názor (třeba FC 2 mě děsně baví a tady je to nízko) atd.
Povedzme si to takto - vykonám istú robotu. Myslím si, že som to spravil naozaj dobre, no celá firma povie, že som to spravil úplne na hovno a nič sa s tým nedá robiť. Kto má pravdu? Viac ľudí, viac názorov alebo len to moje presvedčenie o kvalite?

Každý má svoju pravdu, ale keď má niečo celosvetovo veľmi dobré hodnotenia, rozhodne to znamená, že to má svoje kvality.
@Maximus (02.02.2015 11:38): Posouzení kvality je subjektivní. Kromě tech. záležitostí, jakože to nemá bugy a dá se to hrát. A mimochodem, pár kašparů na csfd pro mě není určující vůbec.
@Walome (02.02.2015 11:16): A čo iné to má znamenať? To, že to tu má z 301 hodnotení 82% znamená, že má svoje kvality. To, že má hra na Metacritic 86% znamená, že má svoje kvality.

To, že to niektorým ľuďom nesadne ešte neznamená, že je tá hra nepodarok. Má isté kvality, ktoré 90% hráčov ocenilo.

Čo znamená kvalitu podla Teba? :)
Buďte rádi že to nedopadlo jak restart DMC. Jen je teď trochu zarážející jak lidé kritizují Uncharted 4, že kopíruje tohoto Tomb Raidera, když tento TR totálně okopíroval hratelnost z předešlých uncharted her. :D Holt je to tak už nastavené. Klasickou hratelnost už bych u TR nečekal do budoucna.
@Red (02.02.2015 10:42): Tomb Raider je tiež dobrý reštart. Celosvetovo to má veľmi pozitívne ohlasy a aj tu na DH to má z 301 hodnotení 82% čo ukazuje veľkú kvalitu. Jednoducho Ti táto kvalitná hra nesadla, to sa stáva :)
@HolyMeatball (02.02.2015 01:10): Tak třeba Prince of Persia: The Sands of Time byl dobrý restart, a to už je po miléniu. Třeba se tam krásně ve srovnán ukazuje že k postavě získáš vztah větší když s tebou v hádankách spolupracuje než když zemře heroicky v cut scéně. Pamatuju si na to jak jsem u jiných akčních her získal pozitivní vztah k přátelskému kulometnému hnízdu:D
Dohráno, ale bolelo to.

Příběh klišé na klišé. Společníci žádná interakce mimo cut scény. Žádná svoboda volby pominu-li bonusová hrobka ano-ne. Gamedesign čistě účelová prolezka a prostředí pořád stejné. Atmosféra a tempo se určují podle toho jak se rychle rozpadají budovy a jak na vás nabíhájí desítky nepřátel - strašné.

Grafika neurazí, pocit ze střelby slušný, 10% dávám za credits ve smyslu "Děkuje že jste naši hru hráli, snažili jsme se jak jsme nejlíp mohli..."
Dohráno podruhé a neměl jsem to dělat :D tehdy jsem to hrál v docela na párek náladě a tak to bylo takové meh, tentokrát mě to chytlo a hrál jsem intenzivně všechny dva volné večery co jsem přes Vánoce měl a teď jsem z toho akorát tak nakrknutý že nový díl vyjde nejprve na XONE. Dokonce je to snad první hra kde jsem sesbíral každou kravinu co šla a vylepšil vše co šlo :D
dobrá debata. kdo vlastně vytvořil Laru - myslím její vzhled? podoba z Underworldu se už začla objevovat dříve v Chronicles (v těch videosekvencích) a vobrázky s jejím ksichtem jsem už viděl spojované s třetím dílem…

upír? Doppelganger je samo ještě o level vejš, co se týče "vuně"!
Já oceňuji dost detaily. (Jasně, dost jich je hlavně grafických.) Stejně jako Rocksteady si dali záležet, aby hru vypiplali.
Já si zase myslim, že TR je sotva nadprůměrná akce (OMG QTE) s postupně se seroucím příběhem, ale na druhou stranu s výtečnou hrdinkou (na určité ztotožnění se), a v luxusním prostředí - možná jednom z nejlepších, co si pamatuji vůbec

No ale dokupy mě hra dost srala - ostatně jako velká většina her - s tím, že doufám, že to sequel ještě požehlí
Obsah kalhotek drsňaček mě nikdy nezajímal. Ty si můžou jít drsňačit jinde 8)
a co když jsem na typ ala drsnačka z Underwordu? mně křehotinky fakt nevoněj, tak mi nekažte o Laře představy!